O monedă de aur descoperită în Transilvania ar putea schimba istoria Daciei. Pe monedă se află chipul unui comandant roman din secolul al III-lea, nerecunoscut de textele istorice şi considerat – până de curând – un personaj fictiv. Numai că, recent, s-a demonstrat că împăratul ar fi existat cu adevărat, relatează europafm.ro.
Moneda poartă numele Sponsianos şi pe ea figurează portretul acestuia. Ea a fost descoperită în urmă cu mai bine de 300 de ani în Transilvania. Considerată în tot acest timp un fals, moneda a stat închisă într-un dulap dintr-un muzeu din Scoţia. Specialiști din Franța, dar și de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, unde se află o asemenea monedă, au fost de acord cu această teorie.
Acum, lucrurile s-au schimbat spune Alexandru Chituță, director interimar la Muzeul Brukenthal.
„Echipa profesorului Pearson spune că aceste monede sunt autentice. A existat un conducător după retragerea aureliană în Dacia cu numele de Sponsian care și-a bătut o monedă în aur. Recuperarea unei figuri istorice care s-ar putea să fi existat pe aceste meleaguri în Transilvania în secolul al III-lea”, a explicat Alexandru Chituță.
Moneda de la muzeul din Sibiu face parte din moştenirea lăsată de baronul Samuel von Brukenthal, fost guvernator habsburg al Transilvaniei.
În Toată Europa mai sunt 3 astfel de monede cu chipul acestui commandant militar.
-moneda este autentică și a circulat în antichitate în Transilvania, atunci când provincia era integată în imperiul roman; un document inedit, conceput tot atunci, cuprinde o hartă a regiunii nord-dunărene pe care un terituriu – de peste munții împăduriț (munții serrilor) – este trasat ca provincie romană; confruntarea/studierea celor două obiecte antice ar fi edificatoare pt aflarea istoriei antice a Transilvaniei…