- Spune muzicianul Răzvan Stoica care a concertat la Făgăraș cu o vioară Stradivarius din 1729 în valoare de 10 milioane de euro
Cunoscutul solist Răzvan Stoica, colaborator al celor mai prestigioase filarmonici internaționale, a trecut prin Făgăraș unde, împreună cu sora sa, Andreea Stoica, a susținut un concert de vioară, pe data de 5 mai a.c., în Sala Tronului din Cetatea Făgărașului. Puțină lume din Făgăraș știa cine este Răzvan Stoica până în momentul concertului, iar oamenii au venit să-l vadă, unii pasionați de muzică, alții din curiozitate, iar ceilalți iubitori de cultură în general. Frații Răzvan și Andreea Stoica formează un cuplu muzical foarte căutat de impresarii din toată lumea pentru prospețimea și originalitatea cu care abordează fiecare interpretare. Cei doi soliști au stat de vorbă cu reporterul ziarului Monitorul de Făgăraș despre lumea minunată a muzicii.
Reporter: Pentru început, vă rugăm să ne spuneți de unde a venit pasiunea pentru muzică?
Răzvan Stoica: ,,Pasiunea aceasta vine din două surse: în primul rând din interior, iar în al doilea rând pentru că m-am născut într-o familie de muzicieni. Sunt născut pe data de 8 iunie 1986 și am absolvit Liceul de Muzică ,,George Enescu” din București, acolo am făcut cele 12 clase. Mi-am continuat ulterior studiile, vreme de trei ani, la Conservatorul din Amsterdam. Tatăl meu, Florin Stoica Friedman, a fost flautist la Filarmonica din Munchen. Niciunul din părinții mei nu mai trăiește, ambii au fost muzicieni. Mama mea, Eugenia, a fost profesoară de muzică, a predat teorie muzicală. Facem parte dintr-o familie pe jumătate evreiască, dar nu folosim numele Friedman, îl folosim pe cel de Stoica”.
R.: Ce înseamnă muzica pentru dumneavoastră?
R.S.: ,,Muzica este un mod de a te exprima și un mod de viață, este un limbaj universal. Sunt perfect de acord cu Sergiu Celibidache când spune că înainte de cuvinte a fost sunetul”.
R.: Concertați cu una dintre celebrele vioare ,,Stradivarius”
R.S.: ,,Instrumentul la care cânt este din 1729, o vioară câștigată printr-un concurs, este vorba de ,,Stradivarius Salzburg” în 2009 și am mai câștigat o dată concursul în anul 2013. Din anul 2003 concertez cu această vioară. Odată câștigat concursul îți rămâne în custodie 25 de ani. De acum încolo acest instrument îmi aparține pentru încă 20 de ani. Vioara se păstrează într-un seif, în interiorul unei bănci, și nu iese de acolo decât cu pază. Valoarea instrumentului se ridică la 10.000.000 de euro și i-a aparținut muzicianului Heinrich Wilhelm Ernst, care a fost prieten bun cu Paganini”.
R.: Paganini mai era supranumit ,,violonistul diavolului”
R.S.: ,,I s-a dat această poreclă de către invidioși și rău-voitori, marele Paganini nu a avut nimic în comun cu diavolul, el era prea bun și, din această cauză, a stârnit invidie. Ernst cânta cu Paganini și era prieten bun cu el”.
R.: Ne puteți spune ceva despre istoria prețiosului instrument?
R.S.: ,,Cel care a construit vioara este Antonio Stradivarius care era lutier, așa se numesc și în ziua de azi meșterii de viori”.
R: Cum v-ați hotărât să rămâneți în Olanda?
R.S.: ,,A fost mai mult un concurs de împrejurări. Am câștigat acolo o bursă la Conservator și am continuat să rămânem. Am susținut concerte în toată lumea- Europa, America de Nord, America de Sud, Asia, Noua Zeelandă. Îmi desfășor activitatea ca solist-concertist. Avem o agenție de impresariat care ne aranjează concertele peste tot în lume. Este o agenție olandeză. Tot timpul am fost soliști liberi și avantajul acestui lucru este intensitatea mai mare pentru că, fiind artist, ai comunicare cu publicul mai direct”.
R: Andreea Stoica, cum ați descoperit universul muzicii?
Andreea Stoica: ,,M-am născut la București, în data de 24 mai 1981, și am terminat, ca și fratele meu, Liceul de Muzică ,,George Enescu”, după care am urmat Masterul în Olanda unde suntem rezidenți din anul 2003. Pot spune că am urmat același traseu precum fratele meu în ceea ce privește pasiunea pentru muzică. Nu suntem atipici din punct de vedere muzical și respectăm întru totul regulile muzicii clasice”.
R: Sunteți într-un turneu de muzică barocă și, pentru că se tot vorbește despre baroc, chiar dacă este un termen uzual, puțină lume îl cunoaște. Pentru cititorii noștri, ne puteți defini barocul?
A.S: ,,Este vorba de o muzică cultă în care liniile melodice simple, pure se împletesc cu complexitatea tehnicii. Barocul face parte din muzica clasică, dar el este baza muzicii clasice din sec: XVI-XVII. De acolo începe totul. Barocul este fundamentul muzicii clasice”.
R: Ce înseamnă Bach pentru muzica clasică?
A.S: ,,Bach este Biblia muzicii în general, nu doar clasice. Bach este tăticul lor, fiind organistul și clavecinistul multor biserici din Germania și tot ce a scris el duce spre Dumnezeu. Nu ar exista Mozart fără Bach. Bach este începutul, este baza”.
R: Care este legătura muzicii clasice cu spiritualitatea?
A.S: ,,Legătura muzicii clasice cu spiritualitatea este foarte mare iar ateismul este dușmanul cel mai mare al muzicii clasice: Nihil Sine Deo! Tot ce ține de clasicism, baroc, romantism în muzică s-a lipit de Dumnezeu”.
R: Ce înseamnă pentru dumneavoastră pianul?
A.S: ,,Pianul te duce fix în același loc ca și vioara. Eu interpretez muzică doar la pian. Noi cântăm atât împreună, cât și separat”.
R: Care este pianistul dumneavoastră preferat?
A.S: ,,Horowitz Vladimir este pianistul meu preferat, un evreu contemporan. Am avut ocazia să fiu și la câteva masterclasuri de-ale sale și mi-a plăcut fantastic. A trăit tot în America, ca și Gershwin pe care îl voi interpreta la Hunedoara, în fața castelului Corvinilor. Horevitz este mai mult pe romantic-clasic, el are mai multe orchestrații precum Carmen de Bizet. Arthur Rubinstein îmi place iarăși foarte mult”.
R: Dintre compozitorii preferați?
A.S: ,,Chopin este unul dintre compozitorii mei preferați”.
Răzvan și Andreea Stoica sunt așteptați cu nerăbdare în toate locurile în care concertează și sunt doi muzicieni culți, simpli, modești iar frumusețea interioară respiră de fiecare dată pe scenă. (Ștefan BOTORAN)