FOTO: doctorulzilei.ro

Numărul necesar de ore de somn de care are nevoie omul în diferitele etape ale vieții sale este cuprins într-un îndrumar publicat în Sleep Health, revista oficială a National Sleep Foundation din SUA, arată doctorulzilei.ro.

Recomandările extind marja orelor de somn pentru copiii în vârsta cuprinsă între 4 luni și 17 ani. Totuși, pentru noii născuți marja s-a îngustat exprimându-se punctul de vedere că nou născuții de până la 3 luni trebuie să doarmă 14-17 de ore pe zi, spre deosebire de recomandarea anterioară de 12-18 ore.

Recomandările pentru adulții de toate vârstele, de la 18 ani la peste 65 de ani, rămân neschimbate: între 7 și 9 ore pe noapte.

Ore de somn în funcție de vârstă
  • Nou născuți (0 la 3 luni): Marja orelor de somn se îngustează la 14-17 ore pe zi (anterior era de 12-18 ore).
  • Bebeluși (4 la 11 luni): Marja orelor de somn se extinde cu 2 ore la 12-15 ore (anterior era de 14-15 ore).
  • Copii mici (1 la 2 ani): Marja orelor de somn se extinde cu o oră la 11-14 ore (anterior era de 12-14 ore).
  • Preșcolari (3 la 5 ani): Marja orelor de somn se lărgește cu o oră la 10-13 ore (anterior era de 11-13 ore).
  • Copii de vârstă școlară (6 la 13 ani): Marja orelor de somn se lărgește cu o oră la 9-11 ore (anterior era de 10-11 ore).
  • Adolescenți (14 la 17 ani): Marja orelor de somn se lărgește cu o oră la 8-10 ore (anterior era de 8,5-9,5 ore).
  • Tineri adulți (18 la 25 ani): Marja orelor de somn se stabilește la 7-9 ore (nouă categorie de vârstă).
  • Adulți (26 la 64 ani): Marja orelor de somn nu se schimbă și rămâne la 7-9 ore.
  • Adulți mai vârstnici (peste 65 ani): Marja orelor de somn este de 7-8 ore (nouă categorie de vârstă).
Care e intervalul ideal de somn

Este important să înțelegem că ritmul circadian al organismului uman influențează nevoia de somn. Ritmul circadian este un ciclu de 24 de ore care reglează diferite procese din organismul nostru, inclusiv somnul. De aceea, este recomandat să ne culcăm și să ne trezim la aceleași ore în fiecare zi, pentru a ajuta organismul să se adapteze la un program de somn regulat.

Dormitul în intervalul orar de la miezul nopții până la ora 6 dimineața poate fi considerat drept cel mai benefic pentru organism, deoarece acesta este momentul în care se produce cea mai mare cantitate de melatonină, hormonul responsabil cu inducerea somnului.

În general, orele ideale de somn sunt cele în care te simți odihnit și te trezești fără dificultate dimineața. Dacă ai probleme cu somnul, ar putea fi util să discuți cu un medic sau un specialist în somn pentru a afla care sunt cauzele și cum să le rezolvi.

Rețete naturiste împotriva insomniei

Valeriana este un tonic cerebral, dar și un relaxant. Se pot lua capsule, pulbere sau macerată la rece, cantitatea indicată fiind aceea de două grame pe zi, din care un gram seara”, a explicat dr. Iulia Vlad, medic specialist cu competențe în apifitoterapie.

O altă plantă foarte eficientă împotriva insomniei este levănțica. „Există uleiuri volatile și capsule cu ulei de lavandă. Acestea din urmă se pot lua trei pe zi”, mai spune apifitoterapeutul.

Gura lupului este un alt remediu naturist eficient în cazurile de stres puternic. „Se poate lua câte un gram seara dacă este sub formă de pulbere sau se poate prepara o băutură dintr-o lingură de pulbere la jumătate de litru de apă, cam cu 7-8 ore înainte de a se bea”. Avantajul este că aceste tratamente nu dau dependență și pot fi urmate 2-3 luni.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here