S-au scurs doi ani de la decesul lui Emil Mocanu, fostul secretar al Municipiului Făgăraș. A murit în Spitalul Municipal Făgăraș la 1 ianuarie 2021. De atunci familia lui, prin vocea fiului său, Claudiu Mocanu, n-a aflat răspunsul la întrebarea ,,De ce a murit tata?“ A bătut la toate ușile instituțiilor publice, spital, poliție, parchet, Colegiul Medicilor, CAS, DSP, Guvern, MAI, Ministerul Sănătății, instanțe, dar s-a lovit de un zid, un scut în spatele căruia adevărul a rămas ascuns. Cum s-a ajuns la septicemie, dacă a luat covid 19 în spital, de ce două certificate de deces, de ce decesul a fost considerat ,,moarte excepțională“, de ce spitalul a refuzat să predea medicamentele cumpărate de familie după deces, cu acordul cui s-a făcut puncția pleurală tatălui său, de ce n-a fos primit în spital și curtea spitalului când trăia tatăl său, iar după deces a fost invitat să urce până la etajele superioare a unității spitalicești, de ce nu primește decontul de cheltuieli amănunțit pentru spitalizarea și tratamentele tatălui său, etc. Un lung șir de întrebări și suspiciuni au măcinat familia Mocanu vreme de 2 ani de când Emil Mocanu a decedat în acest spital. Răspunsurile încă mai sunt așteptate. ,,Am fost trimis de la Ana la Caiafa, deși în solicitările mele am fost foarte clar. Cine sunt vinovații? Ce vrea să ascundă conducerea spitalului? Haos, incompetență, bătaia de joc la adresa pacienților, așa se poate defini activitatea acestui spital“ spune Claudiu Mocanu.
Aberațiile autorităților
Cladiu Mocanu duce o luptă surdă cu spitalul din Făgăraș. Pe o parte a baricadei este el, la fel ca mulți alți aparținători ai pacienților decedați în acest spital, iar de cealaltă parte factorii de decizie din spitalul ajuns o cazemată sub conducerea managerului Mihaela Pandrea. Claudiu Mocanu a încercat, folosind căile legale, să obțină de la conducerea spitalului lămuriri în privința modului în care a fost tratat tatăl său în cele 13 zile de spitalizare și despre decesul acestuia. Emil Mocanu a intrat în Spitalul de la Făgăraș fără Covid 19, așa cum arăta buletinul medical de la clinica de la Brașov. Așa cum explică fiul său, nici n-a fost suspect de covid 19 decât în momentul în care a decedat. Că lucrurile au scăpat de sub control la spital în cazul lui Emil Mocanu, o arată decizia de a se întruni comisia de disciplină care să analizeze activitatea angajaților din spital care au răspuns de tratamentele și supravegherea pacientului Emil Mocanu. Dar să vedem calvarul familiei Mocanu după decesul survenit la ATI, la 1 ianuarie 2021.
Comisia de disciplină, sancțiuni și nu prea
Pentru că Claudiu Mocanu a cerut vinovații și sancțiunile aplicate, spitalul a dat curs solictării abia după ce cazul a ajuns în atenția presei. Conform procesului verbal, datat 24 februarie 2021, întocmit de această comisie, se stipulează ,,s-a produs o eroare umană“. Pe așa zisa ,,listă neagră“ s-au aflat 2 asistente medicale de la ATI, care ,,nu au respectat procedura internă de a echipa și depune la morgă un decedat suspect Covid 19“. Dr. M.M, care ,,nu s-a informat corespunzător privind prelevarea unui nou test RT-PCR“. Dr. P.A. care ,,a eliberat cadavrul în neștiință de cauză (recoltarea celui de-al doilea test RT-PCR) și găsirea cadavrului neechipat corespunzător“. Dr L.E.G.(medicul currant al pacientului) ,,nu s-au constatat abateri discipliare“. Comisia recomanda atunci ca dr. F.A. ,,să fie mai atent la gestionarea relației cu personalul din subordine“. Doar recomandări și nicidecum sancțiuni. ,,Am aflat dintr-o adresă a spitalului trimisă la DSP Brașov că medicul M.M a fost sancționat cu reducerea salariului de bază cu 10% pentru 2 luni. În rest, nici o sancțiune. Dar a murit un om! Se pare că pentru ei nu contează viața unui pacient, doar conducerea și angajații contează. Am aflat ulterior numele medicilor celor care au fost implicați abia după ce am dat în judecată spitalul. Sunt 3 medici răspunzători“ a spus Claudiu Mocanu. Claudiu Mocanu, cerând concluziile acestei comisii, printr-o adresă trimisă Spitalul manageriat de Pandrea Mihaela, i se comunică simplu, invocând protecția datelor, că ,,toți cei implicați au fost pedepsiți cu până la maximul prevăzut de lege pentru reducerile salariale“ (SIC!).
Informații publice tratate ca secrete
Claudiu Mocanu a mai cerut spitalului să i se arate tratamentele şi intervenţiile medicale aplicate tatălui său. A mai cerut să i se înapoieze medicamentele rămase după deces pentru a le da altor persoane cu aceleaşi afecţiuni cornice. De asemenea, a cerut, în repetate rânduri, în scris, să i se trimită decontul de cheltuieli pentru spitalizarea tatălui său, un decont amănunțit cu fiecare medicament, vitamine, actele prin care s-a făcut puncția pleurală având în vedere că familia sa nu a semnat niciun act și nu a primit niciun document în acest sens. ,,Despre cele două certificate de deces n-am primit vreo explicaţie credibilă, mi se spune că a fost doar unul, care a fost completat cu COVID” a declarat Claudiu Mocan. Pentru că n-a primit răspunsurile așteptate, Claudiu Mocanu s-a adresat instanțelor de judecată. S-au înregistrat dosare la Judecătoria Făgăraș, Tribunalul Brașov, Curtea de Apel Brașov prin care Claudiu Mocanu a chemat la bară Spitalul Municipal Făgăraș, DSP Brașov, CAS Brașov și Poliția Făgăraș pentru a fi obligate să-i pună la dispoziție informațiile publice, așa cum impune Legea 544/2001.
- La Tribunalul Brașov s-a depus o plângere la 21 decembrie 2021 ( Dosar nr. 5034/62/2021) prin care Claudiu Mocanu cerea spitalului din Făgăraș să-i prezinte decontul amănunțit de cheltuieli a spitalizării tatălui său, respectiv costul fiecărui medicament, al fiecărei analize, vitamine, costul intervenților chirurgicale, actele prin care s-a făcut puncția pleurală. Acesta specifica în plângere, refuzul spitalului de a răspunde nenumăratelor solicitări scrise pentru aceste deconturi amănunțite, ultima fiind înregistrată la data de 17 noiembrie 2021. Instanța însă ,,declină soluţionarea cauzei“. ,,Admite excepţia necompetenţei materiale, invocata de pârâtul Spitalul Municipal ”Dr. Aurel Tulbure” Fagaras şi, în consecinţă: Declină, în favoarea Judecătoriei Fagaras, competenţa materială de soluţionare a cererii formulate de reclamantul Mocan Claudiu Emil în contradictoriu cu pârâtul Spitalul Municipal ”Dr. Aurel Tulbure” Fagaras . Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 16.06.2022. Document: Hotărâre 572/2022 16.06.2022“. Claudiu Mocanu s-a reprezentat singur, iar spitalul a angajat avocați cărora le-a plătit onorarii generoase din banii publici (pentru întocmirea întâmpinării 7.700 lei, iar pentru reprezentarea la un termen, 3.500 lei).
- Claudiu Mocanu a chemat în instanță și Direcția de Sănătate Publică Brașov (Dosar nr. 4592/622022) pentru a obține o explicație la motivarea invocată într-un răspuns prin care denumea decesul tatălui său ca fiind ,,o situație excepțională“. Se referea atunci la refuzul spitalului de a-l lăsa să-și viziteze tatăl bolnav internat în spital motivându-se pandemia, iar după decesul acestuia, tot în pandemie, a fost invitat să urce până la etajele unității medicale chiar și fără protecție așa cum era și medicul M.M. Tribunalul Brașov îi respinge cererea prin Decizia pronunțată la data de 24 februiarie 2022. ,, Respinge acţiunea formulată de reclamantul MOCAN CLAUDIU EMIL în contradictoriu cu pârâta DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ BRAŞOV, ca nefondată. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Braşov. Pronunţată azi, 24.02.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotărâre 166/2022 24.02.2022. Se depune recurs la 23.03.2022. Curtea de apel, termen 26 ianuarie 2023 “. A formulat recurs, care va fi judecat la Curtea de Apel Brașov la 26 ianuarie 2023.
- A cerut și sprijinul Poliției Făgăraș pentru a obține bunurile avute de tatăl său în spital și medicammentele rămase după deces. Poliția Făgăraș a dat curs plângerii, dar modul în care inspectorul de poliție a expus cazul, se aseamănă izbitor cu relatările cuprinse în procesul verbal al comisiei de disciplină de la spital. Numai că Poliția Făgăraș nu i-a comunicat un răspuns, astfel că Claudiu Mocanu s-a adresat instanței invocând prevederile Legii 544/2001. Dosarul nr. 5075/62.2021 a fost înregistrat la Tribunalul Brașov, secția contencios administrative și fiscal pentru ,,comunicare informații de interes public. ,,Tip solutie: Respinge cererea. Solutia pe scurt: Respinge cererea formulată de reclamantul Mocan Claudiu Emil în contradictoriu cu pârâta Poliţia Făgăraş, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Braşov. Pronunţată astăzi, 3.06.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre 533/2022 03.06.2022“
Ce concluzie trage Poliția
Poliția Făgăraș a cercetat faptul că Mocanu Claudiu n-a primit de la spital medicamentele rămase după decesul tatălui său, medicamente cumpărate de familie. ,,Medicamentele acestuia au fost puse în patul cu care a fost transportat, în momentul în care a ieșit de la Secțua Medicină Internă, iar în momentul în care a ajuns la Secția ATI, medicamentele nu au mai fost găsite asupra pacientului. …se constată că medicamentele nu au ieșit din posesia pacientului…aspectele nu îmbracă un caracter penal“ concluzionează inspectorul S.S, de la Poliția Făgăraș, care propune clasarea cauzei.
- Un alt dosar, nr. 4514/62/2022, aflat pe rol la Tribunalul Brașov a fost deschis în luna decembrie în urma plângerii lui Claudiu Mocanu față de Casa de asigurări de sănătate. La ceastă cauză nu s-a fixat încă un termen.
Filmul coșmarului fmiliei Mocanu
Emil Mocan a fost internat la 19 decembrie 2020 după un apel la 112. Timp de 13 zile a fost internat la secţia Interne, iar la 1 ianuarie 2021 a fost mutat la ATI. În aceeaşi zi, la ora 20.00, a decedat. Conform Biletului de internare dat de CPU pentru secţia Interne, avea diagnosticul ; pneumone acută, suspect COVID. La data de 21 decembrie 2020, buletinul de analize medicale al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov stipula testul COVID-19 negativ, sub semnătura medicului Alexandra Anton. Prin urmare, la internare Emil Mocan nu avea COVID-19. Primul certificat constatator al decesului semnat de medicul Moldovan Marius Cristian, cu nr. 577 stipula la cauzele decesului următoarele: stop cardiorespirator, stare septic, pneumonie cu pleurezie, volvulus recent operat, peritonită stercorală, boala Parkinson, hipertensiune. Al doilea certificat constatator al decesului semnat tot de medicul Moldovan Marius Cristian, cu acelaşi nr de înregistrare, nr. 577, cu aceeaşi dată, stipulează la cauzele decesului următoarele: stop cardiorespirator, stare septic, pneumonie cu pleurezie, Covid-19 pozitivă, volvulus recent operat, peritonită stercorală, boala Parkinson. Aşa cum arată cele două certificate, ele nu se completează aşa cum explică spitalul, ci două acte distincte, primul fără COVID şi cu hipertensiune, iar al doilea cu COVID şi fără hipertensiune, celelalte afecţiuni fiind stipulate în amândouă documentele. La acea vreme, surse din Ministerul Sănătăţii susțineau că eliberarea a două certificate de deces „e o eroare”. „În cazul cuiva care moare în timp ce i se așteaptă un test PCR COVID-19, se așteaptă la morga spitalului după procedura COVID. Persoana decedată e în sac, iar certificatul de deces se face abia după ce se cunoaște dacă respectiva a avut sau nu COVID, pentru a se stabili clar modul de înhumare. Nu poți să îl duci ca mort non-COVID la capelă și apoi să îl întorci și să îl îngropi conform protocolului COVID, e clar că s-a produs un scurtcircuit”, declarau reprezentanții Ministerului Sănătăţii.
Drumul sicriului
În baza primului certificat constatator al decesului, familia a ridicat corpul decedatului de la Morgă şi l-a dus la capelă, cu siciul fără capacul pus. Documentul a fost înmânat de medicul Moldovan lui Claudiu Mocan în interiorul spitalului, iar în baza acestuia a fost emis certificatul de deces de către SPLEP Făgăraş. Când a apărut al doilea certificat constatator al decesului, cel cu COVID, spitalul a urmat protocolul COVID. Sicriul a fost ridicat de la capelă, s-a pus capacul definitiv, dus la Morgă şi a doua zi dus direct la cimitir şi băgat în groapă. ,,Am rămas şocaţi. Am făcut sărăcusta la capelă în faţa pozei tatălui meu” a spus Claudiu Mocan, fiul fostului secretar. La o săptămână după deces, pe 6 ianuarie 2021, DSP l-a sunat pe Claudiu Mocanu să verifice dacă tatăl lui respectă măsurile de siguranţă COVID, iar în 12 ianuarie l-au sunat jandarmii și polițiștii locali pentru acelaşi motiv. Multe familii au trecut prin acest coșmar cauzat de măsurile aberante din timpul așa zisei pandemii. (Lucia BAKI)
Domnule Rafila , nu credeti , ca este necesar un control de la Bucuresti (la Spitalul Municipal Fagaras) ? Unde mai dispar hainele si medicamentele mortilor ? pe langa faptul ca spitalul era obligat sa asigure medicamentele…dar da, suntem in Romaniua anului 2023.. .Unde trebuie sa actionezi in instanta pentru a cunoaste numele medicilor care au efectuat operatia? La Fagaras , domnule Rafila. Alo , se aude la Bucuresti ?
Domnule Rafila , cum se face ca pacientul la Fagaras trebuie sa vina cu medicamentele de acasa,desi este asigurat (medicamente care apoi dispar), dar spitalul apoi gaseste zeci de mii de lei pentru a angaja avocati ?! Imi raspundeti , va rog, domnule ministru ?
In institutiile de stat camerele de filmat sunt doar pentru decor ? Avand in vedere legea care prevede stergerea filmarilor posibila doar dupa 18 zile, iar primul raspuns l-am primit dupa 10 zile de cand am fost chemat in interiorul spitaluluil,, posibil data fiind situatia exceptionala a decesului „……filmarile se dau doar cand este in favoarea institutiei de stat? de ce oare nu au vrut si nu vor sa se dea filmarea ? Intreb si eu…. Parca in timpul pandemiei nu era posibila intrarea in spital ?
Multumesc managerului Pandrea Mihaela pentru faptul ca pune la,, bataie” asa o suma mare de bani cu avocatii impotriva mea. Doar sunt banii statului ,nu ? Ce poate sa faca un manager de spital cu banii statului ?Este cea mai buna investitie…parerea mea…