-
Ultima repartiţie de maşini pentru staţiile de la Făgăraş şi Victoria, în decembrie 2019
Numărul solicitărilor la Ambulanţă este în creştere în Ţara Făgăraşului. Sunt zile în care numărul apelurilor depăşeşte numărul resurselor SAJ, iar în aceste cazuri se înregistrează întârzieri. O statistică a SAJ Braşov arată că se înregistrează, într-o lună, peste 870 solicitări din Ţara Făgăraşului. Faţă de nivelul solicitărilor, resursele SAJ sunt insuficiente. Ambulanţele parcurg, zilnic, zeci de kilometri pe drumurile degradate din Ţara Făgăraşului, motiv pentru care stau mai mult în service, aşa cum explică directorul de la SAJ Braşov, David Zsigmond Levente. Ultimele maşini noi au fost repartizate pentru staţiile Făgăraş şi Victoria în decembrie 2019, când la staţia Victoria a ajuns o ambulanţă de urgenţă, iar la staţia Făgăraş două ambulanţe de urgenţă şi una de transport. Se mai aştepta la încă o repartiţie de maşini, dar aceasta n-a mai ajuns la staţiile din Ţara Făgăraşului. La Făgăraş sunt încadrate ca personal operativ 19 persoane, un medic, asistenţi medicali, şoferi, iar ca TESA o persoană care se ocupă de statistică şi o femeie de serviciu. La Victoria lucrează 8 asistenţi medicali şi 8 şoferi. La staţia Făgăraş sunt 3 ambulanţe B1/B2 şi o maşină tip A, de transport pacienţi, iar la staţia Victoria sunt 3 autospeciale de tip B1/B2, una mai nouă, iar celelalte două au peste 13 ani de funcţionare.
Autospecială cu 760.000 km la bord
,,La următorul lot care va fi reparizat la nivel naţional, staţia de la Făgăraş va primi încă o autoutilitară. Astfel vom putea înlocui una dintre maşinile existente care are deja mult prea mulţi km la bord, peste 600.000 km. O maşină parcurge lunar între 8000 şi 10.000 km, iar dacă mai punem în calcul şi starea drumurilor situaţia devine şi mai drastică. În zona Bărcut, Seliştat, Felmer drumurile sunt praf” au spus angajaţii de la staţia SAJ Făgăraş în urmă cu 3 ani. Numai că lucrurile nu s-au petrecut astfel. Autospeciala de la staţia Făgăraş a făcut 760.000 de kilometri, deşi norma de casare impusă de Uniunea Europeană este de 200.000 de kilometri. Ar fi putut parcurge distanţa până la Lună şi înapoi de când salvează vieţi în Ţara Făgăraşului. Angajaţii glumesc că maşina de Salvare a făcut ocolul Pământului de 19 ori, aşa că nici nu este de mirare că are uşile şi pragurile ruginite, scaunele tocite, iar piesele de caroserie cedează pe rând. Recent, maşina a intrat în service. Angajatul de la unitatea de urgenţe din Făgăraş care a condus ambulanţa-epavă până ca această să intre în reparaţii spune că nu e prima rablă cu care pleacă în curse contracronometru pe viaţă şi pe moarte. Șoferul a primit acum o maşină cu un număr de kilometri ceva mai mic, de 650.000. „Caroseria este îmbătrânită. Oricât ai schimba şi oricât ai pune piese noi pe o caroserie veche, nu ajută mare lucru”, spune Călin Căldăraru, ambulanţier.
Zeci de sate pentru două staţii
Staţiile din Ţara Făgăraşului acoperă întreaga zonă, de la Perşani până la Arpaş, dar şi comunele din dreapta Oltului, Comăna, Jibert, Părău. Staţia Victoria deserveşte oraşul Victoria, comuna Ucea cu satele Ucea de Jos, Ucea de Sus, Corbi, Feldioara, Sumerna, comuna Viştea cu satele Viştea de Sus, Viştea de Jos, Rucăr, Olteţ, Viştişoara, comuna Drăguş, comuna Sâmbăta, comuna Voila: Voievodeni Mari şi Voievodeni Mici, comuna Lisa cu Lisa, Breaza, Gura Văii, Pojorta şi Arpaşu. Restul zonei revine staţiei Făgăraş.
Dezastru şi la SAJ Braşov
În realitate, mare parte din parcul auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Braşov este format din autovehicule vechi, uzate şi cu atât de mulţi kilometric la bord. Întreţinerea lor este mai scumpă decât achiziţionarea unora noi. „Ne chinuim de pe o zi pe alta, de unde să mai găsim soluţii şi posibilităţi intervenţionale. Gândiţi-vă, dacă Doamne fereşte se anunţă un plan roşu şi noi trebuie să alertăm toate echipajele de pe judeţul Braşov…”, spune David Levente, director Ambulanţa Braşov. În prezent, şi la Ambulanţa Braşov sunt mari probleme. Aici, sunt în total 72 de autosanitare. Circa 20 nu mai pot fi reparate şi sunt trase pe dreapta, iar alte 25 sunt foarte vechi. Celelalte 27 sunt extreme de solicitate şi ajung în foarte scurt timp la un grad mare de uzură.
Avocatul Poporului s-a autosesizat
Avocatul Poporului Braşov s-a autosesizat şi a cerut Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) să ia măsuri în privinţa situaţiei dezastruoase de la SAJ Braşov. „Noi am pornit sesizarea de la articolul 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii. Noi practic am considerat că această situaţie duce tocmai la nerespectarea acestor prevederi legale”, a declarat Cătălina Dinu, consilier Avocatul Poporului. Oficial, IGSU caută bani pentru noi ambulanţe. Până atunci, maşina de la staţia Făgăraş, cea cu 760.000 de kilometri la bord, se va întoarce în teren după reparaţiile din service.