FOTO adevarul.ro

În ultimii ani, peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piața românească. Și vor continua să dispară dacă autoritățile nu vor renunța la politicile de preț practicate până acum, arată adevarul.ro.

Deși producătorii de medicamente generice din România se luptă ca toți ceilalți români cu inflația, cu creșterea costurilor cu materiile prime, cu prețurile tot mai mari la utilități, ambalajele sau substanțe active, aceștia nu pot mări prețurile la pastilele care se dau cu prescripție. Și asta pentru că acestea sunt fixate de Ministerul Sănătății și este cel mai mic din Europa. Astfel că producătorii nu-și mai permit să scoată pe piață medicamente ieftine, atrage atenția Simona Cocoș, președinta Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) care a explicat mecanismul prin care pacienții ajung să plătească mai mult, cumpărând medicamente scumpe, în locul celor ieftine.

Pierde toată lumea

În plus, a mai spus Cocoș, producătorii mai plătesc și o taxă clawback. „Această taxă este complet injustă și a fost stabilită în 2008 ca o taxă temporară, dar a devenit permanentă. Mai mult decât atât, ea afectează în special medicamentele foarte ieftine, care plătesc o taxă mai mare decât spune legea. Pentru un medicament de import, care este compensat 100% un producător ar trebui să plătească 20%, în realitate plătește 28% pentru că taxa se plătește la prețul de raft al medicamentului. Adică prețul din farmacie care include și marjele farmaciei și pe cele ale distribuitorului”, a adăugat Cocoș. În fața acestei situații, producătorii ocolesc piața din România, iar pacienții nu mai găsesc în farmacii pastile ieftine.

Potrivit acesteia, producătorii de generice (medicamentele generice sunt echivalentele medicamentelor originale ale căror brevete au expirat. Ele conţin aceeaşi substanţă activă ca şi produsul original, fiind echivalente din punct de vedere al dozei, concentraţiei, căii de administrare, siguranţei, eficacităţii şi indicaţiilor terapeutice – n.r.) au încercat să discute cu reprezentanții Ministerului de Finanțe referitor la dispariție medicamentelor ieftine, dar nu au avut partener de dialog. „Am indentificat și soluțiile, dar, deocamdată, autoritățile nu au făcut nimic. Pericolul este să dispară în continuare medicamente. Au dispărut deja 3.000 de medicamente în ultimii ani, iar producătorii, deși sunt foarte responsabili și doresc să păstreze medicamentele pe piață, la un moment dat, pur și simplu nu se mai poate”, a atras atenția președinta APMGR.

Cei care au de pierdut sunt pacienții care plătesc mai mult pentru că trebuie totuși să-și cumpere un tratament, dar are de pierdut și statul care trebuie să compenseze medicamentele mai scumpe.

Îmbătrânirea populației care este mai accelerată în România, pentru că sporul natural este negativ, și o incidență mai mare a bolilor cronice precum diabetul și cancerul care aduc cu sine costuri mai mari la sănătate face ca situația să fie și mai gravă.

Potrivit lui Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor de Pacienți cu Afecțiuni Cronice, dacă nu găsesc medicamente ieftine, pacienții care nu și le permit pe cele scumpe renunță la tratament. Pe termen lung aceasta înseamnă creșteri exponențiale de cheltuieli ale statului în momentul în care acești pacienți vor ajunge în urgență. România are cel mai mic număr de medicamente generice dintre țările UE. „Aceasta înseamnă că în România s-a creeat un paradox fantastic care nu este în beneficiul nimănui: nici pacient, nici stat și nici industrie. Înseamnă că pacientul are acces la medicamente inovative, dar nu și la generice. Față de România, statele UE au luat măsuri de susținere a medicamentelor generice și biosimilare pentru că, prin intrarea acestora pe piață, se creează automat economii de cost. Asta înseamnă că guvernele respective pot trata mai mulți pacienți, cu bani mai puțini”, a conchis Valentina Băicuianu, director executiv al APMGR.

Sunt pacienți care nu-și permit aceste costuri

Daciana Toma, medic primar de medicină de familie, vicepreședinta Societății Naționale de Medicina Familiei, atrage atenția că o bună parte din populație nu poate suporta costul medicamentelor scumpe:  „O compensare de 50% sună bine, dar dacă e la un medicament scump, poate să fie înrobitoare. Am pacienți care nu își permit aceste costuri. Trebuie să ținem cont că un pacient ia mai multe medicamente pe lună și are și alte cheltuieli. Nu poți să lași pensia la farmacie! Pentru o bună parte a populației, existența genericelor pe piață îmi permite să fac medicină conform ghidurilor de practică”.

Un studiu realizat recent de IQVIA arată că 70% dintre pacienții români se tratează cu generice și numai în perioada 2015 – 2021 au determinat economii de peste 780 de milioane de euro la bugetul CNAS. Cu toate astea, România are de patru ori mai puține medicamente generice decât Polonia, de două ori mai puține decât Cehia și de șase ori mai puține decât Germania.

Medicamentele generice sunt echivalentele medicamentelor originale ale căror brevete au expirat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here