Un extract dintr-o plantă perenă, care crește inclusiv în Carpați, a dat rezultate în cazul șoarecilor bolnavi de diabet de tip II.
Tratamentul testat pe șoareci bolnavi de diabet II este promițător, spun oamenii de știință, o alternativă sigură și eficientă non-farmaceutică, scrie Science Daily.
Studiul, publicat recent online în Scientific Reports, a arătat că Rhodiola rosea scade nivelul zahărului din sânge și îmbunătățește răspunsul la injecțiile cu insulină. Extractul a echilibrat compoziția bacteriilor din tractul gastrointestinal și a scăzut câțiva biomarkeri ce țin de inflamaţii.
„Prevalența diabetului de tip 2 și costurile asociate cu sănătatea au crescut constant în ultimele decenii. Oamenii au folosit plante și produse naturale de mii de ani pentru a trata bolile, iar studiul nostru arată că Rhodiola rosea este un bun candidat pentru investigații suplimentare”, a declarat dr. Mahtab Jafari, profesor de științe farmaceutice, implicat în studiu.
”Recomandările actuale de tratament includ modificări ale stilului de viață, precum și medicamente orale și intravenoase. Cu toate acestea, aceste medicamente au limitări semnificative sau efecte secundare, crescând nevoia de noi intervenții terapeutice”, a mai spus acesta.
În cadrul studiului, echipa a folosit șoareci modificați genetic care dezvoltă obezitate, rezistență la insulină și glicemie crescută, întocmai cum se întâmplă în cazul diabetului uman avansat de tip 2, pentru a testa dacă Rhodiola rosea ar putea îmbunătăți homeostazia glucozei.
”Descoperirile noastre sugerează că Rhodiola rosea ar putea fi benefică pentru tratarea diabetului de tip II, acționând prin modificări ale microbiomului, care au ca rezultat creșterea integrității barierei intestinale și scăderea translocației moleculelor inflamatorii în circulația sanguină”, a mai spus omul de știință.
”Integritatea barierei intestinale influențează greutatea corporală și răspunsul la insulină, iar acest produs botanic poate îmbunătăți răspunsurile ficatului și țesuturilor musculare la insulina produsă de pancreas”, a mai explicat el.
Cercetările vor continua cu studii clinice pe oameni, pacienți cu diabet zaharat de tip 2.