Un fost beneficiar al Căsuţei de tip familial Chip şi Dale din Săcele spune că a fost legat cu lanţul de către „Socrul”, unul dintre angajaţii Protecţiei Copilului din Braşov. Potrivit acestuia, şi acum mai sunt copii legaţi cu lanţul la centrul de plasament din Brădet.
Tânărul spune că nu a fost singura victimă a acestui tip de tratament, iar angajatul ar mai fi folosit şi beneficiari care suferă de tulburări din spectrul de autism la diverse munci efectuate pentru un alt angajat al Protecţiei Copilului. Banii care ar fi trebuit plătiţi pentru munca prestată nu ar fi ajuns la cei care munciseră.

„Cu bâta, ne-a umplut de vânătăi”
„Am stat zece ani în centrul în care era îngrozitor. Unul dintre îngrijitori ne bătea. Pe mine m-a bătut o dată fără motiv. Am vrut să merg să mă spăl înainte să dorm şi a venit şi m-a luat la pumni şi picioare. Am anunţat ce s-a întâmplat, dar nimeni nu vrea să ia măsuri”, spune tânărul plecat din centrul de plasament citat de bzb.ro.
Acesta povesteşte că bărbatul a bătut o dată un copil cu autism. Acesta era plin de vânătăi, iar tânărul spune că, la Medicina Legală, a spus că a căzut din căruciorul cu rotile, astfel că angajatul a scăpat.
„Eram o dată în faţa uşii. Şi, fără să-i facem nimica, ne-a luat pe toţi la bătaie, cu bâta, ne-a dat la picioare, la mâini, ne-a umplut de vânătăi, ne-a ţinut legaţi cu lanţul în cabană, să nu mai ieşim afară, ne-a închis în dormitoare. Afară nu ne lăsa, nici la masă nu ne-a dus”, spune tânărul despre o întâmplare din 2020.

Alte acuzaţii grave   
Potrivit tânărului, conducerea Protecţiei Copilului a aflat despre caz, dar nu a luat măsuri. Tânărul mai spune  că, la Centrul de plasament Brădet, din Săcele, şi acum sunt copii legaţi cu lanţul de un picior, iar celălalt capăt legat de un stâlp.  Chiar şi în aceste zile, la Brădet ar fi un copil paralizat pe partea stângă, legat cu lanţul ca să nu fugă din centru. Tânărul spune că este fericit că a reuşit să părăsească acel centru, despre care spune că este, de fapt, „o puşcărie”.

Unde-i „legea”?
Nu doar angajatul îi bătea pe minori, potrivit tânărului.
„Erau anunţaţi să vină jandarmii undeva când se întuneca. Veneau şi ne băteau şi ei, cel puţin pe mine. Mie mi-a spus un jandarm, după ce a scos cuţitul din teacă, unde-l avea, să-l iau şi să-l bag în mine. Eu, de frică, l-am aruncat şi am fugit pe lângă el. După aceea a venit, m-a prins şi ne-a bătut pe toţi. S-a întâmplat de mai multe ori să vină jandarmii şi să ne bată”, mai povesteşte tânărul.
De la Jandarmerie încă nu am reuşit să luăm un punct de vedere explică bzb.ro.
Pe de altă parte, când tânărul a reclamat la Poliţie că l-a bătut angajatul Protecţiei Copilului, spune că a scris o declaraţie pe care au rupt-o şi au pus-o în coşul de gunoi, iar tânărul a găsit-o aruncată în coşul de gunoi.

ASUM Braşov: „Casa la care sunt duşi tinerii să lucreze ar aparţine unui angajat al Protecţiei Copilului Braşov”
Preşedintele ASUM Braşov, Ionel Spătaru, spune că a făcut investigaţii să afle cine este îngrijitorul pe a cărui tură se întâmplau toate problemele reclamate de tânăr.
„Angajatul este concubinul unei doamne care lucrează tot la Protecţia Copilului. Fiica doamnei în cauză, care lucrează tot la Protecţia Copilului, ar fi foarte apreciată de un director de la Protecţia Copilului Braşov. Tot oamenii de bine ne-au transmis că, de câteva săptămâni de zile, doi tineri cu oarece dizabilităţi, instituţionalizaţi la casa Chris din Brădet (acolo unde lucrează concubina) sunt duşi să lucreze undeva pe strada Castelului din Braşov. Cel care se ocupă de acest lucru fiind tot acest domn, zis şi «Socrul». Casa la care sunt duşi tinerii să lucreze ar aparţine unui angajat al Protecţiei Copilului Braşov”, a declarat Ionel Spătaru citat de bzb.ro.

 
„Faţă de aspectele semnalate de dumneavoastră, privind un incident petrecut la un centru pentru copii de tip CTF, din municipiul Săcele, vă comunicăm că Poliţia Municipiului Săcele a fost sesizată în data de 23.11.2022 printr-un apel de urgenţă 112, cu privire la o agresiune fizică.  În cauză, au fost întocmite două dosare penale, în care se efectuează verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de «purtare abuzivă», respectiv de «lovirea sau alte violenţe» (întrucât s-a formulat plângere şi de către angajatul instituţiei), cauze care sunt cercetate de poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Săcele, sub coordonarea procurorului de caz”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, comisar Alina Ivan.

DGASPC Braşov: „Nu vor fi tolerate sub nicio formă comportamente abuzive ale angajaţilor”
„La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov nu sunt şi nu vor fi tolerate sub nicio formă comportamente abuzive ale angajaţilor asupra beneficiarilor instituţiei. Orice suspiciune cu privire la o formă de abuz asupra unui beneficiar este sesizată de fiecare dată organelor de cercetare penală”, a transmis Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC Braşov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here