FOTO: adevarul

După șapte ani și jumătate, Luna se pune din nou în fața Soarelui. Pe 25 octombrie, din România se poate observa timp de mai bine de două ore o eclipsă parțială de Soare, discul astrului din centrul Sistemului Solar urmând să fie acoperit în proporție de până la 44%.

Amurgul vine în timpul zilei, ca și cum un nor mare și negricios ar bloca lumina venită de la astrul aflat la aproximativ 150 de milioane de kilometri distanță de Pământ. O eclipsă parțială este un eveniment în care Luna ascunde o parte din Soare, lăsând să strălucească însă anumite procente din steaua care ne încălzește și ne luminează.

Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie va fi vizibilă (folosiți ochelari speciali de protecție!) pe tot teritoriul României, gradul de acoperire variind între 32% în zona de sud-vest a țării – județele Timiș, Caraș-Severin, Dolj – și 44% în nord-est, județele Botoșani și Iași; la București, discul va fi acoperit în proporție de 39%. Fenomenul debutează undeva între ora 12.20 (est) și 12.28 (vest), în funcție de zona în care vă aflați, și se termină între 14.36 și 14.54 (la fel, în funcție de locul din care se privește), maximul având loc la aproximativ o oră distanță de la debutul eclipsei, eclipsă care va dura în totalitate, în zona de nord-est, aproape 2 ore și 30 de minute.

Când Luna poartă inel

O eclipsă de Soare are loc când satelitul nostru ajunge între Soare și Pământ, alinierea celor trei obiecte cerești fiind aproape perfectă când se află în faza de Lună Nouă, fază ce are loc frecvent, aproximativ o dată la patru săptămâni. Văzută din spațiu, în momentul când Luna se bagă în fața Soarelui, umbra acesteia se deplasează la suprafața Terrei cu mai mult de 1.500 km/oră, zona pe care o acoperă în timpul eclipselor totale purtând numele de bandă de totalitate.

Unde poate fi urmărită eclipsa parțială

Eclipsa parțială de Soare poate fi văzută din orice zonă din România, bineînțeles dacă cerul nu e acoperit de nori. Puteți fi singuri, alături de prieteni sau de familie, folosind ochelari de eclipsă sau un binoclu dotat cu filtru solar special, sau puteți participa la evenimentele organizate de planetariile și observatoarele din toată țara. De exemplu, la Brașov, specialiștii de la Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu“ vor duce în parcul din centrul orașului, pe lângă ochelari speciali pe care îi vor oferi gratuit celor care vor să se uite la eclipsă, și mai multe telescoape, fiecare făcând posibilă urmărirea mișcării Lunii prin fața Soarelui într-un mod diferit: telescopul dotat cu filtru solar special sau cu prismă Herschel, în lumină vizibilă, telescopul solar special cu „filtru“ H-Alpha, în lungimea de undă de 656,28 nm (se poate vedea partea medie-superioară a cromosferei și proeminențele), telescopul special cu „filtru“ Ca-H line, în lungimea de undă de 396.9 nm (se poate vedea partea inferioară a cromosferei). „Vom da posibilitatea tuturor să vadă Soarele așa cum nu l-au mai văzut până acum, cu pete solare, cu proeminențe, cu facule sau plaje. Și toate aceste detalii, în timp ce Luna trece prin fața Soarelui“, au anunțat specialiștii planetariului brașovean.

Citește despre miturile demontate de NASA AICI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here