A murit Simina Mezincescu, fosta șefă a Protocolului Regal, foarte apreciată de Familia Regală a României. A fost emis și un comunicat oficial, prin care Casa Regală a României anunță decesul fostei angajate și vorbește despre cum a contribuit aceasta la dezvoltarea societății românești.
A murit Simina Mezincescu, fosta șefă a Protocolului Regal
„Majestatea Sa Custodele Coroanei, Principele Consort, întreaga Familie Regală a României, dar şi angajaţii şi colaboratorii Casei Majestăţii Sale, au aflat cu profundă tristeţe de trecerea la cele veşnice a doamnei Simina Mezincescu, Comandor al Ordinului Coroana României şi purtătoare a Crucii Casei Regale a României”, transmite, miercuri, Familia Regală a României, într-o postare pe Facebook.
Simina Mezincescu a reprezentat pentru Casa Majestăţii Salea „un exemplu de profesionalism şi distincţie, şi un model de urmat în întreaga activitate”.
A fost un om foarte important pentru Familia Regală a României
„Iar pentru istoria României, Simina Mezincescu este un exemplu de demnitate şi rezistenţă în faţa brutalităţii comunismului, şi un om care, păstrându-şi curajul, speranţa şi energia, a putut să contribuie, timp de mai multe decenii, la dezvoltarea pozitivă a societăţii noastre. Simina Mezincescu lasă în urmă pe fiica sa, doamna Yvette Fulicea, căreia Majestatea Sa i-a transmis o scrisoare de condoleanţe. Odihnească-se în pace între cei drepţi!”, afirmă sursa citată.
Viața Siminei Mezincescu poate fi oricând scenariul unui film de mare succes. Născută Sanda Simina Sonia Caracaş, la 4 noiembrie 1928, Simina Mezincescu a fost, potrivit Familiei Regale, „unul dintre acei oameni care, într-o viaţă lungă şi bogată, au ţesut, prin energia, compasiunea, cunoaşterea şi curajul lor, părţi ale istoriei ţării noastre”.
A suferit în închisorile comuniste
A fost una dintre primele campioane la raliuri automobilistice ale României și a cultivat şi relaţiile culturale şi economice oferite de ascendenţa sa dintr-o veche familie aromână, devenind apropiată marilor oameni de cultură ai României. Din această cauză, în anul 1959 a fost judecată şi condamnată în cadrul marelui „Lot Noica-Pillat”, după o anchetă în cursul căreia a avut de suferit torturi inimaginabile, ale căror urme le-a purtat întreaga viaţă. A împărțit celula la penitenciarul din Miercurea Ciuc cu soţia lui Ion Mihalache. A fost eliberată în anul 1963.
Prin demersurile lui Henri Coandă, a putut să iasă din ţară până la Paris, însă nu a rămas, deoarece avea rude în vârstă în țară și a vrut să aibă grijă de ele.
A avut un rol important în primele procese de retrocedare a averii Familiei Regale
Începând cu anul 1990, Simina Mezincescu a fost cea mai importantă susţinătoare a revenirii Familiei Regale în România. Și-a pus dispoziţie casa din strada Berthelot, resursele materiale şi contactele cu elita românească pentru a organiza primele vizite din România ale Regelui Mihai, Reginei Ana şi Majestăţii Sale Margareta. Se afla lângă Rege în decembrie 1990, când a fost expulzat din țară.
A avut apoi un rol fundamental în organizarea Casei Majestăţii Sale Regelui în România, dar și în organizarea primelor proceduri de retrocedare a averii Familiei Regale.
„Pentru aceste motive a fost numită Şefa Protocolului Regal, funcţie în care şi-a dedicat mai bine de două decenii consolidării poziţiei Coroanei în România. Nelipsită de la toate activităţile regale, a arătat mereu loialitate, tact, umanitate şi un umor plin de suflet, facilitând prin resursele şi inteligenţa sa bunul mers al acestora”, transmite Familia Regală a României.