Se spune că imobilul din centrul Făgărașului, chiar în buza primăriei, adică Republicii nr. 27, a fost reabilitat. Așa se laudă Primăria Făgăraș care a golit bugetul local cu peste 100.000 de euro pentru aceste lucrări. Dar dacă faci un tur al clădirii și al curții interioare, te izbește realitatea. Un ghetou spoit pe ici pe colo într-o nuanță pală de muștar, iar tencuiala pusă pe ziduri de iscusitul constructor pică pe zi ce trece. Cine altcineva putea să încaseze această sumă și să se facă apoi că muncește? Doar o firmă de casă a primarului, SC IC Metal Convex SRL cu punct de lucru în Drăguș. Iar recepția lucrărilor, dacă s-a făcut, probabil este semnată de vreun angajat care-și păzește locul de muncă.
IC Metal Confex a ,,chinuit“ clădirea din centrul Făgărașului
La 29 ianuarie 2020, i se încredințează fără licitație lucrările de renovare a imobilului din Republicii nr.27 firmei IC Metal Confex. S-a cam chinuit constructorul până să spună că a terminat lucrările pentru a-și aduna schelele din centrul urbei. Iar când pereții imobilului au rămas dezveliți de schele, s-a putut observa renovarea clăririi istorice în toată spendoarea ei. Frumoasele basoreliefuri de pe clădire au fost restaurate pe sărite, unul da, vreo două, nu. Porțiuni din streașina imobilului au fost uitate de constructorii pricepuți și înlocuite tot pe sărite, un metru da, doi însă, nu. Tencuiala de pe porțiuni întregi din ziduri, fie ele de vest sau de sud, a căzut deja și continuă să pice, punând în pericol trecătorii și pe făgărășenii care frecventează terasele din centru. Iar în zonele ușilor sau ferestrelor, aceiași constructori pricepuți n-au mai găsit material pentru a încărca locurile afectate de vreme și au sărit pur și simplu peste ele, lăsându-le în voia sorții. În curtea imobilului, streașina din pal deja cedează, lăsând la vedere podul neamenajat. Aici, pereții n-au mai fost spoiți în întregul lor ci la întâmplare, lăsând parcă igrasia să se usuce în voie la soare. În privința jgheaburilor, acestea nu țin stavilă apei din ploaie, aceasta curgând lin spre balconul etajului și mai departe ajungând la parter prin plafonul acestuia. Cu toate acestea devizul de lucrări în baza căruia s-a făcut ulterior plata, a fost încărcat cu lucrări și materiale cât să construieși un drum de la Făgăraș până la sediul firmei din Drăguș. Văzând calitatea lucrărilor nu poți să nu spui, și pe bună dreptate, câtă nesimțire trebuie să ai să ceri și să plătești nu mai puțin de 527.179,69 lei din banii făgărășenilor pentru astfel de lucrări!
- ,,Sunt lucrări de mântuială. Curtea aceasta este o groapă de gunoi chiar în centrul orașului, în fața primăriei. Am făcut sesizări peste tot, dar nimeni nu ne ascultă. Primăria Făgăraș nu ne bagă în seamă“ a spus dezamăgit un locatar de la etajul imobilului. (Video)
Și-au bătut joc de o clădire istorică
Clădirea a fost construită înainte de 1900. Era cea mai frumoasă clădire din Piața Unirii din centrul Făgărașului. Adăpostea un lanţ de restaurante şi hotelul Mercur. Clădirea a aparţinut comunităţii săseşti din Făgăraş care a închiriat-o acestui lanţ hotelier. Impresiona acest imobil printr-o nişă amplasată pe peretele exterior în care era montată statuia zeului Mercur, dar şi prin stilul construcţiei cu basoreliefuri. Astăzi nu mai există statuia, doar nişa. La parterul clădirii se afla restaurantul Mercur, care era select și impozant, cu o frumoasă terasă. Lumea bună a oraşului aici îşi etala ţinutele. Se asculta muzică de cafe, cântau ţiganii oraşului din Ţigănia de mătase, renumiţii Liviu Cincan, violonist, Dodos Bumbarul, etc. Forma actuală a centrului Făgăraşului nu lasă să se întrevadă nimic din Piaţa Făgăraşului de altă dată, denumită succesiv, ,,Franz Iosef” sau ,,Unirii” sau ,,Piaţa Mare” unde se întâlneau deopotrivă moşierii, intelectualii, ţăranii, negustorii, saşii, evreii, ungurii, românii şi convieţuiau în bună înţelegere şi respect. De bună seamă că ar fi de bun augur un proiect prin care fiecare casă restaurată cu respectarea vechiului stil al târgului să poarte, in memorim, o placă din marmură cu numele celui care a edificat-o şi a administrat-o. Dar nu poți pretinde un astfel de proiect de la actuala conducere a urbei, văzând modul în care aceasta tratează istoria orașului.
Ce lucrări trebuia să realizeze constructorul
Lucrările de reparații la întreg imobilul din Republicii nr. 27, format din demisol, parter și etaj, au fost aprobate prin HCL 316/19 decembrie 2019, suma alocată fiind 443.008,14 lei la care se adaugă TVA, suma totală fiind 527.179,69 lei, peste 100.000 de euro. În respectiva hotărâre erau prevăzute următoarele lucrări și sumele alocate, conform devizelor de lucrări:
- reparații învelitoare țiglă și șarpantă lemn, suma 212.874,36 lei
- reparații învelitoare din tablă, suma 59.680,89 lei
- reparații jgheaburi și burlane, suma de 23,181,48 lei
- reparații și susținere elemente rezistență casa scării și balcon, suma de 10.650,64 lei
- reparații tencuieli și zugrăveli fațadă vest, suma 40.394,21 lei
- reparații tencuieli și zugrăveli fațadă sud, suma 34.760,66 lei
- reparații tencuieli și zugrăveli curte interioară, suma 61.465,90 lei.
Conform HCL nr. 316, Primăria Făgăraș ca și coproprietar va suporta de la bugetul local suma de 197.796,71 lei, reprezentând cota de 36,78% din întreg imobilul iar restul revine astfel:
- unități individuale: ap. 1,2,3,5,6,7,8,9,10,11, suma totală 197.796,71 lei
- Unitatea ap 4, suma 41.516,87 lei
- spațiul comercial 1, suma 74.617,44 lei
- spațiul comercial 2, suma 125.357,29 lei
- spațiul comercial 3, suma 16.714,31 lei
- spațiul comercial 4, suma 13.132,67 lei
- spațiul comercial 5, suma de 13.729,61 lei
- depozit 1, suma de 2.810,90 lei
- depozit 2, suma de 2.810,90 lei
- depozit 3, suma 8.172,09 lei
- depozit 4, suma 2.965,93 lei
- depozit 5, suma 10.023 lei
- depozit 6, suma 17.511,62 lei.
Lucrări plătite și neefectuate
Lucrările au fost încredințate fără licitație de către Primăria Făgăraș firmei de casă, SC IC Metal Confex SRL, la data de 29 ianuarie 2020 la valoarea din devizul de lucrări, adică 442.732,42 lei fără TVA, respectiv 92.647,04 euro fără TVA, un total de 527.179,69 lei. Este firma din Drăguș care a primit în ultimii ani foarte multe lucrări publice fără licitație. Modul în care au fost executate lucrările și cât din devizul de lucrări s-a respectat poate fi văzut astăzi de făgărășeni, cei care plătesc taxe și impozite. Porțiuni mari din fațada de vest au rămas fără tencuială pentru că aceasta a picat. ,,Noroc că n-a trecut nimeni prin zonă când a picat tencuiala. Au fost lucrări de slabă calitate. A rămas peretele fără tencuială. Nu știu cine va remedia?“ a spus un angajat al terasei lângă care picase tencuiala. Poțiuni din fațada de sud au rămas netecuite deși au fost plătite și aceste lucrări. Pereții din curtea imobilului n-au fost zugrăviți în totalitate. Este o listă lungă de lucrări neefectuate, dar plătite din banii făgărășenilor. (Lucia BAKI)