Membrii Asociaţiei de Dezvoltare ,,Ţara Făgăraşului“ s-au decis să înfiinţeze un serviciu de gestionare a câinilor comunitari şi un adăpost public comun pentru întreaga zonă. Decizia nu este întâmplătoare ci o măsură de respectare a prevederilor legale.
- ,,Legea este mai veche, dar Poliţia Animalelor ne-a impus ca în termen de 90 de zile să rezolvăm problema câinilor comunitari. Am luat decizia de a amenda statutul ADI ,,Ţara Făgăraşului“ cu înfiinţarea unui serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân. Legislaţia spune că trebuie să se înfiinţeze adăposturi publice. Chiar şi un contract încheiat cu o firmă privată sau cu o asociaţie de profil nu respectă legislaţia în totalitate, dar au acceptat şi astfel de variante pentru că nu există adăposturi publice în zonă. Suntem peste 30 de comune în asociaţie care au fost de acord să înfiinţăm un serviciu în cadrul ADI. Au fost emise HCL-uri de către comunele membre pentru aderarea la acest serviciu. În momentul de faţă suntem în faza înfiinţării noului serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân“ a declarat Florin Ioani, preşedintele ADI ,,Ţara Făgăraşului“.
Membrii asociaţiei se gândesc şi la construirea unui adăpost public care să deservească toate comunele membre în asociaţie.
- ,,Vom avea minim 3 posturi la acest serviciu, un agent veterinar, un îngrijitor, un şofer. Este singura soluţie ca acest serviciu să cuprindă un areal mai mare pentru că cheltuielile se vor împărţi. În plus, acest serviciu va fi gestionat de asociaţie sau îl putem delega“ a mai spus Florin Ioani.
Costuri de 20.000 lei/an
În privinţa costurilor care vor fi suportate de la bugetele locale ale comunelor, preşedintele asociaţiei spune că s-au gândit la sume de ordinul a 20.000 lei anual, nu mai mult, făcând referire la tarifele practicate de firma de ecarisaj de la Codlea.
- ,,Nu ne-am gândit la sume mari cum practică asociaţia de la Codlea, ne-am gândit cam la 20.000 lei /an“ a explicat Ioani. Membrii asociaţiei s-au gândit şi unde ar putea fi amenajat adăpostul public. ,,Avem variante, la Părău, la Cincu, la Viştea. Analizăm toate variantele şi o vom alege pe cea mai bună. Am avut o discuţie la Prefectură, ne-a convocat prefectul judeţului, şi au participat şi reprezentanţii DSV şi cei de la Protecţia animalelor, toţi ne-au sugerat să facem un adăpost pentru toate animalele nesupravegheate nu doar pentru câinii comunitari. Adăpostul va avea o capacitate de peste 100 de locuri“ a mai explicat Florin Ioani, preşedintele ADI ,,Ţara Făgăraşului“.