- Nu mai funcționează grupele săptămânale, ci doar grupe cu program normal și prelungit
-
,,Primăvara în ochi de copil“, expoziția creată de copii
-
Au început înscrierile pentru anul școlar următor
Grădinița ,,Pinocchio“ și-a deschis porțile în fiecare an școlar și pentru copiii proveniți din familii defavorizate din cartierul Combinat din Făgăraș. Este punctul de lucru al acestei grădinițe care funcționează de peste 10 ani în acest cartier mărginaș, într-o clădire amplasată în apropierea bisericii ortodoxe și a colegiului tehnic. Unitatea din cartierul Combinat făcea Grădiniţa ,,Pinocchio” unică în municipiu prin grupele cu program săptămânal. Mă așteptam ca la intrarea în curtea instituției să-l văd pe Pinocchio. Dar un simbol, nu așa cum l-a făurit bunul Gepetto şi adus la viaţă de magia Zânei Albastre. Pentru cei care nu știu, Pinocchio este o pșpuşa de lemn care îşi doreşte să devină un băieţel adevărat. Aventurile lui Pinocchio (în italiană Le avventure di Pinocchio) este un roman pentru copii scris de autorul italian Carlo Collodi. Prima jumătate a cărţii a apărut în serial între 1881 şi 1883, şi ulterior a fost asamblată şi completată ca o carte pentru copii în februarie 1883. Cartea povesteşte aventurile personajului Pinocchio, o marionetă care a prins viaţă, şi ale săracului său tată, un tâmplar pe nume Geppetto. Romanul este considerat un clasic al literaturii pentru copii şi stă la baza multor opere de artă derivate, cum ar fi filmul casei Disney din 1940, cu titlul Pinocchio. La fiecare minciuna spusă, micului Pinocchio îi creştea nasul. Zâna Albastră veghea însă asupra păpuşii şi o ajuta la nevoie. După ce micul Pinocchio îşi salvează bătrânul tată de la inec, Zâna Albastra îl răsplăteşte, preschimbându-l într-un băieţel adevărat. Cu siguranță educatoarele de aici au spus micuților povestea lui Pinocchio.
Patru grupe de copii
Deși copiii nu sunt întâmpinați de Pinocchio, iar grădinița nu se face vizibilă nici măcar printr-un banner sau vreo pancartă atârnată pe frontispiciul imobilului, se poate spune totuși că este printre instituțiile simbol din cartier. Această unitate educațională adună toți copiii de până la vârsta școlară, oferindu-le un cadru optim pentru a învăța. ,,Pinochio, corpul din Combinat, funcționează cu 3 grupe cu program normal și o grupă cu program prelungit. La noi vin copiii din cartier. La grupele cu program normal, cursurile încep la 8.00, iar la programul prelungit orarul este de la 7.30 până la 17.00“ explică educatoarele.
Expoziția copiilor
La fiecare grupă sunt înscriși câte 25 de copii, grădinița având în total un efectiv de 100 de copii. O zi în mijlocul acestor copii îți creează imaginea copilăriei, a jocului și a inocenței. Ramona este în grupa mijlocie și manifestă o curiozitate ieșită din comun. Este activă la cursuri, dar în același timp vrea să cunoască noutățile. A lucrat și la ultima expoziție realizată de micuți. A realizat simbolurile primăverii așa cum și le-a imaginat ea. Lucrările copiilor au fost adunate de educatoare într-o expoziție intitulată sugestiv ,,Primăvara în ochi de copil“. ,,Am unit pasiunea cu munca, am pus mânuțe dibace la treabă și rezultatul final ne-a surprins. Primăvara prinde culoare prin ochii copiilor, iar noi am adus o parte din arta noastră în această expoziție deschisă spre vizionare până la finalul anului școlar“ a declarat educatoarea Ramona Anton.
Cinci educatoare pentru 100 de copii
Aici sunt încadrate cinci educatoare, toate calificate, trei dintre ele la grupele cu program normal, iar două educatoare pentru grupa cu program prelungit. Fiecare educatoare a atribuit grupei sale și o denumire specială.
- La grupa mică sau ,,Grupa albinuțelor“ este educatarea Cristina Leluțiu
- La grupa mijlocie sau ,,Grupa florilor“ predă educatoarea Elena Mandan
- La grupa mare sau ,,Grupa Piticilor“ este educatoarea Mariana Nițu
- La grupa cu program prelungit sau ,, Grupa ursuleților“ copiii sunt învățați și supravegheați de educatoarele Ramona Anton și Ioana Răzvan.
,,Grădinița este un prim mediu educațional și socializator, asigurând accesul efectiv la educație, un drept fundamental al fiecărui copil“ susține educatoarea Cristina Leluțiu.
O grupă cu program prelungit
La program prelungit copiii beneficiază de un orar special. Sunt primiți cu micul dejun, apoi desfășoară activitățile prevăzute în programa școlară. Urmează masa de prânz și programul de somn, când copiii îmbracă pijamalele și trec în sala transformată în dormitor. Înainte de a fi preluați de părinți primesc un desert. Pentru această grupă, părinții plătesc 11 lei/zi.
Pas la grupe cu program săptămânal
Până nu demult, funcționa la această grădiniță o grupă cu program săptămânal, dar aceasta s-a desființat. Copiii erau aduși de părinți luni, rămâneau în grija educatoarelor și a personalului auxiliar și erau preluați vineri. ,,Dacă vor fi solicitări din partea părinților, vom reveni la program săptămânal, suntem deschiși pentru a reînființa o grupă săptămânală. Ar fi benefică pentru copii“ spun educatoarele. În aceeaşi clădire a funcţionat şi în urmă cu 25 de ani o grădiniţă cu program săptămânal. Dar nu era singura din municipiu. Avea sute de copii, spaţiul fiind prea mic faţă de solicitări. Era forfotă mare, copii mulţi şi angajaţi pe măsură. Aparţinea de Combinatul Chimic Făgăraş şi nu-i lipsea nimic. Acum i-a rămas numele pentru că agitaţia de atunci nu mai există. Este folosită o parte de clădire pentru uzul copiilor, iar o alta doar pentru bucătărie şi spălătorie. Lesne se poate vedea că au fost realizate unele investiţii la sălile de curs sau la dormitor, numai că se sinte izul de vechi al construcţiei. Într-un timp aici a funcţionat aici şi Centrul de violenţă domestică, dar a fost desfiinţat de autorităţile locale.
Perioada înscrierilor
În această perioadă au loc înscririle copiilor existenți în actualele grupe pentru anul școlar următor, 2022-2023. ,,După data de 30 mai au început înscrierile și pentru copiii noi. Chiar dacă este zonă defvorizată noi creăm un cadru optim pentru desfășurarea activităților. Vom relua și obiceiul de a organiza excursii și parteneriate, așa cum procedam înainte de pandemie“ mai spun educatoarele.