FOTO Hotnews

O femeie de 34 de ani din Târgu Neamț a fost la un pas de moarte după ce a născut acasă, prin cezariană, operația fiind făcută de soțul ei și de soacră, cu instrumentar cumpărat de pe internet. Cazul vine la câteva zile după ce, tot în Neamț, ​o femeie de 42 de ani a murit după ce a decis să nască acasă, cu ajutorul unei „moașe” găsite pe Facebook.

Femeia de 34 de ani era la a cincea sarcină, iar intervenția chirugicală a fost realizată acasă de soțul ei, fost asistent medical, ajutat de soacră, conform TVR și stirilorprotv.ro. Cei doi au „operat-o” pe femeie și au extras fătul de 4,7 kilograme, dar din cauza unor complicații apărute bărbatul a fost nevoit să sune la 112.

Echipajul medical a găsit-o pe femeie acasă, conștientă, dar cu hemoragie masivă. Acum, ea este internată la terapie intensivă.

Echipajul de la ambulanță a găsit la fața locului și bisturiul, pansamente sterile, pense și alte ustensile necesare unei astfel de intervenții chirurgicale, pe care familia le cumpărase de pe internet, tocmai pentru efectuarea operației, după cum au susținut în fața medicilor, conform stirilorprotv.

  • „O plagă în zona perineală care a fost, din declaraţiile pacientei, executată de către soţ, care s-au pregătit din timp făcând comandă de pe internet de tot ce au nevoie pentru a executa procedura de cezariană la domiciliu.
  • Pacienta cu soţul, de la început au premeditat, spunând că sunt pregătiţi pentru că au lucrat în străinătate ca asistenţi medicali”, a declarat Alexandru Pătraşcu, managerul Spitalului din Târgu Neamţ.

Bebelușul a fost evaluat de doctori și este în stare bună.

Cazul vine la câteva zile după ce, tot în Neamț, o femeie de 42 de ani a murit după ce a decis să nască acasă, cu ajutorul unei moașe găsite pe Facebook, deși mai mulți doctori o avertizaseră că este o sarcină cu risc și este recomandată nașterea prin cezariană.

Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi a atras atenţia asupra pericolului la care se expun femeile care nasc acasă, apelând la moașe găsite pe internet: „Aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită”.

Profesorul ieşean a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România, pentru că nu este reglementată naşterea la domiciliu, iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here