Membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu s-au întrunit în Adunare Generală miercuri, 2 martie 2022, pentru a analiza problemele UAT-urilor legate de serviciile de salubrizare și de depozitare a deșeurilor. Astfel, Adunarea Generală a aprobat tariful de eliminare a deșeurilor prin depozitare a operatorului FIN-ECO SA la 140,97 lei/tonă fără TVA și contribuția pentru economia circulară la valoarea de 80 lei/tonă fără TVA. S-a aprobat, de asemenea, și procedura de negociere fără publicare prealabilă pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii activității de eliminare prin depozitare operatorului FIN-ECO a deșeurilor provenite de pe raza UAT membre ADI ISO Mediu.
Comisie de verificare
Tarifele aprobate în Adunarea Generală au fost stabilite în baza datelor cuprinse în Memoriul tehnico-economic justificativ al SC FIN-ECO SA, care au fost analizate de o Comisie de verificare din cadrul ADI ISO Mediu. Din această comisie au făcut parte: Liviu Călin Butnariu- președintele asociației, Marian Arhire, Florin Ioani, Sebastian Rusu, Alexandru Opriș, Severius Florin Beșchea, Mihai Câmpean, Adrian Mirea, Gheorghe Antohe. Raportul întocmit de această comisie a fost aprobat prin Hotărârea AGA nr 5 din 16.12.2022. ,,
- Acest raport, privind aprobarea tarifului pentru eliminarea prin depozitare a deseurilor în Depozitul Ecologic zonal Brașov are ca scop eficientizarea serviciului de salubrizare și atingerea standardului de calitate în executarea serviciilor de salubrizare. ADI ISO MEDIU pune accent pe necesitatea protejării mediului înconjurător, a sănătăţii populaţiei, pe creşterea eficienţei utilizării resurselor, gestionarea durabilă a deşeurilor, dezvoltarea comportamentului responsabil privind colectarea separată a deşeurilor şi gestionarea eficientă a acestora, precum şi întărirea capacităţii instituţionale şi urmăreşte ca utilizatorii (persoane fizice, asociaţii de proprietari, agenţi economici, instituţii publice) să beneficieze de un serviciu care să corespundă legislaţiei în vigoare privind creşterea standardului de calitate în executarea serviciilor de salubrizare“ a explicat Liviu Butnariu, președintele asociației.
ISO Mediu se va ocupa de delegarea serviciului de salubrizare în județ
Se știe că pe raza județului Brașov există un singur depozit conform de deșeuri municipale, clasa b, care poate fi utilizat de unitățile administrativ-teritoriale, de operatorii de salubritate și de cetățenii județului. ADI ISO Mediu a preluat în sarcina sa rezolvarea situației privind gestiunea deșeurilor, astfel că odată cu implementarea Sistemului Integrat al Deșeurilor din județul Brașov, va organiza delegarea gestiunii serviciului de salubrizare la nivelul întregului județ.
- ,,Structura și nivelul tarifelor și taxelor speciale conform art 26 alin 5 din Legea 101/2006 vor fi stabilite astfel încât să acopere costul efectiv al prestării serviciului de salubrizare, să acopere cel puțin sumele investite și cheltuielile curente de întreținere și exploatare a serviciului de salubrizare, să încurajeze investițiile de capital, să respecte și să asigure autonomia financiară a operatorului“ explică reprezentanții Asociației.
Cum s-a stabilit noul tarif de depozitare la FIN-ECO
Pentru stabilirea tarifului de depozitare s-a avut în vedere ca elementele de cost să fie corelate cu cantitatea de deșeuri estimată a fi depozitată. S-a ținut cont de creșterea cheltuielilor cu munca vie datorate modificarilor legislative în domeniu precum și de creșterile cheltuielilor cu carburanți și energie. Un punct important s-a referit și la investițiile pe care operatorul le realizează pentru adaptarea la noile condiții din autorizația de Mediu (stație de epurare a apei, utilaje, stație de captare a biogazului, etc). Toate informațiile puse la dispoziție de FIN-ECO au fost luate la puricat de comisia de la ISO Mediu, care a adus unele modificări la anumite categorii de cheltuieli.
- ,,Conform Memoriului prezentat de FIN-ECO, cheltuielile aferente eliminării prin depozitare a unei tone de deșeu în anul 2022 vor fi de 262,96 lei pe tonă, mai mult cu 35% față de fundamentarea anterioară. Am procedat la analizarea fiecărei categorii de costuri cuprinse în Memoriu, dar am solicitat și informații suplimentare pentru a avea o situație corectă și reală“ au explicat membrii comisiei de analiză.
Costurile materialelor au crescut de 4,3 ori
La cheltuieli cu materialele ponderea cea mai mare o reprezintă costul cu tratarea levigatului și analizele. Acestea au crescut de la 963.600 lei la 4.191.000 lei. Este vorba despre 3.508.873 lei (764.168 euro) costul cu tratarea levigatului, 283.200 lei costuri cu analizele de mediu și 76.800 lei asistența tehnică la statia de tratare levigat. Stația de tratare Levigat are capacitate de tratare de 165m3/ zi și o capacitate anuală estimată a fi tratată de 57.305 m3 levigat. S-a estimat, de asemenea, o cantitate totală de deșeuri aduse la depozitare de 220.000 tone/an și o cantitate de 57.305 m3 de levigat. Cheltuielile cu materialul inert necesar acoperirrii zilnice a 2500 mp cu un strat de 20 cm, conform autorizatiei integrate de mediu, sunt estimate la 445083 lei/an, cu un total de 1.780.332 lei pe perioada de exploatare de 4 ani.
Costurile pentru energie de 2,4 ori mai mari
Cheltuielile cu combustibilul sunt estimate a fi 924.000 lei anual, iar cheltuielile cu energia electrică au crescut de 2,39 ori. Pentru ,,Rampa ecologică” au fost stabilite la 1144,18 lei/MWh începând cu 01.01.2022 prin actul aditional semnat cu furnizorul de energie electrică, față de 478 MWh cât a fost până în prezent. Pentru perioada următoare aceste cheltuieli au fost estimate la 17.530 lei pe lună, și de 461.873 lei pe an, o creștere de 2.39 ori.
Buget lunar de salarii de 518.000 lei pentru 94 angajați
La nivelul lunii august 2021, cheltuielile salariale înregistrate au fost în valoare de 466.659 lei la care s-au adăugat 34.762 lei, cheltuieli cu colaboratorii. În aceeași lună au fost 94 salariați, din care 25 de posturi au fost aferente depozitului, 27 TESA, și 42 stația de sortare deșeuri. Pentru 6 luni suma aferentă salariilor și cheltuielilor cu colaboratorii a fost de 4.143.180 lei, iar media lunară, de 517.897,5 lei.
Măsuri pentru 2022
- monitorizarea orelor de funcționare a stației de tratare a levigatului, cantitatea de levigat tratată, parametrii levigatului tratat, costurile și mentenanta stației
- monitorizarea stației de sortare a deșeurilor pentru identificarea cu exactitate a costurilor și veniturilor acesteia
- monitorizarea cantității anuale de deseuri care se depozitează
- monitorizarea consumului de carburant prin implementarea unor sisteme automate de monitorizare