Când vine vorba despre masa festivă, nu este nevoie să renunţi la mâncărurile tale preferate: totul stă în moderaţie. Astfel, o mesele bogate de Sărbători nu trebuie să se sfârşească cu kilograme în plus sau cu probleme digestive. Iată câteva sfaturi pentru o dietă echilibrată, chiar şi în luna decembrie, scrie adevarul.ro
Cheltuieşte înţelept
Ce-ar fi să cumperi exact acele ingrediente de care ai nevoie pentru reţetele preferate ale tale și ale celor dragi? Vei economisi timp, bani şi, mai ales, vei avea mai multă grijă de sănătatea ta şi de-a celor apropiaţi. Și nici nu vei fi tentat să guști mereu din alimentele cu care ți-ai umplut căruciorul, doar pentru că îți făceau cu ochiul în supermarket.
Mănâncă înainte să mergi la cumpărături
Regula se aplică de fiecare dată când faci cumpărăturile, însă în preajma Sărbătorilor, promoţiile şi goana după produse te pot influenţa să cumperi mai mult decât trebuie. Aşadar, nu pleca niciodată la supermarket cu stomacul gol.
Gătește inteligent
Poţi găti preparate în care să foloseşti mai puţin unt, smântână, untură sau alte ingrediente grase. De exemplu, poţi opta pentru carne de curcan sau peşte în loc de carne roşie. Aceasta din urmă, deşi este o sursă esenţială de vitamina B12, fier şi zinc, îţi poate afecta sănătatea, în special inima, dacă o consumi des. Arată-le celor dragi că îţi pasă de sănătatea lor, dar şi de a ta.
Consumă fructe şi legume
La masa de Sărbători, optează și pentru fructe și legume. Din ele, poţi pregăti gustări delicioase, dar mai ales sănătoase!
Ia o pauză de 15 minute
Durează aproximativ 15 minute până când stomacul va trimite semnale creierului, spunându-i „Mă simt sătul“. După ce ai consumat un fel principal, ia o pauză de zece minute. Conversează sau bea un pahar cu apă. În scurt timp, vei simți senzaţia de saţietate!
Dansul sau plimbarea, pe listă
Dansul este o modalitate excelentă de a „arde“ câteva calorii de Sărbători, chiar în sânul familiei şi nu neapărat la o petrecere. De altfel, o plimbare este bine-venită înainte de masa festivă sau după aceea.
Atenţie la băuturile alcoolice
Un pahar cu lichior de ouă conţine 500 de calorii, în timp ce vinul sau berea variază între 150 și 225 de calorii. Bea un pahar de apă plată sau minerală între băuturile alcoolice. Totodată, evită să bei alcool pe stomacul gol.
Observă ce preparate se află pe masă
Priveşte mai întâi opţiunile culinare pe care le ai la îndemână înainte de a pune ceva în farfurie. Observând preparatele, vei putea alege mult mai chibzuit şi mai potrivit.