Poligonul de la Cincu a fost în centrul atenției în ultimele zile. În 6 iunie a.c. a avut loc festivitatea de deschidere a exercițiului ,,Wind Spring 22”, iar ieri Airbus Helicopters a realizat aici prima demonstrație de tragere cu racheta SPIKE ER2 de pe un elicopter H145M. Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a mers, alături de omologul său belgian, Ludivine Dedonder, în poligonul de instruire Cincu, unde s-au întâlnit cu militari din cele două state, contingentul belgian făcând parte din Grupul de Luptă NATO din România.
,,Wind Spring 22“, un nou exercițiu în poligon
La exercițiul ,,Wind Spring 22” se vor instrui aproximativ 1500 de militari din Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, cu peste 300 de mijloace tehnice. Exercițiului ,,Wind Spring 22” se va desfășura în perioada 6-24 iunie 2022. Primăria Cincu a emis un avertisment pentru populație pentru a evita respectiva zonă.
Ministrul belgian al Apărării, la Cincu
Dîncu şi omologul său Belgian au abordat teme de actualitate de pe agenda bilaterală şi a NATO în perspectiva următoarei reuniuni ministeriale, programate pentru 16 iunie, şi a viitorului Summit NATO de la Madrid. Cei doi miniştri au pus accent pe evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre. Dîncu a reiterat faptul că evoluţiile din teatrul de război ucrainean şi potenţialele implicaţii ale acestuia asupra securităţii aliaţilor determină urgentarea procesului de operaţionalizare a Grupurilor de luptă, inclusiv al celui din România. Cei doi demnitari au convenit asupra utilităţii şi relevanţei continuării dialogului bilateral, în special în actualul context de securitate, şi al dislocării forţelor belgiene în România,
Prima demonstrație de tragere cu racheta SPIKE ER2
Airbus Helicopters a realizat prima demonstrație de tragere cu racheta SPIKE ER2 de pe un elicopter H145M la un eveniment organizat la poligonul Cincu din Brașov. Demonstrația a urmat unei etape de succes de eliminare a riscurilor, realizată la începutul acestui an. Acestă tragere demonstrativă a adunat reprezentanți ai forțelor armate din unsprezece țări. Evenimentul a fost sprijinit de Ministerul Apărării Naționale și desfășurat în cooperare cu Forțele pentru Operații Speciale din România care au participat la exercițiu. Exercițiul a constat în simularea sprijinului aerian oferit operatorilor forțelor pentru operații speciale de la sol care au primit o misiune de eliberare ostatici. Această misiune cu grad ridicat de risc a fost planificată și desfășurată în trei faze, infiltrarea, asaltul asupra obiectivului, cu sprijinul elicopterelor de atac și exfiltrarea. Pe timpul misiunii, echipa Forțelor pentru Operații Speciale a fost angajată cu foc susținut din vehicule de luptă blindate, inamice, venite în sprijin. Acest lucru a necesitat angajarea elicopterelor de atac H145M echipate cu HForce și cu rachete antitanc. Scopul misiunii lor a fost neutralizarea forțelor inamice și facilitarea exfiltrării ostaticilor. Sistemul modular de arme HForce al elicopterului H145M oferă un computer de misiune multifuncțional asociat cu un sistem de control la foc și poate include un set de arme c cu capacități pe zi și pe noapte, cum ar fi un tun de 20 mm, o mitralieră de 12,7 mm, rachete ghidate cu laser și nedirijate și, de asemenea, racheta antitanc SPIKE ER2.