În zona Oituzului, Constantin Codreanu a ridicat în urmă cu ani, un frumos complex turistic denumit ,,Popasul Codreanu“. În timp, mai précis în anul 2010, a fost edificată aici o frumoasă mănăstire, care a devenit principalul punct de atracție pentru toți cei care ajung în zonă. Oituzul este zona cu o rezonanţă aparte în istoria românilor, amintind de luptele ce s-au purat aici, în care ostaşii românii au stat pavăză în faţa duşmanilor, rostind cu dârzenie cuvintele: „Pe aici nu se trece!“ Oituzul este un nod de legătură între Ardeal şi Moldova, o zonă de o frumusețe aparte.

Lăcașul de cult edificat de Constantin Codreanu

În acest cadru natural,  Constantin Codreanu a dorit să zidească un sfânt lăcaş de închinare, o oază de spiritualitate pentru pelerini şi pentru toţi cei ce vor dori să caute un loc de reculegere şi rugăciune. Constantin Codreanu este preot și slujește la mănăstirea pe căre a construit-o și care a primit două hramuri, Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Prooroc Ilie. Piatra de temelie a fost pusă de către IPS Arhiepiscop Ioachim, chiriarhul locului, în ziua de 23 septembrie 2010 și de atunci s-a lucrat la acest edificiu ce se armonizează perfect natura. Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” a fost ridicată din cărămidă și structură de beton armat, în plan trilobat, cu turlă centrală și două turle pe pronaos. A fost acoperită cu tablă de cupru, în alternanță cu tablă aurită. La interior, s-a montat catapeteasma din lemn de stejar, a fost introdusă încălzirea sub pardoseala de marmură și a fost confecționat mobilierul, iar Sfânta Masă a fost placată cu marmură. În altar și naos a fost realizată o frumoasă pictură bizantină. Timp de 5 ani s-a lucrat la picturra bisericii.  Întreaga zidire s-a făcut cu efortul material al familiei Constantin și Petronela Codreanu.

  • De acum şi până în veac, să se cinstească, potrivit Sfintei noastre Ortodoxii, Sfinții Împărați Constantin și Elena cei întocmai cu Apostolii mărturisitori și, sub semnul Sfintei Cruci, biruitori și Sfântul Proroc Ilie, care prin asceză și viață curată s-a făcut arhetip al monahului. Acest nou sfânt lăcaş va fi metoc chiriarhal, dependent direct de Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăulu.” s-a consemnat în   hrisovul de sfințire, pus în piciorul Sfintei Mese a Altarului.

De la troiță s-a ajuns la mănăstire

Am stat de vorbă cu preotul Constantin Codreanu care ne-a relatat istoria construirii mănăstirii de la Oituz. ,,Prima dată am făcut o troiță jos și apoi m-am gândit să fac o mănăstire. 5 ani a durat construcția și apoi încă 5 ani pictura. De 10 ani este această mănăstire, la care i-am dat două hramuri, Sfinții Împărați Constatin și Elena și Sfântul Prorooc  Ilie. Constantin este numele meu, iar Ilie a fost tatăl meu. Am urmat  Teologia, după care am obținut și doctoratul în Teologie. De  10 ani sunt preot și slujesc aici în această mănăstire. În fiecare duminică și sărbătoare sunt la biserică, iar lumea s-a obișnuit  să vină la slujbe. Vin în ajutorul oamenilor și le pun gratuit la dispoziție autobuze pentru a ajunge aici la biserică. Întotdeauna  biserica este plină. După slujbă  mergem toți la masă.  La urcarea din parcare, întro noapte când nu aveam somn,  am scris:

  •   Dumnezeu mi-a dat putere, sănătate și avere/ Iar eu   vreau să-i mulțumsc în tot ce fac și ce gândesc/ Cum mai bine să-i slujesc./ Banii cheltuiți pe scări în sus i-am pus în banca lui Iisus.

Să știți că fiecare dintre noi putem pune bani în banca lui Iisus. Nu poți să spui că de mâine am lăsat lucrurile lumești și gata nu-mi mai trebuie. Ai nevoie de o perioadă să te îndepărtezi de toate aceste lucruri. În momentul în care  te cuprinde  harul lui  Dumnezeu, te îndepărtezi de lucrurile lumești. Pot spune că am tot adunat  cât am fost tânăr și am făcut o avere mare și acum mă chinui să  o vând să mai fac fapte bune. Dar nu m-am gândit că vine timpul în care nici nu ai cui să o vinzi“ a declarat preotul Constantin Codreanu.

Enoriașii sunt invitați la masă după slujbă

În fiecare duminică, după slujbă, enoriașii sunt așteptați de preotul Constantin Codreanu la cantina socială construită lângă Biserică unde, după rugăciunea de binecuvântare, sunt poftiți la masă. Transportul și masa enoriașilor sunt facute pe cheltuiala părintelui Codreanu care dorește să ofere, astfel, comunității care i-a fost aproape, un pas mai aproape de mîntuire și Dumnezeu.  (Lucia BAKI)

1 COMENTARIU

  1. Acest OM a vrut sa scape de ispite și sa caute mântuirea,Alegând și slujind lui Dumnezeu vei capătă liniștea.Acest om a găsit calea,s a îndepărtat de ispite.Vad pe unii pe YouTube care îl înjură pe dl Constantin Codreanu,care s au născut cu volanul în brate și ei ori au fost privilegiați având părinții mașina și bani,dar unii depind și de firma Transbus.Sunt unii șoferi precum Lis de pe Bod-Sanpetru care lasă de dorit,dar sa ii băgăm pe toți e cam mult.Imi pare sincer rău că nu sunt mai dese curse Brasov-Campina deoarece am prieteni la Campina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here