-
Joi, 13 octombrie a.c.: ,,Voi taxa mașinile care urcă la Mănăstire, iar persoanele care merg pe jos vor urca gratuit“
-
Duminică, 16 octombrie a.c.: ,, Proprietatea a fost delimitată și temporar enoriașii pot merge la Mănăstire liber și cu autoturismele și pe jos“
Drumul ce duce la Mănăstirea Dejani rămâne în continuare subiect de dispută, care nemulțumește credincioșii care vor să ajungă la Mănăstirea Dejani, pe proprietarii de case și de terenuri din zonă, dar și pe localnicii care beneficiază de exploatarea pădurii. Acest drum este singura cale de acces existentă spre mănăstire și spre proprietățile din zonă, dar și spre pădurea comunală de unde satul se aprovizionează cu lemn de foc.
Drum construit de Combinatul Chimic Făgăraș
Drumul a fost construit de Combinatul Chimic Făgăraș pentru secția Placări amplasată în munte. N-a deranjat niciodată pe nimeni, nici măcar pe decidenții fabricii chimice, folosirea drumului la liber, de către oricine ar fi dorit să urce pe Valea Dejaniului atât înainte, dar și după 1990. Accesul era interzis doar spre poligonul secției Placări. După 1992, s-a construit fără piedici Mănăstirea Dejani, un adevărat colț de rai, un loc de liniște, care refăcea vechiul lanț de mănăstiri distruse de generalul Bukow în Țara Făgărașului. În Certificatul de urbanism nr. 6 eliberat de CJ Brașov la data de 25 ianuarie 1992 pentru Mănăstirea Dejani se stipula faptul că ,,circulația autovehiculelor se face pe strada existentă, drum de piatră și parțial asfaltat“. Adică acest drum care leagă satul Dejani de obiectivul ,,Placări“. De la acest punct însă, Mănăstirea Dejani a amenajat o cale de acces până în poarta locașului de cult.
Vânzare de-a valma
După ce directorii Combinatului Chimic Făgăraș au devalizat fabrica, asigurând cu bună știință falimentul acesteia, a intrat pe rol firma de insolvență, care n-a mai ținut cont de nimic și a pus în vânzare tot patrimoniul fabricii, ce mai rămăsese din el după ce a fost vândut la fier vechi, terenuri, clădiri, stocuri, bunuri, etc. Astfel s-a ajuns și la drumul spre Mănăstire, care fusese inclus într-o suprafață de teren împărțită în câteva locuri. Aceasta a fost vândută, în 2008, în bloc, având o suprafață totală de 61. 812 mp, o parte din suprafață fiind amplasată mai sus de mănăstire, așa cum descrie proprietarul actual, iar cealaltă parte, de 33.615 mp, însemnând drumul, 15. 351 mp, și ici colo niște parcele. Primul cumpărător a fost SC Advectum SRL, care a vândut apoi imobilul din extravilan, zona periferică a satului Dejani, firmei Profilis Total SRL la 11 iulie 2008, contractul de vânzare-cumpărare nr. 1743 stipulând suma de 212.350 lei, respectiv 3,43 lei/mp, 0,96 euro/mp, (1 euro era 3,6688 lei în iunie 2008). De atunci, drumul care era folosit de public a devenit proprietate privată.
Starețul Mănăstirii Dejani: ,,Mănăstirea este pentru oameni, nu doar pentru noi, călugării“
Starețul Mănăstirii Dejani spune că este grav ceea ce se întâmplă, dar are speranța că lucrurile se vor rezolva și toată lumea va fi mulțumită.
- ,,Drumul a fost cumpărat prin 2008, iar noi suntem aici din 1992, drumul era al secției placări din combinatul chimic, a fost drum public, nu era comunal, era folosit de mănăstire, de credincioși, de localnicii care au proprietăți aici. In 1992, când am început construcțiile aici l-am folosit. A fost vândut, l-a cumpărat cineva din Dejani. Până acum n-au fost probleme, proprietarul ne-a îngăduit să-l folosim. Chiar la început a mai venit cu niște idei ca persoanele care vin la mănăstire să plătească, iar cu banii care se adună să repare drumul. Acum, de 1-2 ani, sunt probleme. E grav dacă nu mai lasă drumul liber, noi nu avem altă cale de acces. Mănăstirea nu este doar pentru noi, câțiva monahi, ci este pentru toată lumea, credincioșii care vin de peste tot, și din Brașov, și din București, Sibiu, localnici, din toate părțile. Nu ne putem desfășura activitatea dacă se blochează drumul de acces, ar trebui să ne facem pustnici toți. Am vorbit de mai multe ori cu proprietarul, el are dorința să vândă drumul. Înțeleg că la mijloc sunt banii. Primăria vrea să ajute, să cumpere drumul, a fost și un proces pentru servitute, și noi am fost acolo în proces, pentru a putea circula liber. Nădăjduim că Dumnezeu care este peste tot și toate va aduce liniștea pentru toți, iar Maica Domnului, care este patroana acestei mănăstiri, care duce rugăciunile la tronul dumnezeirii, va face pace și liniște, să fie cu toții mulțumiți, noi asta dorim. Fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor numi“ a explicat starețul Mănăstirii Dejani.
Fiecare cu evaluarea lui
Administratorul firmei Profilis Total, Costea Mihai, pare mai convins ca oricând să obțină, așa cum susține el, ,,plus valoare din acest drum“, vânzându-l Primăriei Recea. Au existat și 2 evaluări efectuate de doi evaluatori autorizați, una comandată de Primăria Recea și alta de Profilis Total. Evaluarea efectuată, în 2019, de evaluatorul autorizat Toma Oțelea pentru imobilul denumit de acesta ,,Fâșie curelușă“ în suprafață de 33.615 mp la cererea UAT Recea stipula un preț de 1 euro/mp, suma totală ridicându-se la 161.352 lei. Și pentru că nu obținea ,,plus valoare“, Costea Mihai a respins orice discuție cu Primăria Recea. ,,În zonă se vinde 1 mp cu 10 euro, cum să vând eu cu 1 euro/mp?“ a spus Costea. Atunci, acesta a comandat altă evaluare. Prin urmare, Profilis Total a contractat un alt evaluator autorizat ANEVAR. Conform noii evaluări, pentru drumul analizat în suprafață de 15.351 mp, drumul spre mănăstire, dezmembrat din suprafața de 33.615, evaluatorul a propus suma de 106.700 euro.
- ,,Este suma calculată conform procedurilor legale. Este opinia mea ca evaluator autorizat. Într-un eventual proces, această evaluare nu este valabilă, trebuie să existe o evaluare realizată de un evaluator judiciar, așa impune legislația“ explică evaluatorul .
Se vrea 100.000 euro din bugetul comunei Recea
Numai că Primăria Recea pare să fie grijulie cu banii cetățenilor și nu poate să plătească 100.000 euro pentru acest drum. ,,De la început se știa că se cumpără drumul. Este singura cale de acces, iar terenul nu poate permite construirea altui drum. De o parte și de alta a drumului este pădurea comunală“ au spus reprezentanții Primăriei Recea.
Negociere fără rezultat
Totuși între Primăria Recea și Profilis Total SRL au existat discuții, încercându-se găsirea unei soluții de comun acord prin care să se permită accesul pe drumul cu pricina. S-a recurs, în 2021, și la un proces în instanță pentru servitute în care a intervenit și Mănăstirea Dejani. Dar s-a preferat, în cele din urmă, o negociere. S-a stabilit și o comisie de negociere, formată din consilierii locali Grădinar Sorin, Răduleț Dorian, Cornea Gheorghe, Bărgăoanu Ioan, Manea Nicușor, Bîtiu Mioara, Breneș Gheorghe, Boier Cătălin, Anghel Viorel și Miloșan Dănuț, care s-a întâlnit cu Costea Mihai la 29 septembrie 2022. Acesta din urmă a propus Primăriei să cumpere drumul cu 6,50 euro/mp plus TVA sau închirierea drumului pentru suma de 100.000 lei/an plus TVA, cu un contract pe 5 ani. Așa cum stipulează Procesul verbal întocmit la respectiva negociere, aleșii locali și-au spus punctul de vedere și au convenit asupra importanței drumului pentru comunitate. Dar n-au căzut de acord asupra modului în care drumul să ajungă în proprietatea UAT Recea. Dacă niciun membru din comisie n-a acceptat varianta închirierii cu 100.000 lei/an, unii au susținut, conform procesului verbal de negociere, cumpărarea drumului cu 4 euro/mp cu efectuarea unei noi evaluări a terenului (Bîțiu Mariana, Cornea Gheorghe, Manea Nicușor), alții au oferit 6 euro (Breneș Gheorghe și Bărgăoanu Ioan), iar Răduleț Dorian a propus exproprierea. Unii dintre consilieri au fost de părere ca mănăstirea să suporte o parte din preț în cazul în care drumul va fi cumpărat. ,,Drumul deservește și alte proprietăți unde locuiește o femeie bolnavă“ a susținut consilierul local Boier Cătălin. ,,Cetățenii care erau proprietari la data cumpărării drumului să fie lăsați să treacă“ a susținut consilierul local, Bîtiu Mioara. Și pentru că negocierea nu s-a soldat cu o concluzie clară referitoare la preț pentru Costea Mihai, acesta a spus că va închide drumul. Și l-a închis în 29 septembrie a.c. În următoarea zi fiind hramul mănăstirii Dejani. A intervenit și prefectul Cătălin Văsii, caz în care Costea a deschis drumul pentru sărbătoarea de la Mănăstire, după care l-a blocat din nou.
Taxă de drum?
A urmat un ping pong cu accesul pe drumul buclucaș.
- ,,Mi-am cumpărat casă de marcat și o voi folosi pentru a taxa mașinile care urcă la Mănăstire. Persoanele care merg pe jos vor urca gratuit, așa ca să pună o rugăciune și pentru mine. În schimb pe proprietarii de terenuri și pensiuni nu-i voi lăsa să folosească drumul. Sunt proprietar și constituția garantează proprietatea“ a spus Costea Mihai joi, 13 octombrie a.c., când accesul era liber.
Costea Mihai a revenit asupra deciziei duminică, 16 octombrie a.c.
- ,,Proprietatea a fost delimitată și temporar enoriașii pot merge la Mănstire liber și cu autoturismele și pe jos“ a comunicat Costea Mihai duminică, 16 octombrie a.c.
Primăria Recea a redeschis procesul pentru servitute, Dosar nr. 822/226/2021, termenul stabilit de instanță fiind 10 ianuarie 2022. (Lucia BAKI)
.