Una dintre comunele făgărășene cu cele mai multe probleme de fond funciar este Sâmbăta de Sus, unde nemulțumirile cetățenilor n-au putut fi rezolvate nici măcar în instanță. Actuala conducere a comunei recunoaște că legile funciare au fost aplicate de a lungul anilor defectuos și părtinitor.

  • ,,Situația de fond funciar la Sâmbăta de Sus a fost compromisă din păcate în proporție de 70-80% de către vechile administrații (Florea și Andreaș) și sperăm să reușim să mai reparăm, atât cât se mai poate, pentru o atribuire a terenurilor echitabilă și corectă“ explică primarul comunei Nicolae Morariu.

Tocmai de aceea s-au căutat soluții pentru a se realiza cadastrarea terenurilor de pe raza comunei. Primăria  Sâmbăta de Sus a semnat în urmă cu câteva zile un contract cu OCPI Brașov în valoare de 270.000 lei care prevede realizarea documentațiilor de atribuire a terenurilor către proprietari. Este al doilea contract semnat de autoritățile locale în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară finanțat prin bugetul de stat, primul fiind încheiat în 2020 prin care au fost cadastrate suprafețele de teren situate de o parte și de alta a locului numit ,,Pe izlaz“.

  •  ,,Cadastrul Sistematic se pretează mai ales pentru vechile amplasamente și se vor face documentațiile de atribuire doar pe suprafețele din apropierea satului. De aici ar fi trebuit plecat cu Legea 18, atribuirea vechilor amplasamente în jurul satului și doar apoi atribuirea suprafețele de teren comasat, din păcate acest lucru nu s-a făcut, dar sperăm să reglementăm situația cât mai curând. Situatia atribuirii terenurilor către proprietari a fost mereu o prioritate pentru noi dar, din păcate, am fost nevoiți să dam prioritate altor proiecte care nu suportau amânare pentru că deschiderea liniilor de finanțare ne-a obligat să ne concentram mai mult pe infrastructură, canalizare, apă, drumuri, etc“ explică primarul Morariu.

 Cadastru gratuit  pentru alte zone ale comunei   

Așa cum menționează primarul comunei, Nicolae Morariu, noul contract se referă la următoarele locuri:

  • “Calea Voievodenilor “ partea dreaptă, lângă sat (vechile amplasamente) până la granița cu comuna Lisa
  • ,,Calea Voievodenilor“ partea stângă (“după garduri“) până în partea de jos a satului
  • Locul denumit popular “La Comoară” (la ieșire din sat pe stânga) până la granița cu Sâmbăta de Jos, între râu și drum
  • ,,Pe camp în jos” de la Castel până în granița cu Sâmbăta de Jos.

Proprietari fără drept

Cele mai grave probleme care au dus la cele mai multe nemulțumiri din partea cetățenilor vin din anii 2000, când Sâmbăta de Sus era arondată comunei Voila. Pe atunci o mână de localnici au devenit proprietari  pe terenurile amplasate de-a lungul drumului județean ce leagă Sâmbăta de Jos de zona turistică pe care nu dețineau documente legale.

  • ,,Se va face documentația cadastrală necesară pentru aproape 1720 de imobile și speram să reușim ca în următorul an să se și finalizeze.  Problematice sunt sectoarele de la Castel până la granița cu Sâmbăta de Jos și cel de lângă drumul județean tot până la granița cu Sâmbăta de Jos pentru că în aceste locuri sunt emise multe titluri de proprietate vechi fără amplasamente (administrația Florea). Este întocmit un Plan parcelar avizat de către OCPI Brașov și noi trebuie să respectăm anumite reglementări legale“ menționează primarul Nicolae Morariu.

În perioada următoare Primăria Sâmbăta de Sus va organiza la Căminul Cultural o ședința cu cetățenii pentru a-i informa în legătură cu  semnarea proceselor verbale de punere în posesie. (Lucia BAKI)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here