În ciuda unui avans substanțial în 2022, prețurile la alimente au continuat să crească în primul trimestru din 2023, cu uleiurile și grăsimile printre produsele care au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri.
Datele pentru martie 2023 arată că preţul uleiurilor şi grăsimilor în UE a fost, în medie, cu 23% mai ridicat decât în martie 2022, conform informaţiilor publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Vârful ratei variaţiei anuale a fost în decembrie 2022 (un avans de 32% comparativ cu decembrie 2021), indicând o scădere de nouă puncte procentuale (pp) în primele trei luni din 2023, ceea ce sugerează o încetinire a creşterii preţului uleiurilor şi grăsimilor.
Comparativ, creşterea preţului uleiurilor şi grăsimilor înregistrată între martie 2021 şi martie 2022 a fost de 18%, iar între martie 2020 şi martie 2021 a fost de 1%.
În martie 2023, aproape toate statele membre UE au raportat creşteri anuale ale preţului uleiurilor şi grăsimilor, cel mai semnificativ avans fiind în Ungaria (33%), Danemarca (32%) şi Belgia (+31%).
În contrast, cele mai reduse creşteri ale preţului uleiurilor şi grăsimilor au fost în Croaţia (6%), Austria (12%) şi Cehia (+16%), singura ţară care a raportat un declin de 1% fiind Bulgaria.
România a înregistrat o creştere de 24,4% în martie, uşor peste media UE, de 23%.
Agerpres