O poluare provocată de o exploatare forestieră pune în pericol cel mai rar și vechi pește al Europei – aspretele, informează stirileprotv.ro
Specia, veche de 65 de milioane de ani, mai trăieşte doar în munţii Făgăraş, şi mai numără doar câteva zeci de exemplare.
Activiștii de mediu au descoperit zilele trecute că pârâul Vâlsan, în care trăiesc ultimele exemplare de asprete, s-a tulburat foarte tare fapt ce ar putea dăuna aspretelui, peștele fosilă-vie care mai trăieşte doar aici. Sesizată de urgentă, Garda de Mediu Argeş a mers în control unde a descoperit o companie de exploatări forestiere ale cărei maşini încărcate cu lemn treceau chiar prin apă. Comisarii au amendat societatea cu 8.000 de lei şi au interzis să mai folosească această trecere.
Ei spun că aspretele nu ar fi fost afectat pentru că expoatarea se află la opt kilometri în amonte de arealul peștelui și că nu au observat mortalitate piscicolă în zonă. Activiștii de mediu susțin însă că măsurile sunt ineficiente și cer oprirea definitivă a activităţii de exploatare care se află în sit natura 2000.
Contemporan cu dinozaurii, aspretele se mai găseşte doar în apele pârâului Vâlsan unde, anul trecut, biologii număraseră 58 de exemplare.