FOTO adevarul.ro

Un studiu realizat de InfoCons a descoperit că produsele tip cutii cu bomboane, trufe, praline şi bomboane cu ciocolată ce se regăsesc pe piaţa din România conțin până la 10 E-uri, informează adevarul.ro. Rezultatul vine după analiza a 126 de produse ce se găsesc în comerțul românesc.

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari, toate produsele care au făcut obiectul studiului au în componenţă lecitină (E 322 ), 25,39% dintre produsele studiate au avut în componenţă poliricinoleatul de poliglicerină (E 476), iar 18,25% conţin acid citric (E 330 ), notează Monitorul de Vrancea.

În ceea ce privește ingredientul principal, 70,63% au ca prim ingredient zahărul, 7,93% au ca prim ingredient ciocolată/ciocolată amăruie/ciocolată cu lapte /ciocolată neagră, 5,55% au ca prim ingredient siropul de glucoză, 5,55% au ca prim ingredient grăsimile vegetale, 4,76% au ca prim ingredient masa de cacao şi 2,38% crema de praline/crema cu aromă.

Restul produselor au ca prim ingredient fructele confiate, ouă, lichior sau nucă de cocos, indică InfoCons.

Cât de periculoși sunt aditivii alimentari

Potrivit InfoCons, acidul citric (E 330) este un regulator de aciditate și aromatizant. Potențează efectul antioxidanților ș gelifianților și contribuie la formarea emulsiilor în mod natural. Se găsește în fiecare celulă vie. Nu are contraindicații, poate fi utilizat la copii și nu sunt specificate contraindicații.

Lecitina (E 322), este un aditiv alimentar din categoria antioxidanților, emulgatorilor și stabilizatorilor. Este un compus care se regăsește în structura membranei celulare a oricărui organism viu. Nu are efecte secundare și poate fi utilizată la copii.

E 476 este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate. Nu are contraindicații și efecte secundare, dar nu este permis în alimentația sugarilor.

Cele mai frecvente și cele mai periculoase E-uri

Unul dintre cei mai periculoși aditivi alimentari cunoscuți este E 621, monoglutamatul de sodiu, care se găsește într-o mare varietate de produse alimentare, inclusiv mezeluri, pateuri, legume congelate sau mâncare chinezească gătită. Deși este considerat un produs sigur de către Comisia comună a experților Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie, există unele persoane care acuză amorțeală, slăbiciune, tremurături, amețeli, dureri de cap şi palpitații sau chiar probleme respiratorii, atacuri de panică, schimbări bruște de dispoziție, hiperactivitate, greață etc.

Potrivit Sfatul Medicului,  E 621 este un excitotoxin, o substanță care suprasolicita celulele pana la punctul de distrugere sau moarte. Consumul regulat al acestui aditiv poate avea efecte secundare precum depresie, dezorientare, afectarea ochilor, oboseala, dureri de cap si obezitate.

E 221 este un al aditiv periculos, care poate da problem de sănătate. Potrivit statisticilor, 1 din 100 de persoane este sensibilă la sulfiți, majoritatea fiind astmatici, sugerând, astfel, o legătură între sulfiți și astm. Persoanele care sunt sensibile la sulfit pot prezenta dureri de cap, probleme de respirație și erupții cutanate. În cazurile severe, sulfitul poate provoca moartea. Sulfiții se găsesc de regulă în vin și în fructe uscate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here