Făgărășenii își exprimă nemulțimirea și totodată indignarea față de felul în care a fost adus municipiul. ,,Dezastru“ este cuvântul de ordine pentru făgărășeni când dau față în față cu câte un ,,proiect“ al administrației publice locale. Și nu este greu să întâlnești efectele respectivelor ,,proiecte“ întrucât sunt la tot pasul, pe orice stradă sau zonă a Făgărașului. Sunt străzi băgate în șantier, care zac astfel de luni bune. ,,De 2 luni se lucrează la noi, pe Câmpului, și tot șantier este. Ne rupem mașinile, dar vedem că nu le pasă. Când se ocupă și de strada noastră cineva din primărie?“ spun locatarii de aici. Precum pe Câmpului, șantiere sunt deschise mai peste tot, dar lucrările aduc aminte de Recon și Doje, acea firmă care a lucrat vreo 3 ani la rețelele de apă, când tot orașul era o săpătură. În 2016, actualul primar, aflat acum la al doilea mandat, era candidat. Critica activitatea Recon și Doje. ,,Nu așa se lucrează. Faci o porțiune de pe o stradă și o redai circulației, apoi continui, nu sapi tot orașul“. Dar era o simplă declarație electorală pentru că astăzi aplică același procedeu, creând un disconfort total făgărășenilor.
Parcare pentru rable
De-a lungul bulevardului ce traversează urbea de la est la vest sunt mașini parcate, abia mai pot pătrunde pietonii, ca să nu mai vorbim de bicicliștii care nu au o zonă a lor pentru deplasare. Făgărășenii sunt deranjați că trotuarele au fost transformate în parcări. Sunt și mașini puse la vânzare în unele locuri, trotuarul fiind transformat într-un târg ambulant de mașini. Să ne oprim însă la cartierul Tudor Vladimirescu, unde s-a creat o enclavă a nepăsării. În spatele supermarketului Penny, chiar la bulevard, zac de ani de zile tot felul de autoturisme, mai mici sau de mare tonaj, epave ale unor proprietari. O imagine a indolenței a celor care ar trebui să aplice nenumăratele regulamente de urbanism aprobate de legislativ. Au fost și consilieri locali care au atras atenția primarului în plenul CL Făgăraș, la fiecare mandat, să se ia măsuri, dar fără rezultat. Terenul transformat în parcare pentru rable aparține unor făgărășeni. Este scuza autorităților pentru a-și acoperi nepăsarea. Așa cum pentru îngrijirea imobilelor proprietate aflate în degradare au fost luate măsuri de către primărie, cu greu cei drept și discreționar, există modalități de obligare a proprietarilor să elibereze zona de aceste mașini abandonate.
Clădirea uitată de conducerea primăriei
Mergând mai departe, tot în apropierea respectivului magazin, tronează o clădire aflată în paragină. Geamuri sparte, uși rupte, ziduri degradate, iar ici colo schimbă imaginea câte un geam termopan. Este clădirea fostei unități militare care a fost preluată de Primăria Făgăraș în urmă cu mai mulți ani, dar rămasă nefolosită. Clădirea cu mai multe etaje și o suprafață utilă impresionantă a primit, teoretic, mai multe destinații. A fost folosită, o mică parte, pentru a depozita alimentele comunitare pentru săracii urbei până când acestea au fost transferate în alte locații din interese electorale. Dar cel mai mult a fost folosită pentru a sifona banii publici în campania electorală din 2020 prin lucrări de reparații încredințate firmelor de casă ale aleșilor locali. Săptămâna trecută în clădirea cu pricina, cu un mare lacăt pe ușa de la intrare, la parter, se aflau 2 muncitori. Unul era într-o cameră își studia telefonul și mesajele de pe rețelele de socializare, iar altul, în altă încăpere, avea aceeași ocupație. Întrebat unul dintre ei ce muncesc ei acolo, răspunsul însoțit de un zâmbet a venit destul de greu: ,,reparăm pereții“. Erau angajații de la SC Petrabog Edil SRL, acea firmă abonată la lucrările edilitare plătite de Primăria Făgăraș. Deși cei doi muncitori păreau uitați în clădire, prezența lor justifică încă un contract încredințat direct de primărie. Printre destinațiile promise pentru această clădire au mai fost: centru administrativ pentru primărie sau sediu pentru administrația financiară. Dar deocamdată…nimic, imobilul arată precum o clădire din Ucraina bombardată. Asta în timp ce Primăria Făgăraș plătește chirie de 111.000 euro pentru o clădire privată.
Teren de baschet de 15.000 euro printre bălării și noroaie
În aceeași zonă se derulează și lucrări la rețeaua de canalizare, după cum explică un muncitor de la o firmă de construcții din Brașov. Toată zona este în mocirlă și noroi. Nu se poate ajunge sub niciun chip la terenul de baschet construit cu banii publici prin programul bugetare participativă. Și pe terenul pentru care s-au cheltuit nu mai puțin de 15.000 de euro, băltește apa, iar bălăriile necosite îl ascund pur și simplu. Era prin 2019, când Mija Lucian, un apropiat al primarului, membru în FDGR, cel care azi este administratorul public al Făgărașului cu 11.440 lei salariu, a primit de la bugetul local suma de 58.735 lei pentru terenul de baschet de pe strada Azotului. Lucrările au fost încredințate firmei Petrabog Edil SRL, cea agreată de primar. ,,Ne dorim amplasarea terenului într-o altă zonă a orașului astfel încât copiii și tinerii din această zona să poată beneficia de el. Terenul va avea dimensiunile oficiale și va fi imprejmuit astfel încât să poată găzdui și competiții“ a scris Mija în descrierea proiectului. Au trecut de atunci 3 ani, dar nicio competiție răsunătoare nu a fost organizată aici. ,,Este o luptă sportivă, care cere spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă“ mai scria Mija lăudându-și proiectul cu terenul de baschet. Singurul adevăr spus de acesta se referea la echipa ,,apropiaților“, și la ,,rezistență nervoasă“ cu care trebuie să se înarmeze făgărășenii în fiecare zi trăită în municipiu. (Lucia BAKI)