Foto: Asociația Cârțișoara
Războiul înseamnă suferință, durere, distrugere și moarte. Peste 2,5 milioane de ucraineni au părăsit țara căutând siguranță pentru viețile lor. România este țară de tranzit pentru sute de mii de refugiați care iau drumul Occidentului, dar pentru alții este locul în care ar vrea să rămână definitiv. Sunt mame cu copii și bătrâni care au plecat din calea războiului nemilos. Și-au văzut locuințele distruse, iar printre obuze au reușit să ajungă la granițe, plecând care încotro. Românii au dovedit că pot empatiza cu suferințele semenilor lor și au întins o mână refugiaților. Au ajuns și în Țara Făgărașului familii de ucraineni. Asociația Cârțișoara condusă de Laurențiu Dorodici a primit cu căldură multe familii de ucraineni cărora le-a găsit cazare și cele necesare pentru a se simți ca-ntr-o familie. Au fost create pentru refugiați 70 de locuri de cazare la pensiuni și la oamenii din sat la inițiativa președintelui Asociației Cârțișoara, Laurențiu Dorodici.
Anastasia vrea să ofere cursuri de actorie
- ,,Anastasia are 22 ani și timp de 10 ani a învățat teatrul la Odesa. Nastya e o fire plină mereu de veselie, iar emoțiile și le exprimă întotdeauna ca un veritabil actor. Este bucuroasă să se alăture copiilor din Cârțișoara și să susțină pentru aceștia cursuri de actorie. Cursurile vor fi susținute de Asociația Cârțișoara și se vor desfășura la Centrul cultural ,,Preot Radu Fărcașiu”, începând cu 15 aprilie. La cursuri vor participa și copiii ucraineni“ explică Laurențiu Dorodici pe contul asociației. Ivan are 4 ani și a fost adus din Vama Siret de un voluntar la Asociația Cârțișoara De săptămâna trecută Ivan merge la grădinița din sat. Cu el a fost adusă și Vana, un alt copil.
Copilul din Gara Ucea
- ,,În gara Ucea a sosit un tren. A coborât o fetiță plângând, în brațele mamei sale. O cheamă Maria (Mașa) și are 2 ani. De 7 zile împlinite sunt pe drum, peregrinarea prin lume a fost anevoioasă și nu lipsită de peripeții. Alături de mama sa Olga a ajuns la Cârțișoara unde va rămâne pe termen lung. Este cazată într-o pensiune unde are condițiile cele mai bune și pe termen nedeterminat“ explică Laurențiu Dorodici pe contul asociației. Sunt multe femilii care sunt cazate la Cârțișoara, iar localnicii le oferă tot ce este nevoie.
Marina vrea să lucreze într-un salon de înfrumusețare
Marina și fiica ei Daria de 17 ani au plecat din calea războiului. Marina este ingineră, absolventă a Institului Politehnic din Odessa. Și-a lasat soțul să lupte pentru țară, și-a luat fiica, au înghesuit într-un bagaj câteva haine și au plecat. Victoria, prietena Marinei, însărcinată în 6 luni, a făcut la fel.
- ,,Soții lor sunt ingineri la centrala nucleară, iar acum apără obiectivul energetic pentru a nu transforma Europa într-o catastrofă nucleară. Marina a lucrat mulți ani ca și inginer în construcții metalice dar, în ultimii ani, din cauza remunerației foarte proaste, a decis să se reprofileze și a lucrat într-un salon de înfrumusețare. La Cârțișoara au găsit niște adevărați oameni și acum sunt în siguranță. Din primele zile, prin echipa noastră de voluntar, am organizat toate detaliile pentru ca bebelușul și mămica să fie în siguranță. A primit deja consultații gratuite și a fost fericită de serviciile profesionale și ale dotărilor Hiperclinicii Medlife Polisano. Baiețelul va avea numele tatălui său, Radion Radionovici (patronimul) și își va începe cel mai probabil viața în Cârțișoara. Victoria este o persoană liniștită. Bună gospodină. Manierată. Un om foarte plăcut și care mereu zâmbește“ explică Laurențiu Dorodici care se ocupă de refugiați.
Daria frecventeaza cursurile Liceului Teoretic din Victoria. Din prima zi când a ajuns la Cârțișoara, a spus că vrea să meargă la școală, să fie între tineri.
- ,,Gândurile noastre merg către Marina și spre dorința ei de a-și găsi cât mai repede posibil un loc de muncă și ne vom strădui să o ajutăm să își reia activitatea profesională“ mai spune Laurențiu Dorodici.
Daria frecventează cursuri la liceul din Victoria
Daria are 17 ani și este elevă în clasa a XI-a. Vine dintr-un orășel din regiunea Nikolaev. Și pentru că a spus răspicat că ea vrea la școală, a fost primită la Liceul Teoretic „Ion Codru Drăguşanu” din Victoria. Participă la orele de limba engleză și limba franceză.
- ,,Este un copil extraordinar. Zâmbește, se bucură de copii, de fetele cu care s-a împrietenit, este entuziasmată de Munții Făgăraș. A zis că așa munți frumoși nu a văzut în viața ei. Am croit un orar pentru ca ea să poată studia în continuare limbile străine. Are trei ore pe zi, se plimbă în trei clase, o clasă de a XI-a și două clase de a X-a. Am luat clase mai liniștite, clase cu mai multe fete, cu elevi care vorbesc foarte bine limba engleză și a fost primită cu brațele deschise”, spune directoarea liceului, Anda Silea.
Consiliul școlar al elevilor de la Liceul Teoretic din Victoria s-a ocupat de Campania de donații pentru refugiații din Ucraina. Deja un transport a plecat spre graniță, alte produse au fost duse la Cârțișoara, iar donațiile se strâng în continuare.