Directorul general al Romarm SA, Gabriel Țuțu, a fost reținut de procurorii anticorupție de la București. Conform gândul.ro, reținerea lui Țuțu s-a făcut într-un dosar de corupție ce are legătură cu achizițiile de măști făcute în perioada pandemiei de Ministerul Apărării Naționale (MApN). În același dosar a fost reținut și fostul selecționer al României, Victor Pițurcă. În cauză, mai există și alți suspecți din sfera Ministerului Apărării Naționale, vehiculându-se numele unor generali. În cursul zilei de luni, procurorii DNA ar urma să ceară unui complet de judecată să dispună o măsură restrictivă de libertate. Valoarea contractului, conform libertatea.ro, era de 13.459.138 de lei. Helios Dentserv trebuia să livreze către MApN: 1.000.000 de măști chirurgicale FFP1 300.000 de măşti FFP2 100.000 de măşti FFP3 10.000 de viziere 50.000 de ochelari de protecție.
Angajații de la Fabrica de Pulberi speră acum să rămână cu același director, ing. Monica Vlad
Acest dosar și reținerea directorului general de la Romarm dau speranțe angajaților de la Fabrica de Pulberi din Făgăraș în privința schimbării din funcție a directorului Monica Vlad și numirea politică în această funcție a altei persoane. Reamintim că toți angajații filialei Romarm de la Făgăraș au ieșit vineri în curtea fabricii, protestând împotriva deciziei de înlocuire a directorului Monica Vlad prin refuzul conducerii Romarm de a încheia un nou contract de mandat pentru 4 luni. Încheierea acestui contract de mandat pentru ing. Monica Vlad a fost susținută doar de CA de la Romarm SA. Petiția salariaților a fost trimisă și la Guvernul României. Așa cum susțineau angajații, situația de la Fabrica de Pulberi a fost creată de politicienii PSD de la Brașov și Făgăraș, având susținerea unor factori de decizie din Romarm și Minister.
Cine este Gabriel Țuțu?
Pe pagina de internet a companiei Romarm SA se scrie despre Gabriel Duțu:
- ,,Un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației. Nivelul ridicat de integritate și sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite în poziția de manager. 10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială, timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe agenții guvernamentale, diplomatice și de informații. Abilități excelente de management și leadership, cu o experiență dovedită în securitatea și gestionarea riscurilor în medii dificile și cu risc ridicat. Experiență în managementul companiilor de stat și a instituțiilor guvernamentale“.
Nimic însă despre activitatea acestuia în fruntea companiei Romarm. Gabriel Țuțu a fost numit la conducerea Romarm de peste 3 ani, perioadă în care la Ministerul de resort s-au perindat trei miniștri. În acest răstimp filialele Romarm din țară s-au confruntat cu probleme privind activitatea de producție, comenzile, dar mai ales cu plata salariilor angajaților. În cazul filialelor de la Făgăraș și Victoria s-a decis anul trecut ca Pirochim, societate aflată în insolvență și cu mari datorii, să fie preluată de Fabrica de Pulberi Făgăraș, dar procedurile legale nu au fost demarate. Tot la nivel de promisiune sunt și investițiile de ordinul a zeci de milioane de euro, care se lasă așteptate, promisiuni făcute de ultimii 3 miniștri care au vizitat fabricile de la Făgăraș și Victoria. Ultimul, Florin Spătaru, a fost însoțit, în februarie 2022, de alaiul PSD de la Brașov și de primarul de la Făgăraș.
Dosarul măștilor de la MApN
Este vorba despre un dosar mai vechi în care s-au făcut mai multe percheziții și au fost deja audiate mai multe persoane, cunoscut opiniei publice sub numele de „Măști pentru MApN”. În perioada în care România era în stare de urgență, șeful direcției medicale MApN, generalul D.P., s-a ocupat de „operațiunea” de achiziționare a măștilor anti-COVID. Acesta l-a însărcinat pe șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale MApN, C.P., să găsească transport și fondurile necesare pentru achiționarea echipamentelor medicale, cu precădere măști întrucât Ministerul Apărării Naționale nu dispunea de sumele respective. Prin urmare, șeful farmaciilor a luat legătura cu italienii Riccardo și Andrea Barsanti, ca să le intermedieze relația cu o firmă chineză. După găsirea furnizorului cu ajutorul italienilor, generalii și-au dat seama că nu au suficienți bani și astfel a intrat pe fir Victor Pițurcă, conform Pro Sport. Prin intermediul firmei deținute de fiul lui (Alexandru Pițurcă), Victor Pițurcă ar fi plătit transportul măștilor. Firma lui Alexandru Pițurcă a virat banii către o altă companie, ALLODIUM SA (front al forțelor aeriene din Ucraina). La rândul său, ALLODIUM SA a achitat către FA Ukraine – avionul de transport fiind din flota militară ucraineană, dar și echipamentele medicale către firma din China SICHUAN LINGTONG INTELLIGENCE ENVIRONMENTAL PROTECTION INDUSTRY CO LTD. Apoi, echipamentele militare au fost livrate de către asiatici către HELIOS, firma lui Neacșu Vasile, un apropiat al lui Pițurcă senior. De la HELIOS, echipamentele au fost trimise către MApN. În cadrul unui dosar deschis de procurorii militari, se fac verificări cu privire la posibile fapte de corupție comise de către generalii MAPN, dar și fapte de evaziune fiscală. Din acest dosar, o parte din fapte au ajuns pe masa procurorilor DNA, în urma unei disjungeri către Parchetul anticorupție.