Legislativul și Executivul ar trebui să fie un exemplu de decență, responsabilitate și demnitate pentru o comunitate, iar membrii acestora să-i respecte pe cetățenii care i-au trimis în aceste foruri pentru a le reprezenta interesele. La Făgăraș însă, de cele mai multe ori, sunt dominate de haos și de interese, altele decât cele ale comunității. Au demonstrat-o aleșii locali în ședința ordinară desfășurată săptămâna trecută. Erau pe ordinea de zi vreo 40 de proiecte de hotărâre care își așteptau votul și încă vreo 20 la ,,suplimentare“. Toate foarte importante după cum spunea primarul. Numai că acestea au trecut în plan secund, ședința debutând cu discuții și lamentări asupra unui cont de facebook, unde sunt prezentate ,,realizările“ și ,,afacerile“ primarului și ale unor aleși locali. Mai bine de o oră au curs acuzațiile, abia într-un târziu președintele de ședință a cerut plenului să se intre în ordinea de zi. Iar când s-a ajuns și la ordinea de zi s-a declanșat haosul.
Ordinea de zi buclucașă
Președintele de ședință, Biza Radu, a încercat să țină ședința în frâu și să dea cuvântul tuturor celor care au cerut, dar, în unele momente, a fost depășit de situație. Și chiar a ridicat tonul spre surprinderea colegilor lui, marcat probabil de unele filme cu Corleone: ,,Cred că râdeți de mine și nu-s eu un om de care să râdeți. Vă rog să nu râdeți de mine, nu sunt un om pe care…de care…vreți să râdeți!“ (n.r. replica înregistrată la 1 h 31minute și 15 secunde). S-a purces într-un târziu la votul pentru ordinea de zi. Numai că nu se știa dacă este legal să fie votată ordinea de zi cu sau fără suplimentare. Fiecare și-a spus punctul de vedere. Alte minute bune de discuții contradictorii. Consilierul Cristina Paicu a cerut juristei Crișan, ce sta pe scaunul secretarului general al Municipiului, să explice care este modalitatea legală. După altă bâjbâială, s-a votat ordinea de zi fără suplimentare, doar că votul nu fusese numărat nici de președintele de ședință, nici de secretarul Camelia Crișan și nici de o altă juristă ce scria procesul verbal.
- ,,Este atributul Cameliei Crișan“ a fost replica Cristinei Paicu.
Secretarul general Camelia Crișan:
- ,,Nu știu cum s-a votat pentru că am răspuns la alte întrebări și nu pot face trei lucruri deodată. Hai să reconstituim votul“ a fost părerea ,,juridică“ a Cameliei Crișan.
Deranjat de situație s-a arătat consilierul Johannes Klein.
- ,,Nu știm ce și cum s-a votat. Înțeleg că se pune presiune pe unii consilieri pentru a vota, ceea ce este un abuz. Nu trebuie să ne motivăm votul indiferent care ar fi acesta sau să fie tras la răspundere consilierul local asupra modului în care a votat. În această situație ședința trebuie oprită. Motiv pentru care au plec“ a spus Johannes Klein.
Și pentru că s-a încercat supunerea la vot încă odată a ordinii de zi, consilierul local Lucian Cupu a spus că părăsește ședința întrucât se comite din nou o ilegalitate. Jurista Crișan care asigura legalitatea procedurilor în cadrul ședinței n-a putut explica situația. Moment în care consilierul local Marius Ludu a venit cu o sugestie.
- ,,Care aveți numărul de telefon al secretarului general Laura Giunca? Să o sunăm pe ea să ne lămurească pe toți cum este legal. Este doar o sugestie“ a spus Ludu. S-a deschis astfel un nou subiect.
Protest în plen
Ședința a înregistrat și un protest. Consilierii locali Lucian Cupu, Dan Gavrilă, Cristina Paicu și Marius Ludu au cerut primarului și juristei care îndeplinea rolul de secretar general să prezinte documentul în baza căruia Camelia Crișan de la Compatimentul juridic din Primăria Făgăraș poate ocupa respectiva funcție. Solicitarea lor a deschis ,,cutia Pandorei“ și un tăvălug de acuzații pigmentate și cu amenințări și șantaj, după cum au catalogat intervențiile unii consilieri locali. Asta în condițiile în care sunt pe rolul Tribunalului Brașov două procese în care secretarul general al Municipiului, Laura Giunca, și juristul Adrian Gavrilă contestă evaluarea profesională și cer anularea raportului de evaluare semnat de edilul șef.
- ,,La 30 mai 2022 secretarul general al Municipiului s-a suspendat din funcție și am cerut o copie după Decizia de numire a juristei Crișan pentru a o înlocui. Am primit o informare prin care mi se spune că ar exista dispozițiile 974/2022 și 373/2020 în acest sens, fără să-mi fie puse la dispoziție copii ale acestor documente care să ne certifice că puteți semna de legalitate. Nu am primit“ a spus Cristina Paicu.
- ,,Nu puteam să-l credem pe cuvânt pe primar că ar exista o dispoziție validată de Prefect pentru jurista Crișan. Nu am primit copii pentru Dispozițiile 974/2022 și 373/2020. Cum să votăm în aceste condiții, mai ales că până acum au fost contestate deja două HCL-uri ca nefiind legale, cea în care primarul a vrut să dea afară 10 consilieri din Legislativ și cea privind taxa de salubritate. N-a vrut să ne prezinte documentele, probabil acestea nu există. În semn de protest mă voi abține de la vot pentru toate proiectele de hotărâre. Dacă prezentau documentul votam proiectele de hotărâre fără probleme“ a spus Lucian Cupu în asentimentul colegilor lui Gavrilă, Paicu și Ludu.
Viceprimarul ar vrea să controleze votul
Faptul că protestau cei 4 consilieri locali prin abținere de la vot, l-a deranjat pe viceprimarul Cosmin Știrbu. Acesta a ținut să ia cuvântul pentru a le reproșa acestora pentru modul în care votează. Premergător acestui moment și primarul a avut un moment de manipulare la adresa consilierului Dan Gavrilă, ,,amintindu-i“ acestuia că ar trebui să voteze un proiect privind un teren. Dan Gavrilă a avut un schimb de replici cu viceprimarul explicându-i că votul nu poate fi controlat.
- ,,Dacă trebuie să votez cum spune viceprimarul, atunci, eu plec“ a spus Dan Gavrilă.
,,Unde este documentul?“
Întrebată direct de consilieri, Camelia Crișan, cu un ochi la primar, a invocat legislația privind protecția datelor personale. ,,Este un act administrativ cu caracter individual. De 2 ședințe sunt pe acest post, nu văd problema!“. A fost contrazisă de consilierul Corina Polmolea care a adus justificările legale care s-o determine pe Crișan să prezinte dispoziția.
- ,,Unde este echilibrul, în cazul dvs țineți cont de protecția datelor, dar în cazul lui Ioan Bujor ați afișat pe site-ul primăriei toate datele lui personale, de la CNP la adresă“ a replicat Lucian Cupu.
A sărit însă primarul în ajutor spunând că documentul este la Prefectură. Întrebat Prefectul Județului Brașov dacă are cunoștință despre înlocuirea secretarului general Laura Giunca, acesta a răspuns:
- ,,Avem Dispoziția din 2019 care era valabilă până la data de 29 iunie 2022, când secretarul general era în concediu, iar Crișan o putea înlocui pe Giunca. Ulterior nu am mai primit o altă dispoziție, deci pentru ședința din 30 iunie nu avem“ a precizat prefectul.
Ioan Bujor a creat circ
Haosul a crescut în momentul în care a intrat în sală Ioan Bujor. Pe ordinea de zi era un proiect de hotărâre prin care Primăria Făgăraș intenționa să angajeze un avocat pentru a-i reprezenta interesele în procesul de retrocedare a activelor din centrul orașului ce aparțineau firmei făgărășeanului. În stilul caracteristic, Ioan Bujor a trimis ședința în derizoriu. ,,Ia priviți aici mașina de vot a primarului!“ spunea cu voce tare Bujor filmând ședința. Dacă Primăria Făgăraș va angaja un avocat pentru a câștiga procesul în care firma lui Ioan Bujor cere 1,1 milioane de euro pentru activele de care a fost deposedată, proiectele de hotărâre de angajare a unui avocat în procesul intentat de secretarul general Laura Giuna și juristul Adrian Gavrilă nu au fot aprobate. N-au mai fost aprobatte nici acele proiecte de hotărâre privind vânzarea de terenuri sau locuințe, fiind necesar votul a 2/3 din consilierii locali. Lucian Cupu și Marius Ludu au părăsit și ei ședința înainte de ,,suplimentare“, considerând procedura de vot în cazul respectivelor proiecte ilegală. ,,Vom contesta această ședință“ a spus Lucian Cupu. Cu greu s-au epuizat subiectele în plenul de săptămâna trecută, iar la sfârștul ședinței consilierul local, Ovidiu Popa, a concluzionat: ,,Suntem niște circari!“. (Lucia BAKI)