Chiar dacă Hălmeagul nu mai este ceea ce a fost odată, localnicii atât câţi mai sunt încearcă să păstreze acele tradiţii şi obiceiuri care l-au făcut cândva cunoscut. Satul Hălmeag (în germană Halmagen, în maghiară Halmágy) este amplasat în inima Transilvaniei, la 5 km de localitatea Şercaia. Este poziţionat la poalele delurilor subcarpatice, iar de aici ţi se înfăţişează o panoramă ireal de frumoasă. În mijlocul satului se află o biserică evanghelică luterană cu o vechime de câteva secole, în curtea căreia tronează bustul Împărătesei Sissi, Prințesa Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach a Austriei, Se mai spune despre Hălmeag că este satul ca o insulă, deoarece este un sat maghiar încercuit de ortodocşi. Sătenii se laudă cu rolul împărătesei Sisi pentru ei, dar nu o uită nici pe Ecaterina Varga, conducătoare a luptei tăranilor din Muntii Apuseni, amândouă simboluri ale satului Hălmeag.
Balul mascat al copiilor
Pentru sătenii din Hălmeag cel mai important lucru este să transmită copiilor obiceiurile și tradițiile locului. Sunt sprijiniți de preotul satului și familia acestuia. Sâmbătă, 12 februarie, dată la care în comunitățiile maghiare se organizează baluri mascate, și la Hălmeag comunitatea a organizat un eveniment cultural dedicat, de data aceasta, copiilor. În sala de spectacole a bisericii evanghelice luterane s-a desfășurat Balul mascat al tinerilor. Sala a fost frumos împodobită creându-se un ambient specific balurilor, o atmosferă de sărbătoare. S-au întrecut copiii satului laolaltă cu părinții să-și confecționeze cele mai frumoase costumații care să redea cât mai fidel eroii din legende. Cele mai bune măști au fost premiate spre bucuria copiilor. A fost o seară plăcută pentru sătenii de toate vârstele unde s-a socializat, s-a ascultat muzică și s-au stabilit detaliile pentru următorul eveniment al satului.
Bustul Împărătesei Sissi păstrat la Hălmeag
Legăturile sătenilor cu Împărăteasa Sissi îi determină pe hălmăgeni să se creadă speciali. Biserica Evanghelică Luterană din Hălmeag a fost atestată în 1211, un document de donaţie către comunitatea din Hălmeag atestând această vechime. Biserica are influenţe cisterciene, fiind a doua ca vechime din Transilvania, după biserica fostei mănăstiri cisterciene din Cârţa. Biserica, cu trei nave, a fost restaurată în anul 1979. Biserica a fost romano-catolică până în 1542, când Honterus a dat un edict de schimbare a religiei. Astăzi, aşa cum arată informaţiile deţinute în Primăria Şercaia, sunt 150 de enoriaşi de acest cult, dintr-o populaţie de 500 de locuitori, majoritatea fiind de etnie maghiară. Biserica luterană conţine elemente romane, care se păstrează în partea sfinţită (altar), are ziduri groase de 1,5 m, aici păstrându-se încă orga care funcţionează. Amvonul, în stil renesainsse, are în partea superioară elemente din timpul reformaţiei, respectiv lebăda, cu povestea ei cutremurătoare. Sissi a fost împărăteasa care a agreat poporul maghiar pe vremea Austro-Ungariei, deşi ea nu era unguroaică. Între anii 1848-1849, a donat o importantă sumă de bani cu scopul de a ajuta populaţia maghiară din regiune. Ca semn de mulţumire, un sculptor, care, după unii ar fi rămas necunoscut, dar după alţii ar fi sculptorul Hargitai Nándor, a realizat un număr de 96 de busturi în toată Transilvania. Din toate, s-au păstrat 3, unul fiind cel de la Hălmeag. Pe vremea comuniştilor a scăpat ca prin minune pentru că a fost ascuns de localnici. Chiar dacă riscau închisoarea, sătenii au reuşit să ascundă bustul împărătesei. Astăzi, cimitirul este supravegheat video, iar bustul împărătesei Sissi este în siguranţă, aşa cum explică primarul Cristinel Paltin.
,, Povestea bustului începe după Revoluţia din 1848, când mulţi copii din Ardeal au rămas orfani. Se spune că Sissi a făcut o donaţie importantă pentru ei, în 96 de localităţi din ţară. În fiecare din aceste localităţi a fost mai apoi sculptat un bust şi aşezat la loc de cinste. Acum este aşezat în curtea Bisericii Evanghelic-lutherane, monument istoric, în care încă se mai slujeşte. Construcţia acestei biserici a început undeva la 1170 şi a fost finalizată la 1230”, a completat primarul Paltin.
Eroina Ecaterina Varga, fiică a Hălmeagului
O altă personalitate cu care se mândreşte Hălmeagul este Ecaterina Varga, denumită şi „Doamna moţilor”, care s-a născut şi a murit aici. În curtea bisericii a fost amplasat şi un monument dedicat Ecaterinei Varga, fiică a satului: (1802 – circa 1858), conducătoare a luptei tăranilor din Muntii Apuseni (1840 – 1847). A fost prinsă prin vicleşug, la 5/17 ianuarie 1847, în localitatea Bucium Poieni şi închisă la Alba Iulia, între anii 1847 – 1851 . A fost un simbol al vremurilor, o femeie care a uimit prin tenacitatea şi ambiţia ei. A scris zeci de petiţii adresate guvernului Transilvaniei de la Sibiu, dar şi multe memorii pe care le-a susţinut ca un adevărat avocat la Curtea de la Viena. Demersurile ei, cu timpul, au început să deranjeze, mai ales că dădeau speranțe țăranilor români, care aveau în sfârșit un avocat apărător, capabil să redacteze documente elaborate, cu argumente juridice, în germană, limba stăpânitorilor, și să-și folosească relațiile pentru ca ele să ajungă unde trebuie. În scurt timp este adoptată de țăranii din satele de munte, care încep s-o numească ”Doamna noastră”, oponenții săi numind-o și ei „Horea în fustă”. În 1847 a fost prinsă prin înșelăciune și ținută patru ani în închisoare, fără a fi judecată, iar ulterior a fost condamnată la trei luni de închisoare. După eliberare, în anul 1851, s-a stabilit prin domiciliu forțat în satul natal, Hălmeag, iar la scurt timp (probabil 1852) a decedat în urma unei boli de plămâni dobîndite în detenție.