Administraţia judeţeană a încărcat în platforma electronică a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României cererea de finanţare pentru proiectul „Reabilitare Clădire Administrativă cu anexe, relocare secţii spitalizare de zi şi Ambulator din incinta Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov”. Proiectul, cu o valoare eligibilă este de 366.000 euro fără TVA, respectiv 1.801.708,20 lei fără TVA, a fost depus pe Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operaţiunea B.2 – Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, Apelul de proiecte de renovare energetică aprofundată a clădirilor publice – Autorități locale (B2.2.a), urmând să intre în etapa de evaluare. Proiectul „Reabilitare Clădire Administrativă cu anexe, relocare secţii spitalizare de zi şi Ambulator din incinta Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov” şi Acordul de parteneriat între autoritatea publică judeţeană şi conducerea spitalului în vederea implementării acestuia au fost aprobate în şedinţa ordinară a CJ Braşov din 26 mai. Clădirea care face obiectul reabilitării are o arie desfăşurată de 732 mp şi nu corespunde cerințelor actuale privind eficiența energetică și gestionarea consumurilor de utilităţi. Eficientizarea energetică a clădirii administrative a Maternităţii face parte dintr-un amplu proiect de refacere totală a structurii şi reorganizare a spaţiilor imobilului, pe care autoritatea publică a judeţului Braşov l-a inclus în lista de investiţii finanţată din bugetul judeţean pe anul 2022 şi pentru care ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis în 14 martie. Astfel, din costurile totale ale obiectivului investiţional care ajung la 9.825.884,71 lei, partea de eficientizare energetică va fi suportată din fondurile nerambursabile ale PNRR.

Ce lucrări se vor realiza

Potrivit proiectului, pereţii exteriori ai imobilului vor fi acoperiţi cu material termoizolant, tâmplăria exterioară va fi înlocuită cu tâmplărie din PVC triplustratificat, urmând să fie montate geamuri termoizolante triple, dotate cu jaluzele şi copertine, pentru reducerea supraîncălzirii pe timp de vară. Tâmplăria va fi modernizată şi în încăperile clădirii – săli de aşteptare, birouri, cabinete medicale şi spaţii adiacente. Instalaţiile interioare de încălzire, apă caldă şi iluminat vor fi refăcute, modernizate şi redimensionate conform necesităţilor, urmând să fie utilizate corpuri de încălzire moderne şi surse de iluminat tip LED cu consum automatizat, pentru reducerea la minimul necesar a timpului de funcţionare. Intervențiile propuse pentru creșterea performanței energetice a clădirii vor determina o reducere a consumului anual de energie finală pentru încălzire de peste 50% față de consumul înregistrat în prezent, o reducere a consumului de energie primară totală și o reducere a emisiilor de dioxid de carbon mai mare de 60%.

  • Acesta este cel de-al doilea proiect pe care îl depunem pe Componenta 5 – Valul renovării din cadrul PNRR – după cel privind clădirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, şi pe care sperăm să-l accesăm, astfel încât să putem recupera din fonduri europene o parte din investiţiile pe care le-am planificat la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Braşov. Avem în pregătire şi alte proiecte de investiţii pentru implementarea cărora dorim să atragem fonduri din PNRR, astfel încât să utilizăm cu eficienţă maximă oportunităţile de finanţări nerambursabile”, a declarat Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here