Românii vârstnici sunt vizați de o nouă escrocherie care, din păcate, are succes pentru infractori: metoda împrietenirii. Avertismentul Poliției Române.
Infractorii din România au trecut, recent, de la ”metoda accidentul” la ”metoda împrietenirii”. Prin acest mijloc, un bătrân din județul Bacău a fost înșelat cu o sumă uriașă, arată fanatik.ro.
Metoda împrietenirii, o nouă escrocherie care îi vizează pe românii vârstnici. Ce a pățit un bătrân din Bacău
Poliția Română atrage atenția, într-un comunicat postat pe site-ul oficial, asupra unor noi strategii puse la cale de unele persoane care vor să profite de persoanele în vârstă.
În urmă cu mai puțin de o săptămână, un bărbat în vârstă de 73 de ani din Moinești (județul Bacău) a fost înșelat de două persoane necunoscute. Acestea din urmă l-au convins să plătească mii de lei prin o așa numită metodă a ”împrietenirii”. Din fericire, escrocii nu au stat mult timp în libertate și au fost identificați rapid de polițiști.
Ancheta oamenilor legii a scos în evidență că, pe data de 10 mai 2023, doi tineri de 19, respectiv 20 de ani din municipiul Bacău, l-ar fi indus în eroare şi înșelat pe bărbatul din Moineşti.
Modul de acțiune a fost extrem de simplu. Infractorii s-au împrietenit cu el și i-au spus că ar fi câștigat un premiu. Victima era anunțată că, pentru a intra în posesia ”premiului”, trebuie să achite o sumă de bani. Era vorba de 8.800 de lei, bani pe care bătrânul i-a plătit fără să ezite.
Cercetările efectuate de angajații Secțiilor 1 și 2 Poliție Bacău au dat roade. Tinerii infractori au fost depistați pe raza municipiului Bacău. Finalul pentru victimă este unul fericit.
Prejudiciul de aproape 1.800 de euro a fost recuperat integral. În ceea ce-i privește pe infractori, ei au ajuns la sediul Poliției municipiului Moinești pentru audieri. Ei sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.
Recomandările Poliției pentru ca cetățenii să nu cadă victime prin “metoda împrietenirii”
În urma acestui caz, Poliția vine cu o serie de sfaturi pentru cetățeni. Astfel, pentru a nu deveni victime ale infracțiunii de înșelăciune, ”poliţiştii vă recomandă să nu vă împrieteniți cu persoane necunoscute pe stradă. Nu aveţi încredere în cineva care vă spune că ați câștigat un premiu, iar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să achitați o sumă de bani, oricât de avantajos pare a fi”.
De asemenea, dacă vă confruntaţi cu astfel de situaţii, polițiștii vă sfătuiesc să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează. E vorba de vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie sau vestimentație. Importante sunt și marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare.
”Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre astfel de persoane sau victime ale unor astfel de infracţiuni!”, a mai transmis Poliția.