Un proiect finanțat din bani europeni ar da o șansă bicliotecilor publice din județul Brașov, municipal, orășenești sau comunale. Sunt 31 de astfel de biblioteci, dintre care 9 sunt în zona Făgărașului. Acestea au șansa să fie modernizare, rehabilitate și dotate printr-un proiect pentru care Consiliul Judeţean Braşov va solicita o finanţare europeană nerambursabilă prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Prin același proiect acestea ar putea deveni şi „Hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale”. Valoarea totală a proiectului ce urmează a fi depus la deschiderea apelului este de 19,92 milioane de lei. Sunt cuprinse în acest proiect al CJ Brașov și bibliotecile din Făgăraș, Victoria, Rupea, Mândra, Părău, Hârseni, Șinca, Drăguș, Hoghiz din zona Făgărașului.
Primăriile locale, parteneri în proiectul CJ Brașov
În dosarul prin care se cere finanţarea vor fi parteneri administraţia judeţeană și administrațiile locale care dețin biblioteci, fiecare având obligația să emită o hotărâre de consiliu în acest sens. CL Făgăraș a emis săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe extraordinare de îndată, HCL-ul solicitat. Dacă în cererea de finanţare a Consiliul Judeţean Braşov sunt prevăzute investiţii şi achiziţii de echipamente informatice în valoare de aproximativ 2 milioane de euro pentru Biblioteca Judeţeană George Bariţiu Braşov, cofinanţarea fiind de 15%, la bibliotecile din localităţile Victoria, Vama Buzăului şi Drăguş se vor face lucrări de renovare a spaţiilor interioare şi se vor achiziţiona echipamente informatice. Pentru fiecare dintre cele trei localităţi, este prevăzută suma de 140.000 de euro, plus o cofinanţare din partea primăriilor de 15%. Pentru bibliotecile din Ghimbav, Codlea, Râşnov, Rupea, Făgăraş şi Săcele este prevăzută achiziţia de echipamente informatice, inclusiv pentru digitalizarea gestionării fondului de carte, imprimante pentru generarea codurilor de bare şi cititoare de coduri de bare. Pentru fiecare dintre cele bibliotecile orăşeneşti este alocată suma de 10.000 de euro. Pentru bibliotecile din comune sunt prevăzute, printre alte, calculatoare, tablete, videoproiectoare, dar şi alte tipuri de echipamente, cum sunt, de exemplu, maşinile de cusut sau brodat cu comandă numerică. achiziții în valoare de 5.000 de euro fiecare.
- „Prin acest proiect, bibliotecile din judeţul Braşov vor intra în secolul XXI. De asemenea, aceste instituţii pot deveni adevărate centre comunitare, în care se pot desfăşura activităţi cu elevii sau cu cetăţenii din respectivele localităţi”, explică vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Szenner Zoltan.
Cum au fost alese bibliotecile
Conform ghidului de finanţare, bibliotecile judeţene, respective Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”, trebuie incluse automat în proiect. O altă condiţie obligatorie pentru acceptarea cererii de finanţare, este ca toate bibliotecile din judeţ să beneficieze de acest program.
- „Cele trei biblioteci care ar urma să beneficieze de renovare şi de echipamente – Victoria, Vama Buzăului şi Drăguş – au fost alese luând în calcul mai mulţi factori: imobilele să fie intabulate şi să aibă o parte din documentaţiile tehnice necesare lucrărilor”, a explicat Szenner Zoltan.
Lista bibliotecilorincluse în proiect
1. Consiliul Judeţean Braşov
2. Biblioteca Judeţeana „George Bariţiu” Braşov
3. Primăria Codlea
4. Primăria Făgăraş
5. Primăria Săcele
6. Primăria Ghimbav
7. Primăria Râşnov
8. Primăria Rupea
9. Primăria Victoria
10. Primăria Apaţa
11. Primăria Bran
12. Primăria Budila
13. Primăria Cristian
14. Primăria Drăguş
15. Primăria Dumbrăviţa
16. Primăria Feldioara
17. Primăria Hălchiu
18. Primăria Hoghiz
19. Primăria Homorod
20. Primăria Măieruş
21. Primăria Mândra
22. Primăria Moieciu
23. Primăria Ormeniş
24. Primăria Poiana Mărului
25. Primăria Racoş
26. Primăria Şinca
27. Primăria Vama Buzăului
28. Primăria Voila
29. Primăria Vulcan
30. Primăria Hârseni
31. Primăria Părău