FOTO: Economedia

Deși nu veți face prea multe cumpărături în țările occidentale, în cele din Est puteți chiar mânca pe săturate, scrie Economedia. Însă înainte de inflație, lista era semnificativ mai lungă, arată o analiză Jutarnji List, citată de Rador.

În urmă cu șase ani, în 2017, portalul European Language Cafe a găsit cu ușurință în aproximativ 15 țări câte un lucru care costă un euro (fără să fie un pahar de iaurt în magazin în toate cazurile), dar între timp inflația și-a arătat colții.

Italia: espresso

După apă, espresso-ul este cea mai consumată băutură în Italia, care a rezistat multă vreme creșterilor de preț și al cărei preț de 1 euro era standardul. Deși se mai găsește la acest preț pe alocuri, unele cafenele percep acum 1,10 sau 1,20 euro pentru el. Potrivit unor cercetări, până la 70 la sută dintre cafenelele italiene percep acum mai mult de 1 euro pentru un espresso. Ceea ce înseamnă că încă mai poți cumpăra treizeci la sută din ele pentru o monedă!

Franța: bagheta

Pagina de ghid a hotelurilor din Franța a comparat prețurile baghetelor din 100 de brutării pariziene. Prețul mediu al pâinii preferate a francezilor este de 1,07 euro, cea mai ieftină baghetă din oraș costând 0,85 euro, iar cea mai scumpă 2 euro.

Cehia: o halbă de bere

Cehia este mândră de tradiția sa de producție de bere, iar prețul băuturii preferate a fost întotdeauna extrem de mic în comparație cu alte țări occidentale. În prezent, prețul mediu al unei beri locale la halbă în Praga este de 1,3 euro, dar în zonele mai puțin turistice ale Pragăi se găsește la un euro.

Bulgaria: hot dog

În capitala Bulgariei, puteți mânca o masă ieftină cu 1 euro la chioșcuri și brutării din tot orașul: hot dog, cartofi prăjiți, clătite…

România: o felie de pizza

În brutăriile din București găsești cu ușurință o pizza tăiată felii la prețul de 1 euro, iar pe alocuri chiar cu câțiva cenți mai puțin.

Turcia: covrigi

La fiecare colț din Istanbul, se pot vedea tarabe cu covrigei rotunzi presărați cu susan, numiți simit, vânduți simpli sau cu brânză. Vei plăti aproximativ jumătate de euro pentru această gustare, iar în unele zone chiar mai puțin. Pe străzile din Istanbul poți bea suc de rodii, care acum costă puțin mai mult de 1 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here