Guvernul decide să plafoneze prețurile la energie până la 31 august 2023. Pentru mulți consumatori casnici, facturile vor crește – potrivit noului calcul – pentru că Executivul a scăzut plafonul până la care se acordă ajutor de la stat.
Prețurile pe care le vom plăti în funcție de consum
Practic, prin noua ordonanță doar cei care au un consum lunar de 255 de kilowatti oră vor avea facturile compensate. Înainte, pragul era de 300 de kilowatti.
1 – 68 de bani / kilowatt pentru facturi cu consum de până la 100 de kilowatti
Cei cu facturi de până la 100 de kilowatti pe lună vor plăti un preț de maximum 68 de bani / kilowatt.
2 – 80 de bani / kilowatt pentru facturi cu consum între 100 și 255 de kilowatti
Pentru un consum între 100 și 255 de kilowatti prețul este de 80 de bani.
3 – Consumul de peste 255 de kilowatti este plătit la prețul pieței
Orice trece de acest consum se va plăti la prețul pieței: adică suma dintre prețurile de achiziție, furnizare și tarifele reglementare de ANRE, arată proiectul noii ordonanță de urgență.
Prețurile pentru spitale, școli și instituții de servicii sociale
Spitalele, școlile și instituțiile de servicii sociale vor plăti un preț de 1 leu / kilowatt cu TVA inclus.
Prețurile pentru instituții publice, IMM-uri și firmele din industria alimentară
Restul instituțiilor publice, IMM-urile și firmele din industria alimentară vor avea factura plafonată la maxim 1 kwh pentru 85% din consumul mediu lunar realizat în 2021. Restul se plătește la prețul pieței.
Prețurile pentru gaze naturale
Cât privește facturile la gaze naturale, clienții casnici vor plăti maximum 31 de bani / kilowatt, iar cei noncasnici maximum 37 de bani.
Ordonanța prevede și că de luna aceasta producătorii, traderii și agregatorii de energie electrică sau gaze naturale vor plăti o contribuție de solidaritate. Calculul acesteia nu a fost făcut deocamdată public.
Proiectul Ordonanței mai arată că producătorii de gaze – care au și producție de energie electrică – nu pot vinde gazelle către propriile central cu un preț mai mare de 100 de megawatt ora.
Nicolae Ciucă: 98% dintre gospodării vor beneficia de această plafonare și compensare la energie
„Prin modificările pe care le vom aduce Ordonanței de Guvern Nr. 27 nu facem altceva decât să consolidăm și să extindem măsurile de protecție a populației și economiei de creșterile la prețul energiei și gazelor naturale.
Odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, începând cu această zi, am extins și perioada de valabilitate a acestei Ordonanțe – practic, am prelungit cu un an și va fi valabilă până la data de 31 august 2023.
Am avut în vedere să asigurăm protejarea populației și a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că astfel vor fi ferite de creșterile prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens și de asemenea am luat masuri pentru a ne asigura ca piața internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale și avem funcționale toate sursele de producere a energiei electrice astfel încât să putem trece cu bine iarna 2022 – 2023.
Prin măsurile luate azi vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale. Totodată, suntem pregătiți ca în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre și să integrăm deciziile luate la nivelul Comisiei Europene”, a spus premierul României – Nicolae Ciucă – joi, 1 septembrie 2022.