Foto: Adrian Tudora, arhiva personală
Pericolul de avalanșă în Munții Făgăraș există în continuare. Salvamontiștii spun că gradul de pericol este la nivelul 5 pe o scară de la 1 la 5 la peste 1800 m și gradul 4 la sub 1800 m altitudine.
- ,Recomandam turiștilor sa nu se deplaseze în zona montană, iar turiștii cazați la cabanele de mare altitudine sa evite deplasările în proximitatea versanților. Există riscul declanșării unor avalanse de proporții foarte mari care pot ajunge până la cabanele montane“ avertizează salvamontiștii.
Drumarii intervin pe Transfăgărășan
Pe Transfăgărășan până la Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară peste 1,5 m, iar drumarii acționează pentru a elibera șoseaua.
- ,,O autofreză și trei utilaje cu lamă și răspânditor au lucrat pe Transfăgărășan între Cârțișoara și Bâlea Cascadă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil. În acest moment stratul de zăpadă măsoară peste 1,5 metri în acestă zonă și ninge în continuare“ declară reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov.
Transfăgărășanul este închis în amonte de Bâlea Cascadă, deplasarea în zona restricționată fiind extrem de periculoasă din cauza riscului de producere a avalanșelor, mai spun drumarii.
,,Pericolul este permanent“
Jandarmii de la Postul Bâlea Lac recomandă turiștilor să nu se aventureze în zonele interzise și să respecte traseele stabilite de Salvamont.
- ,,La cabana de la Bâlea Lac se poate ajunge cu telecabina dar turiștii trebuie să urmeze exact traseele marcate. Pericolul este permanent. În aceste zile au fost mai puțini turiști în zonă, 15-20 față de alte perioade. Aici stratul de zăpadă depășește 2,4 m, iar unde este viscolită ajunge și la 4 m“ explică Adrian Tudora, jandarm în cadrul postului Bâlea Lac.