Uleiul de măsline este tot mai apreciat de români, atât pentru gustul său deosebit, cât mai ales pentru proprietățile sale nutritive și numeroasele avantaje pe care le aduce sănătății.
Cel mai bine este ca acesta să fie consumat proaspăt, pentru a beneficia de calitățile sale, însă există un moment în care uleiul de măsline nu mai este recomandat pentru consum, arată gandul.ro.
Este important să știm în primul când că acest produs nu are un termen de valabilitate nelimitat. În general, cele mai multe uleiuri de măsline rezistă între 18 și 24 de luni după data la care au fost îmbuteliate, dar unele tipuri, în special cele extravirgine, neprocesate, rezistă mai puțin (între 12 și 18 luni), potrivit Adevărul.
Dincolo de această durată de viață, uleiul de măsline poate căpăta o notă mai acră sau acidă, ceea ce ar putea strica gustul preparatelor dumneavoastră.
Cum afli dacă uleiul de măsline mai este bun sau nu
Ca în cazul oricărui produs, data expirării este, de cele mai multe ori, trecută pe ambalaj. Dacă, totuși, nu găsiți acest termen, ideal ar fi să știți când ați cumpărat sticla, astfel încât să știți cam de câtă vreme stă uleiul în dulap sau cămară.
Dacă nu puteți face acest lucru, atunci vă puteți folosi de simțuri, mai exact de gust și miros.
Atunci când uleiul de măsline râncezește, îi sunt afectate atât gustul, cât și calitățile nutriționale, adică exact calitățile pentru care acest produs este atât de apreciat, notează sursa citată.
Să mirosiți este cel mai normal gest atunci când evaluezi uleiul de măsline. Începeți prin a-l mirosi. Dacă încă nu ești sigur, ia o înghițitură. Nu-ți face griji, nu te va îmbolnăvi. „Dacă uleiul are gust ciudat sau miroase a nuci învechite, ceară, ruj vechi și vă lasă o senzație grasă în gură, este probabil din cauza faptului că uleiul este rânced”, spune Leandro Ravetti, CEO la compania Cobram Estates. „Dacă nu îți amintește de ceva proaspăt și fructat, probabil că uleiul este stricat.”
Dacă gustul este puțin acid, acrișor sau stătut, înseamnă că e râncezit. S-ar putea să-și schimbe și mirosul. E posibil să aibă un ușor miros de lipici, în locul mirosului fructat de măsline.
Nu trebuie să vă temeți să gustați uleiul, chiar dacă acesta a râncezit, deoarece, în cantități mici, nu afectează sănătatea, chiar dacă nu mai e în termen. Specialiștii atrag atenția, însă, că dacă este consumat în cantități mari și pe perioade lungi de timp, uleiul de măsline poate afecta sănătatea prin eliberarea de radicali liberi în organism.