Uniunea Națională a Barourilor din România implementează în colaborare cu Ministerul Educației și cu Ministerul Justiției proiectul național intitulat „Fii avocat în școala ta!“. Acest proiect are ca scop conștientizarea, în rândul elevilor și tinerilor, a importanței cunoașterii drepturilor și obligațiilor acestora, dar și a respectării legii, precum și a consecințelor negative pe care nerespectarea legii le poate avea asupra lor, toate acestea și în contextul creșterii alarmante a fenomenului cunoscut ca „bullying”. „Fii avocat în școala ta!” urmărește să ofere sprijin și consiliere elevilor și tinerilor, pentru ca aceștia să poată gestiona cu maturitate și într-o modalitate adecvată și corectă problemele actuale, ale generației lor. Educația juridică în școli este domeniul predilect al campaniei de responsabilitate socială organizate de UNBR în perioada 2022-2023, scopul acesteia fiind promovarea culturii legalității și responsabilității în societate încă de pe băncile școlii și evidențierea rolului avocatului în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. ”Fii avocat în școala ta!” este un proiect care își propune să provoace mintea tinerilor, să-i scoată din zona de confort pentru ca ei să-și pună întrebări.
- ,,Ne dorim să le transmitem acestora faptul că libertăți fundamentale, născute din revoluții, cum este libertatea de expresie și de opinie, pot avea reversuri fatale ca pornografia sau extremismul. A explica situații de viață care îi preocupă, prin prisma normelor de drept, a consecințelor juridice, înseamnă a le da putere tinerilor să ia decizii informate în plan personal și profesional, precum și să acționeze într-o manieră angajată și pozitivă în societate. Scopul proiectului este de a sprijini tinerii pentru ca aceștia să poată reacționa adecvat la problemele generației lor. Educația juridică timpurie contribuie la sentimentul de apartenență la comunitatea și la cultura națională. Promovarea unei culturi primitoare pentru tineri presupune promovarea valorilor democratice ale societății – egalitatea, dreptatea, respectul pentru convingerile și opiniile celorlalți – care sunt intrinsec legate de lege“ explică într-un comunicat avocatul Adrian Rusu, coordonator de Proiect, Baroul Brașov.
În perioada martie-iunie 2022 se va desfășura o etapă-pilot a proiectului, urmând ca programul să se desfășoare plenar în anul școlar 2022-2023, ținând seama de experiența și informațiile acumulate în această primă etapă. La nivel local, proiectul este implementat de către Baroul Brașov împreună cu Inspectoratul Școlar Județean.
- ,,Proiectul se fundamentează pe participarea voluntară și neremunerată a avocaților selectați și constă în susținerea de către avocați a unor tematici sub forma a 5 module de câte o oră desfășurate în cadrul programei de dirigenție (sau a altor materii socio-umane), pentru întreaga perioadă. Baroul Brașov organizează un concurs de afișe pe teme juridice, adresat elevilor și cadrelor didactice din județul Brașov“ a mai explicat av. Adrian Rusu.