FOTO: interestingengineering.com/

Un spray nazal experimental pentru apnee a arătat rezultate promițătoare în cadrul studiilor derulate de cercetătorii de la Universitatea Flinders, din Australia.

Tratamentul testat în premieră previne îngustarea sau colapsul căilor respiratorii superioare în timpul somnului, un simptom periculos al afecțiunii.

Spray-ul s-ar putea dovedi a fi o alternativă de preferat la aparatele cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP), care pot fi tolerate doar de către aproximativ jumătate dintre cei care le folosesv, scrie Interesting Ingineering.

”Deși sunt necesare evaluări și teste clinice suplimentare riguroase, acesta este un prim pas grozav și ar trebui să le ofere o oarecare speranță multor oameni din întreaga lume care suferă de apnee în somn”, a declarat profesorul Danny Eckeart, autor principal al studiului și directorul laboratorului de somn FHMRI: Sleep Health de la Flinders.

„Apneea obstructivă în somn este una dintre cele mai frecvente tulburări de respirație legate de somn, aproximativ un miliard de persoane fiind afectate, iar dacă nu este tratată, este asociată cu consecințe majore pentru sănătate și siguranță”, mai spune acesta.

În timp ce aparatele CPAP sunt eficiente, toleranța rămâne o problemă majoră pentru mulți oameni pentru care alte tratamente precum atelele dentare și chirurgia căilor aeriene superioare nu funcționează întotdeauna. De aceea, spray-ul nazal experimental pentru apnee este privit cu multă speranță.

”În momentul de față, nu există tratamente medicamentoase aprobate pentru apnee. Cu toate acestea, odată cu progresele în înțelegerea noastră a diferitelor motive pentru care oamenii fac apnee, potențialul pentru noi medicamente eficiente crește în fiecare an”, a mai spus omul de știință.

În cadrul studiului, 12 persoane cu apnee obstructivă au testat fie acest produs costând în picături nazale, fie placebo.

Monitorizând somnul și activitatea căilor respiratorii pe parcursul mai multor sesiuni, echipa a constatat îmbunătățiri consistente și susținute ale căilor respiratorii ale pacienților care au folosit spray-ul nazal, acestea rămânând deschise pe tot parcursul somnului.

”Deși este un studiu mic, descoperirile noastre reprezintă prima investigație detaliată a acestui nou tratament la persoanele cu apnee obstructivă, cu rezultate promițătoare”, spune dr. Amal Osman, autor principal al studiului, de la FHMRI: Sleep Health.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here