Mihail Veștea, senator PNL de Brașov: ,,Dacă săptămâna trecută am adoptat în comisiile Senatului inițiativa privind renunțarea la supraimpozitarea contractelor de muncă part-time, zilele acestea am trecut cu unanimitate de voturi în comisii inițiativa privind acordarea de vouchere de vacanță și angajaților din sectorul privat. Pentru județul Brașov, ambele inițiative sunt la fel de importante, pe de o parte fiind pe primul loc în lista județelor alese de români pentru turismul local și, în același timp, destinația anului, conform Clubului Presei de Turism din România, prin comuna brașoveană Fundata, și deci direct interesați de creșterea numărului de turiști care aleg Brașovul. Iar pe de altă parte, suntem preocupați de asigurarea personalului calificat pentru locurile de muncă disponibile în județ. Contractele cu timp parțial de muncă sunt una dintre opțiunile la care recurg mulți angajați și a fost o greșeală revenirea la supraimpozitarea acestora.“
Subliniem că inițiativa privind voucherele de vacanță, susținută de toate partidele din Coaliție, este una eminamente liberală, fiind în esență o investiție de aproximativ 6 miliarde lei în industria ospitalității, bani care vor produce la rândul lor bani pentru economie în general și vor crește în mod special aportul turismului la bugetul de stat. În același timp, este și o formă de echitate, angajații din sectorul privat beneficiind, în urma adoptării acestei inițiative, de aceleași avantaje ca cei din instituțiile de stat.
Inițiativele la care senatorul Mihail Veștea este cosemnatar vor intra la votul plenului, după ce au primit raport de admitere de la Comisiile avizatoare din Senat, respectiv: Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal și Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță. Concret, baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări (sociale/de sănătate) datorate de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial, să fie reprezentată de venitul efectiv realizat şi nu prin raportare la salariul minim pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, referitor la voucherele de vacanță, inițiatorii au prevăzut în textul propunerii legislativa ca începând cu data de 1 ianuarie 2024 să beneficieze de vouchere în valoare de 1450 lei și angajații din mediul privat.
Senator Mihail Veştea
PNL Braşov