Suporteri din Germania cer boicotarea Cupei Mondiale Qatar 2022. FOTO: hotnews.ro

Cu câteva zile înainte de debutul oficial, Cupa Mondială la Fotbal din Qatar 2022 este marcată de controverse și apeluri la boicot.

Hotnews.ro face astăzi o incursiune în partea politică și socială a acestui eveniment sportiv la care, potrivit estimărilor, ar trebui să se uite, de duminică încolo, cel puțin cinci miliarde de oameni din toată lumea.

Pe 20 noiembrie va începe una dintre cele mai controversate competiții sportive din istorie: Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar 2022. Niciodată, probabil, nu au apărut atât de multe informații, de peste tot din lume, despre instituții, organizații, autorități sau chiar simpli suporteri care vor să boicoteze, într-o măsură mai mică sau mai mare, o competiție în care este implicat sportul rege.

Până și serviciul de streaming Netflix s-a simțit dator să pună umărul la scandal, lansând exact cu câteva zile înainte de debutul CM Qatar 2022 docu-seria „FIFA Uncovered”, în care cea mai importantă acuzație este cea referitoare la modul în care monarhia din Golf și-a cumpărat, la propriu, dreptul de a organiza competiția fanion a federației internaționale de fotbal.

Dar discuțiile despre moralitatea deciziei de a trimite Cupa Mondială într-un emirat din Orientul Mijlociu, guvernat de legea islamică, Sharia, sunt mult mai vechi și s-au întețit pe măsură ce ne apropiem de marele eveniment.

Aceste discuții țin de încălcarea drepturile omului, de mușamalizările a sute, chiar mii de accidente mortale întâmplate aici și, nu în ultimul rând, de argumente de ordin sportiv. În cele ce urmează încercăm să prezentăm principalele controverse din jurul acestui eveniment.

De ce FIFA a ales Qatar și nu altă țară

Spuneam mai devreme despre documentarul „FIFA Uncovered” de pe Netflix și felul în care Qatar a câștigat în decembrie 2010 dreptul de a organiza cea mai importantă competiție de fotbal din lume, la pachet cu Rusia, care tot atunci a primit cadou Campionatul Mondial din 2018.

A fost „the payment day” pentru foarte mulți membri din conducerea FIFA, declară acum, în „FIFA Uncovered”, unul din martorii la eveniment.

Pe scurt, există două direcții în care ar fi acționat reprezentanții micului dar prosperului stat din Golf: una ar fi plata directă a unor sume de bani unor membri cu drept de vot ai Comitetului Executiv al FIFA, chipurile pentru „dezvoltarea fotbalului” în țările de unde provin (dar fără niciun control în acest sens), iar a doua- implicarea intereselor geopolitice.

În documentarul Netflix este citată avertizoarea de integritate Phaedra Almajid, membră a echipei de relații cu presa internațională a delegației Qatar, care povestește cum într-un hotel din Angola, cu zece luni înainte de votul FIFA, reprezentanții a trei țări din Africa (Nigeria, Coasta de Fildeș și Camerun) au primit câte 1,5 milioane dolari din partea reprezentanților emiratului.

Phaedra Almajid a fost concediată la scurt timp după evenimentul respectiv, iar șeful de campanie al Qatarului, Hassan Al Thawadi, a negat acuzațiile acesteia, atât la vremea respectivă, când povestea a apărut în presa internațională, cât și în documentarul Netflix.

Alte voturi ar fi fost obținute de Qatar prin mijloace, nu atât de directe, dar la fel de eficiente. De exemplu, Thailanda ar fi primit un contract avantajos de gaze naturale, iar un alt membru al Comitetului Executiv al FIFA a vândut un teren cu prețul de 32 de milioane de euro statului qatarez.

De asemenea, emirul Qatarului a făcut o vizită în Brazilia unde s-a întâlnit cu președintele (de atunci și de acum) Lula, iar apoi în presă a apărut informația despre investițiile în compania petrolieră Petrobras: „A fost un schimb de favoruri, nu a fost mită”, explică acum reprezentatul Braziliei la FIFA.

În ceea ce privește votul Franței, Michel Platini, care era atunci șeful UEFA, s-a dus la un prânz cu Sarkozy și cu fiul emirului din Qatar, cu nouă zile înaintea votului.

Ulterior, Platini a spus că a primit „un mesaj subliminal” de la președintele francez ca să voteze cu Qatar și nu cu SUA, care erau favorite să primească turneul din 2022.

După votul lui Platini pentru Qatar s-au întâmplat următoarele evenimente: fondul imobiliar din Qatar a cumpărat echipa Paris Saint Germain, apoi o televiziune importantă din această țară a plătit o avere pe drepturile de difuzare a campionatului francez de fotbal. Ulterior, Qatar a semnat și un contract de 7 miliarde de dolari cu Franța pentru furnizarea mai multor avioane de luptă Rafale.

Reprezentanții statului din Golf se apără de toate acuzațiile și spun că acestea nu fac decât să perpetueze stereotipurile că „șeicii aruncă cu banii” și că „gazul este resursa cu care țara își construiește viitorul, nu își cumpără un vot pentru Cupa Mondială”.

Despre momentul 2010, mai trebuie spus că raportul FIFA făcut de experți pentru țările candidate a fost unul negativ în cazul Qatarului: temperaturile din Golful Persic depășesc vara 40 de grade Celsius (ulterior s-a decis mutarea competiției în noiembrie), aproape toate stadioanele trebuiau construite de la zero (cu o singură excepție), la fel și majoritatea hotelurilor și facilităților pentru suporteri și echipe.

Citește mai departe AICI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here