Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru post din an. Acesta are o durată de 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.În trecut, Postul Sfintelor Paști avea menirea de a-i pregăti pe cei ce urmau sa primească botezul în noaptea Învierii. În zilele noastre, Postul Paștelui este o perioadă de pregătire spirituală înainte de sărbătoarea Învierii Domnului. Acest post ne amintește de postul de 40 de zile ținut de Iisus Hristos înainte de începerea activității sale mesianice (Luca IV, 1-2), potrivit crestinortodox.ro.
Când pică Paștele în 2023
Potrivit calendarului ortodox, în 2023, sărbătoarea Paștelui va fi pe 16 aprilie.
Paștele Catolic se sărbătorește cu o săptămâna înainte de Paștele Ortodox. Astfel, în 2023, Paștele Catolic va avea loc pe 9 aprilie.
Postul Paștelui Catolic 2023 a început pe 22 februarie
La credincioșii catolici, Postul Mare se ține de pe 22 februarie până pe 8 aprilie. Iar, pe 9 aprilie are loc sărbătoarea Paștelui.
Postul Paștelui Ortodox 2023 începe pe 27 februarie
În 2023, Postul Paștelui Ortodox începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, urmând ca pe 16 aprilie să se sărbătorească Învierea lui Iisus.
Cine primește dezlegare de la Postul Paștelui
Având în vedere că Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai aspru din an, anumite categorii de persoane nu au voie să țină post.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât în ședința din 27 februarie 1956, ca următoarele categorii de persoane să primească dezlegare de la Postul Paștelui, se arată pe site-ul crestinortodox.ro.
- Copiii mai mici de 7 ani;
- Copiii cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani si credincioșii de orice vârstă care au diverse afecțiuni medicale;
- Femeile însărcinate și cele care alăptează.
Tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui 2023
În Postul Paștelui credincioșii se abțin de la alimentele interzise: carne, ouă, pește, brânză, lapte și alte produse de origine animală.
De asemenea este interzis consumul de alcool și fumatul.
Totodată, în această perioadă, credincioșii trebuie să fie mai buni cu cei din jur și să se abțină de la anumite gânduri necurate.
După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.
Totodată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Enoriașii cheamă preotul acasă, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.
După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.
De asemenea, în postul Paștelui și în celelalte posturi mari din an, nu se fac nunți.
Zilele cu dezlegare la pește
În Postul Paștelui există doar două dezlegări la pește, iar acestea au loc în zile de mare sărbătoare.
Mai exact, credincioșii care vor să țină Postul Paștelui trebuie să știe că pot mânca pește, pe 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire și pe 9 aprilie când este Duminica Floriilor.