Dinţii strâmbi nu reprezintă o boală ci o abatere de la ceea ce este normal în poziţionarea dinţiilor. Aceste probleme se pot rezolva atât în copilarie cât şi la vârsta adultă datorită tehnologiilor de care dispune ortodonţia modernă. Anomaliile pot fi ereditare sau dobândite. Cauzele ereditare sunt transmise de-a lungul generaţiilor, aici amintim dinţi prea mici, dinţi mai laţi, dinţi mai mulţi sau mai puţini decât normal, creştere sau deficit în creşterea anumitor segmente faciale. Între cauzele anomaliilor funcţionale amintim respiarţia orală şi deglutiţia infantilă care pot afecta dezvoltarea normală a aparatului masticator.
Clasificarea anomaliilor
- compresia de maxilar: apare la copii cu probleme în sfera ORL, care au tegumente palide, nările înguste şi tonus scăzut, stau cu gura întredeschisă find vizibili incisivi superiori înapoia buzei inferioare. Este o cauză frecventă a paradentozei şi a sindromului de apnee obstructivă la pacientul adult.
- ocluzia inversă: este ereditară ca urmare a creşterii mandibulei şi dezvoltării insuficiente dezv a maxilarului. Are consecinţe masticatorii, fonetice, parodontiului la vârsta adultă.
- ocluzia adâncă: frontalii superiori acoperă pe cei inferiori mai mult de jumătate şi pot avea contact cu gingia
- ocluzia deschisă: dinţii frontali superiori şi inferiori nu se ating în momentul muşcăturii. Cauza este suptul degetului. Dinţii posteriori sunt suprasolicitaţi.
- înghesuirea dentară: apare datorită dinţiilor prea mari sau oasele maxilarelor sunt insuficient dezvoltate. Determină contacte incorecte între dinţi, igienizare defectuoasă, carii.
- spaţierea dentară: moştenirea unor dinţii mai mici decât normal sau apar dinţi mai puţini pe arcade pentru că nu au existat germeni.
- deviatia de la linia mediană: spaţiile dintre incisivii inferiori şi superiori trebuie să corespundă iar amândouă să corespundă cu linia mediană a feţei, apare aspectul de gură strâmbă
- latero-deviaţia mandibulei: determină asimetria feţei
În concluzie putem spune că în ajutorul acestor anomalii prin tratamentele ortodontice se pot îmbunătăţii atât funcţiile cât şi aspectul dinţiilor şi al feţei. (Dr. Dan Gavrilă)