Nivelurile aşa-zis normale ale unor analize medicale, precum colesterol sau tensiune arterială, au fost scăzute artificial în ultimii ani, cu „sprijinul” unor somităţi medicale, pentru a favoriza prescrierea de medicamente unui număr cât mai mare de „bolnavi” fabricaţi peste noapte. Reclamele induc prin programare neurolingvistică fobia faţă de factorii de stres şi ,,obligaţia” noastră de a ne trata doar cu anumite medicamente. Printre acestea se numără şi cele care ne ,,scapă” de nivelul ,,uriaş” al colesterolului, al cărui nivel ,,alarmant” ar începe la 181 mg/100 ml sânge. Cel puţin asta susţin atât unii medici, cât şi anumite laboratoare de analize, însă cifra este cel puţin discutabilă, dacă nu chiar eronată. La mijloc stă, de fapt, slaba informare a unora dintre români şi inducerea în masele largi a ideii că nivelul de peste 181 mg colesterol la 100 ml sânge ar fi anormal de mare. Profesorul Philippe Even, director al prestigiosului Institut Necker, din Franţa, şi coautor al unui volum de 900 de pagini, „Ghidul celor 4.000 de medicamente inutile sau periculoase”, susţine că înlăturarea unor astfel de medicamente de pe listele subvenţionate de stat ar realiza economii de zeci de miliarde de euro pe an, dar, mai ales, ar evita circa 20.000 decese legate de medicaţie. Lista neagră, care cuprinde 58 de medicamente periculoase, include antiinflamatoarele, medicamentele care tratează bolile cardiace, diabetul, osteoporoza, crampele musculare sau dependenţa de nicotină, dar şi contraceptivele, iar printre cele considerate complet inutile au fost menţionate statinele, luate pe scară largă pentru scăderea colesterolului. Profesorul Even acuză într-un articol apărut în „The Guardian” că producătorii fac presiuni asupra doctorilor pentru ca aceştia să prescrie medicamentele respective, presiuni care apoi sunt exercitate de către medici asupra pacienţilor, ca aceştia să le consume.
Dr. Mihnea Dragomir recomandă mai mult pește și nu medicamente
Mulţi medici români printre care şi dr. Mihnea Dragomir recomandă în cazul colesterolului mai mult peşte şi mai puţine medicamente. In opinia medicului Mihnea Dragomir, oricine citeşte o carte de specialitate apărută înainte de 1989 poate constata că nivelurile normale ale colesterollui sunt cu totul altele decât cele indicate în prezent de literatura de specialitate din ţară ori străinătate. Pe de altă parte, spune el, companiile farmaceutice nu fac decât să profite de frica de colesterol a românilor.
Care este valoarea normală a colesterolului
Citându-l pe profesorul doctor Ioan Bruckner, fost ministru al Sănătăţii, dr Mihnea Dragomir susţine două lucruri despre valoarea normală a colesterolului. Este specifică habitudinilor alimentare ancestrale ale fiecărei populaţii şi zone geografice (cald, temperat, rece), deci nu poate fi vorba de o valoare unică, internaţional acceptată. A doua explicaţie este aceea că valoare normală a colesterolului este cea recomandată de specialiştii americani, şi anume cifra 2, urmată de cifra varstei. Această valoare ar fi cifra medie acceptata ca normală, corectată de indicatorii obiceiurilor alimentare şi ai zonelor geografice.
La întrebarea ,,Colesterolul o problemă?”, profesorul mai susţinea că mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol. Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.
,,Povestea ruşinoasă” a buletinelor de analiză
Majoritatea laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari. ,,Este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă. Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul. Astfel, în anii ’80, singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic. Acesta era foarte ieftin şi, de altfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos. Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat” a explicat profesorul dr. Bruckner.
Vârfurile cercetării medicale au dat tonul
,,Cum, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sînt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni „vârfurile cercetării medicale”, mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice. La astfel de „întruniri ştiinţifice mondiale”, de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări „ştiinţifice”, în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc. Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol, este valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică ) pentru glicemie. Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul toxică” a explicat dr. Mihnea Dragomir.
Tratamentul hipercolesterolemiei
,,Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar niciun tratament, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în această situaţie. Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut) Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol). Se recomandă un regim bogat în peşte şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului. Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă. Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui. Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos. De regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul medical. Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente” explică dr. Dragomir.