Instanța supremă a decis luni să repună pe rol judecarea apelurilor la decizia de condamnare la 2 ani de închisoare a foștilor deputați Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam pentru trafic, respectiv cumpărare de influenţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva.
- „Repune pe rol cauza având ca obiect apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, de apelantele Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Bacău şi de inculpații Hrebenciuc Andrei, Sturdza Gabriela Rodica, Bengescu Dan Costin, Sturdza Paltin Gheorghe, Bularca Anca Roxana, Kadas Iosif, Adam Ioan, Ordog Lorand Andras, Iacob Sorin Ion şi Mătăşel Ioan împotriva sentinţei penale nr. 132/F din data de 22 iulie 2021 a Curţii de Apel Braşov – Secţia Penală”, este decizia luată luni de instanța supremă.
Termenul de judecată a fost fixat pentru 30 iunie 2022, cu citarea părţilor.
Pedepsele dispuse de Curtea de Apel Braşov sunt identice celor decise în 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, la apel, un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a anulat acele condamnări şi a decis ca dosarul să se rejudece de la zero la Braşov.
De asemenea, fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. Tot atunci, instanţa supremă l-a achitat pe fostul ministru Tudor Chiuariu, însă Secţia specială, condusă la acea vreme de actualul judecător de la Curtea Constituţională Gheorghe Stan, a decis să nu mai atace decizia cu apel.
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc – unul dintre cei mai importanți lideri ai PSD, fost strateg al partidului – se află în penitenciar din septembrie 2021, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV.
În acest dosar au mai fost condamnați fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Stefan, fosta șefă a CNA Laura Georgescu și Narcisa Iorga, fost membru CNA.
Viorel Hrebenciuc a fost acuzat de DNA că s-a implicat pentru a determina funcţionari din Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei postului Giga TV – controlat de primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan „Pinalti”.
De asemenea, Viorel Hrebenciuc (alături de Robert Negoiță și Sebastian Ghiță) a fost cercetat de DNA pentru spălare de bani, într-un dosar referitor la finanțarea campaniei electorale a PSD, din 2009. În 2017 Viorel Hrebenciuc a fost achitat definitiv în acest dosar.
Cine este Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai PSD, „baron” de Bacău. El a avut cinci mandate de parlamentar, până în 2016, iar anterior a fost primar, dar și prefect (1990-1992) al județului Bacău. A fost secretar general în Guvernul Văcăroiu, precum și şeful campaniilor electorale ale PSD.
În 2009, Hrebenciuc avea o explicație originală – flacăra violet – privind succesul lui Traian Băsescu în dezbaterea cu Mircea Geoană dinaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009:
- „Am stat foarte mult pe gânduri, mi-a trecut prin gând şi am vrut să evit orice fel de dezbatere şi am avut această chestiune între a alege între miercuri şi joi. Aici era clinciul în care puteam să rup această chestiune, numai că între timp începuseră atacurile cu vezi, Doamne, vizavi de laşitatea domnului Geoană care nu vrea să participe la dezbateri.
- Decizia mea a fost atunci să facem această dezbatere, am ales ziua de joi, deşi domnia sa este în forţă în ziua de joi, pentru că este violetul acela pe care îl purta, dar e altă chestiune în care nu vreau să intru… O să discutăm….
- Deci în ziua de joi în general Băsescu este în formă maximă pentru că cel puţin cei care se ocupă de ezoterie ştiu ce înseamnă Ziua Flăcării violet, şi dacă aţi observat, cei din PD-L purtau violet şi cravatele, şi puloverele, şi puloverul pe care îl purta Băsescu. Deci există o filiaţie aici. Eu cred în treaba asta, dar nu e cazul să dezvoltăm aici, putem să facem o emisiune separată”.