- Centrul NATO de la Cincu vrea să exproprieze suprafețele aflate în proprietatea primăriilor Șoarș, Cincu, Merghindeal, Iacobeni, dar și a oamenilor
Bătrânii noştri au sfârşit în lagăre şi închisori comuniste aşteptându-i pe americani. Atunci, prin anii ’48-’57, n-au venit în România pentru a scăpa ţara de bolşevism, ci au acceptat acordul defectuos încheiat de marile puteri. La o jumătate de veac distanţă au debarcat cu toată tehnica de luptă în mai toate poligoanele militare din ţară. Românii i-au primit cu braţele deschise, au salutat parada de tancuri şi maşini militare care pusese stăpânie pe şoselele ţării în drumul lor spre poligoanele incluse în NATO. Se cheltuie miliarde de euro sau dolari pe înarmare, mai mult decât pe timpul războiului. Localnicii din Ţara Făgăraşului sunt martorii desfăşurării de forţe militare NATO chiar în zona lor, la Poligonul de la Cincu. Numai că oamenii au ajuns astăzi să critice modul în care aceste forțe militare NATO acţionează. Și asta întrucât le sunt amenințate proprietăţile şi patrimoniul local de exerciţiile militare efectuate în zonă. Oamenii spun că trăiesc sentimentul de frică atunci când văd tancurile şi maşinile militare mărşăluind cu sutele prin sate lor sau când aud zgomotul infernal al avioanelor militare. ,,Vrem linişte!” spun oamenii care au cerut și ajutorul autorităţilor româneşti. ,,Dar cine se pune cu NATO?“ mai spun localnicii.
Documentul surpriză
Poligonul Cincu este la dispoziția Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre aflat sub patronajul NATO. S-a înființat aici un adevărat oraș militar unde activează peste 10.000 de militari din toate statele membre NATO. Deși unitatea militară folosește întreaga suprafață a poligonului, acum conducerea Centrului militar vrea să dobândească în proprietate încă 1200 de hectare de teren, suprafață ce aparține însă primăriilor și oamenilor. Recent, primăriile au primit de la comandantul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre un document prin care cere avizul primarilor pentru rechiziționarea celor 1200 hectare de teren ce aparțin primăriilor Cincu, Șoarș, Meghindeal și Iacobeni. Comuna Cincu deţine în Poligon peste 2000 hectare, iar Comuna Șoarș 1212 hectare, plus alte sute de hectare dețin sătenii. Comuna Șoarș a mai pierdut o suprafață importantă de pășune și pădure, aceasta fiind vizată de RNP, instituție a statului cu care se războiește în instanță de prin 2014. Reamintim că primăriile care dețin suprafețe de teren în poligon le puteau folosi pentru pășunat în baza unui protocol semnat cu Ministerul Apărării Naţionale prin UM 01495 Cincu în anul 2015, care s-a bazat pe prevederile Legii nr. 346 din 2006, art. 63, alin. 8. Astfel, fiecare primar era mandatat să semneze contractele de comodat cu crescătorii de animale de pe raza comunelor pentru pășunile din poligon. Comuna Șoarș, de exemplu, repartiza cele 1212 ha din poligon crescătorilor de animale din Șoarș, Seliștat, Felmer și Rodbav, prin HCL. În comuna Şoarş sunt înregistrate, aşa cum arată statistica de la Biroul agricol din cadrul primăriei, 24.000 oi, 500 de vaci, 200 capre, 100 cai şi 60 de bivoli. Noile decizii vor bloca pășunatul în poligon, dar și sursa de venit a oamenilor venită din subvențiile acordate de APIA.
,,Nu cedăm!
În plenul CL Șoarș desfășurat săptămâna trecută , joi, 18 mai a.c., primarul a prezentat consilierilor locali solicitarea comandantului UM de a dobândi cele 1200 ha de teren.
- ,,Nu se pune problema dacă noi acceptăm, suprafața va fi expropriată, deci oricum o vor lua. S-a venit cu o hartă și a spus acesta e terenul de care avem nevoie. Nici nu a contat că este proprietatea oamenilor și a primăriilor“ a explicat primarul comunei Șoarș, Dănuț Timiș.
- ,,Nu este normal să ne ia proprietățile, trebuia să aibă discuții și cu noi. Se fac stăpâni pe proprietățile noastre. Răspunsul nostru este să nu cedăm. Ne-au luat 477 ha de pădure prin RNP, acum ne iau aceste suprafețe, nu vom avea de unde să ne mai luăm lemne sau unde să pășunăm cu animalele“ au spus consilierii locali.
- ,,Trebuie să ne facem auziți. Vom face un memoriu toate cele 4 primării și vom merge miercuri în audiență la ministrul Apărării. Demersurile noastre trebuie făcute până se va publica în Monitorul Oficial actul de expopriere a suprafeței de 1200 ha de teren. Vor să facă acolo și aeroport“ a mai spus primarul Dănuț Timiș.
Așa cum s-a prezentat în plenul CL Șoarș, în schimbul suprafeței ce se vrea a fi expropriată, MApN oferă proprietarilor bani sau, poate, teren la schimb.
- ,,Ce să facem cu 1 leu/mp de teren expropriat, așa cum s-a dat la autostradă? Iar teren la schimb putem primi și în Giurgiu deși la noi în zonă ar mai fi suprafețe disponibile. Am ajuns să ne ia tot și noi să nu putem face nimic!“ au mai spus consilierii locali. (Lucia BAKI)