Am atins pragul de 8 miliarde de locuitori pe Pământ și creșterea populației mondiale nu se va opri prea curând, creând un impact asupra schimbărilor climatice, informează Rador.
Distribuirea populației nu este echitabilă: mai mult de jumătate din populația lumii, de fapt, trăiește în Asia. Totuși, demograful Raya Muttarak afirmă că emisiile de gaze cu efect de seră au de-a face cu nivelul veniturilor, nu cu distribuirea populației. „10% din populație în ceea ce privește bogăția netă – spune profesoara – sunt responsabili pentru aproximativ 50% din emisiile de gaze cu efect de seră și reprezintă numai 770 de milioane de persoane în lume. În timp ce 50% din populație, care reprezintă aproximativ 4 miliarde de oameni în lume, sunt responsabili pentru numai 12% din emisii”.
Relația dintre activitatea umană și schimbările climatice a fost demonstrată de mult timp: impactul asupra mediului al creșterii demografice va depinde de câți vom fi în viitor.
Estimările variază de la un vârf de populație mai mic de 9 miliarde, la peste 12 miliarde în jurul anului 2100. Dar va depinde, în special, de faptul că comportamentele noastre alimentează încălzirea globală sau o încetinesc, unele țări având mai multă responsabilitate decât altele.
Potrivit demografului intervievat, omenirea a demonstrat deja că este capabilă să ofere hrană, adăpost și energie atunci când populația crește, totuși trebuie făcut mai mult în ceea ce privește egalitatea de acces la resurse.
Țările mai puțin dezvoltate nu dispun de resurse și sunt, de asemenea, cele mai afectate de schimbările climatice: capacitățile lor financiare au mai puține probabilități să poată face față consecințelor acestora.
Grupul interguvernamental de experți pentru schimbări climatice estimează, că aproximativ 3% din populația lumii, va fi strămutată din cauza schimbărilor climatice, până în 2050.
Migrația forțată pe scară largă ar putea compromite notabil eforturile realizate pentru dezvoltare, chiar dacă va fi respectat pragul de 2 grade Celsius stabilit prin acordul de la Paris.
Oamenii de știință avertizează că nu pot fi excluse scenarii extreme de peste 4 grade. RADOR