Șoferii din România vor putea fi anunțați printr-un e-mail că le expiră rovinieta. Pentru a putea primi notificarea, conducătorii auto vor trebui să își lase e-mail-ul atunci când plătesc taxa de drum.
Facilitatea a fost introdusă de Ministerul Transportrilor, pentru a crește încasările la buget și a reduce numărul celor care uită să își înnoiască rovinieta. Noua măsură va intra în vigoare la sfârșitul acestei luni.
Indiferent că pleacă în vacanță sau cu treabă, șoferii din România trebuie să se asigure înainte să plece la drum că au plătită rovinieta. Mulți spun că uită să facă acest lucru și riscă să fie amendați, însă de pe 27 aprilie această scuză nu mai poate fi invocată, potrivit Digi24.ro.
Reprezentanții Ministerului Transporturilor spun că de la sfârșitul acestei luni pot cere o notificare pentru expirarea rovinietei.
„Este, practic, o facilitate pentru acei șoferi uituci pentru a-i ajuta le oferim această facilitate, nu este obligatoriu, dar cei care vor își vor da adresa de e-mail iar noi le vom trimite această notificare anunțându-i că le expiră rovinieta într-o anumită perioadă” spune Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.
Anual, sute de mii de șoferii primesc amenzi cuprinse între 250 de lei și 4.500 de lei pentru neplata rovinietei.
Din anul 2015 și până în 2021 peste 4 milioane de români au fost amendați pentru că nu și-au plătit rovinieta la mașină. Cei mai puțini au fost în 2015, puțin peste 350.000, iar ce mai mulți anul trecut, când peste 700.000 de șoferi au primit amendă că nu și-au plătit taxa de drum.
Din 2015 și până în 2021, alți aproape un milion de șoferi au fost amendați pentru că nu au plătit taxa de pod de la Fetești.
Rovinieta 2022: De câte ori poți fi amendat dacă ai circulat mai multe zile fără să ai plătită taxa de drum. Ce prevede legea
Șoferii care sunt surprinși pe camere fără să aibă plătită rovinieta – taxa de drum cu siguranță se vor trezi acasă sau la sediul firmei care are autovehiculul în proprietate cu amendă.
Care este termenul în care se transmite amenda pentru lipsa rovinietei
Potrivit legislației din România, în cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa în termen de cel mult patru luni.
Este important de știut că după depășirea acestui termen, fapta se prescrie. Până în 2018, prescrierea intervenea în șase luni de la săvârșirea faptei, nu în patru, ca acum scrie avocatnet.ro
Cât timp mai poti circula fără rovinietă valabilă dacă ai fost sancționat
După ce șoferul fost sancționat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre aplicarea amenzii. În tot acest timp, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.
„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie, concret, în OG 15/2002.
Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă valabilă ar putea fi de cel mult șase luni: termenul până la care fapta se prescrie (patru luni) + termenul în care autoritățile trebuie să-l anunțe pe cel sancționat (două luni).
Până în 2018, prescrierea intervenea în șase luni de la săvârșirea faptei, nu în patru, ca acum.
Care este termenul maxim între două amenzi pentru lipsa rovinietei valabile
Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă valabilă ar putea fi de cel mult șase luni: termenul până la care fapta se prescrie (patru luni) + termenul în care autoritățile trebuie să-l anunțe pe cel sancționat (două luni).