Echinocțiul de toamnă 2022 are loc pe 23 septembrie la ora 4:04, ora României. Începând cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi. Acest fenomen va dura până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.
Echinocțiul de toamnă 2022 reprezintă începutul toamnei din punct de vedere astronomic. Echinocțiul de toamnă marchează sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe sezonul de toamnă, în emisfera nordică. Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe” care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”/”noctis” – „noapte. În momentul echinocțiului de toamnă longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Aflându-se deci în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală cu cea a nopților. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.
Când are loc echinocțiul de toamnă în următorii ani
- 2023- 23 septembrie, ora 9.50
- 2024 -22 septembrie, ora 15.44
- 2025 – 22 septembrie, ora 21.19
- 2026 -23 septembrie, ora 3.05
- 2027- 23 septembrie, ora 9.02
- 2028 – 22 septembrie, ora 14.45
-
Tradiții
Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), de Ion Ghinoiu. La 8 septembrie, sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei. Vremea se răceşte, începe migraţia păsărilor, iar o vorbă populară spune că atunci se schimbă pălăria cu căciula, potrivit Agerpres. În mediul rural, echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și sărbătorirea recoltelor. legumele și fructele din recoltă se duc la preot pentru a fi sfințite. După sfințire, se spune că acestea capătă puteri tămăduitoare. Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor. Pentru a avea flori în ghiveci care să reziste peste iarna trebuie să le ungi cu mir sfințit la o mănăstire și astfel vor rezista și pe timpul iernii la fereastră. Potrivit tradiției, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.
Cu ce simptome ne putem confrunta
- depresie (apatie, subapreciere, sentiment de vină, nefericire)
- anxietate (simți că nu mai poți face față stresului)
- schimbări ale stării de spirit (au loc treceri bruște de la o stare de spirit la alta)
- tulburări de somn (avem tentația de a dormi foarte mult și ne este foarte greu să stăm treji pe parcursul zilei)
- letargie (ne încearcă acea senzație de oboseală și neputință de a face față activităților cotidiene)
- supraalimentarea (ne confruntăm cu o poftă excesivă de mâncare, în special cu dulciuri sau junk food)
- probleme de ordin social (simțim o oarecare iritabilitate și dorință de a evita socializarea)