FOTO: money.ro

Printr-un proiect legislativ ce a primit luni votul decisiv la Camera Deputaților, parlamentarii vor să introducă o schemă de ajutor de stat destinată producătorilor legume, fructe sau cartofi, informează avocatnet.ro. Astfel, producătorii agricoli, fie că vorbim despre persoane juridice ori fizice, vor putea beneficia de un ajutor de până la 100.000 de euro anual.

Producătorii agricoli de legume, fructe şi cartofi vor putea beneficia, potrivit propunerii legislative, ce merge acum la promulgarea președintelui țării, de o schemă națională de ajutor de stat, ce se va desfășura pe durata a trei ani.

Beneficiari ai acestei scheme de ajutor vor putea fi persoanele juridice, persoanele fizice înregistrate fiscal, cooperativele și grupurile/ organizaţiile de producători, ce se ocupă cu producția și comercializarea de legume, cartofi şi/ sau fructe.

Valoarea ajutorului de stat va reprezenta 20% din valoarea producţiei comercializate şi se va acorda anual, dar nu va putea depăşi anual 100.000 de euro, în cazul persoanelor juridice şi a celor fizice, respectiv 300.000 de euro, în cazul cooperativelor şi grupurilor/ organizaţiilor de producători.

Pentru a putea cere ajutorul, producătorii agricoli vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:

  • să deţină şi să exploateze, în nume propriu sau prin membrii cooperatori/ asociați, suprafeţe cultivate cu legume, cartofi, fructe, plantaţii de pomi fructiferi, plantaţii de arbuşti şi/ sau semiarbuşti fructiferi, plantaţii cu struguri de masă destinaţi consumului uman;
  • să comercializeze legume, cartofi şi/ sau fructe;
  • în cazul spațiilor protejate, suprafaţa minimă destinată cultivării în spaţii protejate să fie de 500 mp;
  • să facă dovada prin documente justificative că valoarea producţiei comercializate în trimestrul pentru care se solicită ajutorul a fost de minimum 1.000 de euro;
  • să nu se afle în lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la acea dată.

Sumele acordate sub formă de ajutor de stat nu vor fi supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită, iar acest ajutor de stat va putea fi cumulat cu alte forme de sprijin.

Modul efectiv în care se vor acorda aceste ajutoare de stat va trebui stabilit, prin hotărâre de Guvern, în cel mult 30 de zile de la data primirii deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here