FOTO Economedia

Ministerul Finanțelor vine cu o nouă variantă de înghețare a tarifelor RCA, pe o perioadă de șase luni, la nivelul celor din februarie 2023, potrivit unui nou proiect pus în dezbatere publică arată Economedia.

Varianta inițială, privind plafonarea prețurilor la nivelul din martie 2022, a fost retrasă la solicitarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), după ce mai mulți actori din piață au reclamat probleme. În plus, acum autoritățile limitează comisioanele brokerilor la 8%. Măsurile vin în contextul în care ASF a retras recent autorizația de funcționare a Euroins România, cel mai mare asigurător RCA din piață, și a constatat starea de insolvență a companiei, iar după falimentul anterior, al City Insurance, a avut loc o creștere puternică a prețurilor.

„Tarifele de primă maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, arată proiectul de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor.

TARIFE DE REFERINȚĂ RCA – FEBRUARIE 2023: 

Aceste tarife se vor aplica în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern.

„Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, mai arată proiectul.

Totodată, atunci când asigurătorii acordă despăgubiri pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car.

Depășirea tarifelor plafonate și practicarea de comisioane de distribuție mai mari vor fi sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here