-
SC Victoria Parc Industrial administrează serviciul public de apă și canal de 10 ani
-
,,Rugăm cetățenii să respecte normele de conviețuire“ spune Marian Baciu, administratorul de la SC Parc Industrial SRL din Victoria
Rețelele de canalizare de pe raza orașului Victoria sunt mereu supuse lucrărilor de decolmatare. Și asta pentru că beneficiarii, nimeni alții decât cetățenii urbei, confundă canalul cu ghena de gunoi. În loc să arunce gunoiul menajer în coșul de gunoi, aceștia folosesc toaleta. Echipele de intervenție de la SC Parc Industrial RL Victoria sunt șocate să vadă care este motivul pentru care conductele de canalizare se colmatează.
- ,,Cetățenii aruncă la toaletă diverse deșeuri precum bețișoare de urechi, șervețele parfumate, articole intime, mâncare, oase, murături, jucării, etc. Aproape zilnic executăm lucrări de decolmatare a canalizărilor cu woma. Aceste lucrări înseamnă costuri mari de carburant și de întreținere pentru utilaje. Rugăm cetățenii orașului să respecte normele de conviețuire să-și achite datoriile față de serviciul de apă-canal, să nu mai arunce la canalizare deșeuri care pot colmata rețeaua, creând un disconfort prin inundarea subsolurilor blocurilor, apariția focarelor epidemiologice, mirosuri neplăcute, țânțari, etc“ a explicat Marian Baciu, administratorul SC Parc Industrial SRL.
În oraşul Victoria sunt 3.407 apartamente, 206 case şi 132 de garsoniere în blocurile de nefamilişti.
Cel mai mic tarif la apă-canal
SC Parc Industrial SRL este compania care deservește orașul Victoria în privința serviciilor de apă și canalizare. În privința apei potabile, consumatorii se declară nemulțumiți de modul în care se facturează consumul de apă.
- ,,Cetățenii sunt nemulțumiți pentru că se facturează cantitatea de apă rezultată din diferența dată de contorul de branșament și citirile contoarelor individuale. Respectăm Legea 224/2015 care prevede că diferența dintre suma citirilor la contoarele individuale și cea de la contorul de branșament se împarte egal la apartamente. La Victoria se plătește doar apa consumată, care trece prin contorul de branșament al imobilului în care locuiesc consumatorii. Pierderile survenite din cauza defecțiunilor rețelei publice stradale și apa de la hidranți sunt suportate de societatea de apă-canal“ a explicat administratorul Marian Baciu de la SC Victoria Parc Industrial SRL.
Tariful de apă-canal practicat la Victoria este de 6,48 lei/mc cu TVA inclus. Spre deosebire de Victoria, la Agnita se plătește 11,18 lei/mc, la Brașov, Codlea tariful este 8,40 lei/mc, la Făgăraș sau Avrig cu 6,97 lei/mc.
Cosumatori rău platnici
Deși este cel mai mic tarif din zonă, la Victoria nu toți locatarii plătesc la timp apa consumată. Sunt cetățeni care n-au achitat perioade lungi de timp aceste servicii și consumuri.
- ,,De exemplu, Bl 26, scara A, de pe strada Viitorului are o dtorie de 33.440,57 lei. La această adresă se înregistrează de luni de zile diferențe de consum între contoarele individuale și cel de branșament. Deși au fost înștiințați locatarii, aceștia nu se implică și nu repară rețelele interioare, caz în care se înregistrează aceste pierderi. În luna ianuarie 2022, s-au înregistrat 241 mc, în luna februarie 2022 o cantitate de apă de 257 mc, în martie 2022 alți 261 mc. În această situație am anunțat locatarii că vom livra apa cu program pentru a diminua pierderile“ a spus administratorul Marian Baciu.
Un serviciu doar pentru locatari
În 2012, după eșecul concesionării, CL Victoria a delegat gestionarea serviciului de apă-canal către firma proprie, SC Victoria Parc Industrial SRL. Serviciul de apă-canal nu beneficiază de sume de bani proveniți din bugetul local, iar funcționarea acestuia se bazează doar pe veniturile provenite din serviciile prestate cetățenilor, respectiv furnizare și distribuție apă potabilă și canalizare-epurare ape uzate.
- ,Apa potabilă este achiziționată de la SC Aromapa Ucea și se plătește lunar. Procedura este următoarea, furnizorul citește contorul principal de la intrarea în oraș, care redă cantitatea de apă consumată, și facturează această cantitate de apă. Dacă cetățenii nu-și achită datoriile la apă -canal, societatea noastră nu va avea banii necesari pentru a achiziționa cantitatea de apă necesară consumului locatarilor din oraș. În caz contrar se va ajunge la livrarea apei cu program“ a explicat Marian Baciu, administratorul societății.
Lucrări la staţia de epurare
Oraşul Victoria a avut de-a lungul anilor 2 staţii de epurare. Prima a fost construită în perioada 1950 – 1960, iar următoarea în 1992. În vara anului 1992, Primăria Victoria a început lucrările la noua staţie de epurare care a fost amplasată vis-a-vis de cea verche, conform unui proiect din anul 1989. Construcţia a durat doi ani şi, în 1994, investiţia a fost inaugurată cu fast, fiind declarată una dintre cele mai importante investiții ale orașului. În staţia de epurare lucrau atunci 16 persoane în 4 schimburi, fiecare tură având un laborant, un electrician, un mecanic şi un muncitor necalificat. După 28 de ani de funcţionare, staţia de epurare nu se mai încadrează în standardele şi parametrii legali, are doar două trepte, una mecanică şi alta biologic, și are nevoie din nou de investiții.
- ,,Orașul Victoria a demarat lucrările de reabilitare a stației de epurare, lucrări absolut necesare. Vor urma rețelele de canalizare, care trebuie înlocuite întrucât sunt uzate și vechi, de când a fost construită rețeaua, în 1950“a mai menționat administratorul Marian Baciu. (Lucia BAKI)